12. Hukuk Dairesi 2012/20909 E. , 2012/37407 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
DAVACILAR : BORÇLULAR :..., ...
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının onanmasını mutazammın 15.03.2012 tarih, 24095/8158 sayılı daire ilamının müddeti içinde tashihen tetkiki borçlular tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
İİK"nun 94/1. maddesinde açıkça; "Anonim şirketlerde paylar için pay senedi veya pay ilmuhaberi çıkarılmamışsa, borçlunun şirketteki payı icra dairesi tarafından şirkete tebliğ olunarak haczedilir ..." hükmü getirilmiş bulunmaktadır.
Anonim şirketlerde hisse senedi çıkarılması zorunluluğu yoktur. Hisse senedi çıkarılmış ise, bu hisse senetleri İİK"nun menkul mallarla ilgili haciz ve muhafaza hükümlerini düzenleyen 88. maddesi uyarınca icra müdürlüğünce haczedilebilir ve muhafaza altına alınabilir. Hisse senedi çıkarılmamış ise, borçlunun 3. kişi nezdinde bulunan ve henüz kıymetli evraka bağlanmamış hisse hakları İİK"nun 94. maddesi gereğince icra müdürlüğü tarafından mahalline bizzat gidilerek ve pay defterine işlenmek suretiyle haciz işlemi yapılabilir. Haciz keyfiyeti de borçlunun hissesini elinde bulunduran 3. şahıslara ihbar edilir. Anonim ve Hisseli Komandit Şirketlerin henüz kıymetli evrak niteliğinde senede bağlanmamış hisselerinin haczinde, İİK"nun 94. maddesi doğrultusunda yapılan tebliğden sonra, şirket idaresi itirazda bulunmamış veya itiraz reddedilmiş ise hisselerin borçlu adına ve hesabına şirket nezdinde ve mamelekinde bulunduğu kesinleşir.
İİK"nun 88. maddesinin birinci fıkrasına göre, haczolunan paraları, banknotları, hamiline ait senetleri, poliçeler ve sair cirosu kabil senetlerle altın ve gümüş ve kıymetli şeyleri icra dairesi muhafaza eder. Bu fıkrada yazılan şeylere icra dairesi tarafından el konulması, bunların haczi için geçerlik şartıdır. Anonim şirket hisselerini temsil etmek üzere çıkarılan geçici pay senedi ilmuhaberlerinin, Türk Ticaret Kanunu"nun 557 ve 559. maddeleri uyarınca kıymetli evraktan sayılması nedeniyle bu evrakın haczi için İİK"nun 88. maddesinin yukarıda belirtilen hükmü uyarınca, evraka fiilen el konulması zorunludur.
Somut olayda, borçlular vekili, ticaret sicil memurluğuna haciz müzekkeresi yazılarak borçluların şirketlerdeki hisselerinin haczi işleminin İİK.nun 88. maddesine aykırı olduğunu, haczin kaldırılmasını istediği, mahkemece, şikayetin reddine karar verildiği, temyiz edilen kararın dairemizin 15.03.2012 tarih ve 2011/24095-2012/8158 sayılı kararı ile onandığı görülmektedir.
İstanbul 2. İcra müdürlüğünün 2001/19800 esas sayılı takip dosyasında, alacaklı vekilinin talebi üzerine borçlular Yetkin ve ... şirketlerdeki hisselerinin haczi için İstanbul Ticaret Sicil Memurluğu, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Tekmar ... Madencilik, Tekmaden ..., ... ... , ... ve ...ç ile... şirketlerine haciz müzekkeresi yazıldığı, ticaret sicil memurluğu, şirketlerin ticaret sicil dosyalarına haczin kaydedildiğini bildirirken, adı geçen şirketler, pay senedi çıkarılmamış hisse bulunmadığı, hisse senetleri yerine geçerli ilmühaberler düzenlenerek ortaklara teslim edildiği bu sebeple haczin uygulanmadığı yanıtını vermişlerdir.
Gerek borçlular vekili, gerekse borçluların hisselerinin bulunduğu şirketler, ilmühaber ve hisse senedi düzenlendiğini bildirmişlerdir. Bu durumda mahkemece, adı geçen şirketlerin ilmühaber ve hisse senedi çıkarıp çıkarmadığı yöntemince araştırılarak yukarıda belirtilen ilkeler ışığında oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile hüküm tesisi isabetsizdir.
O halde borçlular vekilinin haczin kaldırılması ile ilgili şikayetinin reddine dair mahkeme kararının belirtilen gerekçeyle bozulması gerekirken onandığı anlaşılmakla yerinde görülen karar düzeltme isteminin kabulü gerekmiştir.
SONUÇ : Borçluların karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 15.03.2012 tarih ve 2011/24095 Esas - 2012/8158 Karar sayılı onama ilamının kaldırılmasına, İstanbul 3. İcra Hukuk Mahkemesi"nin 31.12.2010 tarih ve 2010/2493 Esas - 2010/3071 Karar sayılı kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK."nun 366. ve HUMK."nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 11/12/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.