Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/1876
Karar No: 2018/15016
Karar Tarihi: 05.11.2018

Hırsızlık - konut dokunulmazlığını ihlal - mala zarar verme - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2018/1876 Esas 2018/15016 Karar Sayılı İlamı

13. Ceza Dairesi         2018/1876 E.  ,  2018/15016 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Hırsızlık, konut dokunulmazlığını ihlal, mala zarar verme
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    I-Mala zarar verme suçu yönünden;
    14/04/2011 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 6217 sayılı Kanun"un 26. maddesi ile 5320 sayılı Kanuna eklenen ek 2. madde uyarınca doğrudan verilen 3.000 TL"ye kadar olan adli para cezalarından ibaret mahkumiyet hükümleri kesin olup, suça sürüklenen çocuk hakkında mala zarar verme suçundan dolayı tayin edilen 3.000 TL adli para cezasına ilişkin hükmün, cezanın türü ve miktarı itibariyle temyizi mümkün bulunmadığından, 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi aracılığı ile 1412 sayılı CMUK"un 317. maddesi gereğince suça sürüklenen çocuk müdafiinin temyiz itirazlarının tebliğnameye uygun olarak REDDİNE,
    II-Hırsızlık ve konut dokunulmazlığını ihlal suçları yönünden;
    Suça sürüklenen çocuk ...’ın suç tarihinde 12 yaşını doldurduğu ve hukuk sistemimizde saat hesabına göre yaş gruplarının belirlenmesi söz konusu olmadığı değerlendirilerek yapılan incelemede;
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hâkimin takdirine göre suça sürüklenen çocuk müdafiinin temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükümlerin tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA, 05.11.2018 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

    KARŞI OY :
    Bilindiği gibi TMK yaş ile belirlenen işlerde bitirilen yaşın esas alınacağını düzenlemiştir.
    TCK 31/1. maddesi ; "... 12 yaşını doldurmamış olan çocuğun cezai ehliyeti yoktur..."

    TCK 31/2. maddesi de "... on iki yaşını doldurmuş olup..." ibaresini içermektedir.
    Bir şeyin bitirilebilmesi tamamlanması için başladığı noktayı geçmesi gerekir; aksi takdirde tamamlanmış olmaz. Yani bir tür tamamlanması için başladığı yerin geçilmesi gerekir aksi takdirde; tur tamamlanmış olmaz. Çok az da kalsa çok fazla da kalsa sonuç değişmez tur tamamlanmamıştır.
    Yaş hesabı ise tamamlanan tur veya sarmal olarak ilerler. Başlangıç noktasından her geçilmesinde bir sarmal tamamlanmış ve bir yaş alınmış olur. Sarmal kişinin doğduğu tarih ve saatte tamamlanır. Doğduğu güne girse bile henüz doğduğu saate gelinmemiş ise son sarmal tamamlanmamıştır. Dolayısıyla son sarmal henüz Medeni Kanun anlamında yoktur. Son yaş henüz doldurulmamıştır. Doğduğu saati geçmesi ile bu sarmal tamamlanacaktır.
    Olayımızda suç tarihi suça sürüklenen çocuğun 12. doğum günü olan tarihtir. Olay günü 12 yaşını doldurmak üzeredir. Hangi saatte doğduğu biliniyorsa o saatte 12 sarmalı tamamlamış, turu tamamlamış ve dolayısıyla cezai ehliyeti başlamıştır. Bu saat belli değilse sarmalın hangi saatte tamamlanacağı bilinemez. Bu takdirde "şüpheden sanık yararlanır" kuralı gereği doğum gününün bittiği gün bu sarmalın tamamlandığı ve 12 yaşını tamamladığı kabul edilir. Ancak; TCK ve CMK da süreler yıl, ay ve gün olarak belirlenmiştir. Saat hesabı belirlemede dikkat alınmamakta suça sürüklenen çocuk lehine olarak tamamlama yapılmaktadır. Bu nedenle suça sürüklenen çocuğun doğum günü hangi saatte doğarsa doğsun bütünü tamamlamak adına doğum gününü izleyen günden itibaren hesaba katılmalıdır.
    Dolayısıyla doğum günü yaş hesabında doldurulmamış olarak dikkate alınmalıdır.
    Bu sebeple "şüpheden sanık yararlanır" kuralı gereği henüz 12 yaşı doldurmadığı kabul edilmeli ve TCK 31. maddesi uyarınca güvenlik tedbirine hükmedilmeliydi. Bu nedenle mahkemenin kararının bozulması gerektiği görüşünde olduğumuzdan Onama seklindeki çoğunluk görüşüne katılmıyoruz.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi