Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1879
Karar No: 2019/781
Karar Tarihi: 11.02.2019

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2017/1879 Esas 2019/781 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, bankadan kullandığı kredilerin taksitlerini ödeyemediği için takip edildiğini ve fazla tahsilat yapıldığını iddia ederek borçlu olmadığının tespitini istemiştir. Mahkeme, yapılan inceleme sonucu davacının talebinin yersiz olduğuna ve davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, bilirkişi raporunun yetersiz olduğunu belirterek, her bir icra takip dosyasından dolayı davacının ne kadar borçlu olduğunu belirleyecek şekilde inceleme yapılması gerektiğine hükmetmiştir. Bu nedenle, hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Madde: 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 102. maddesi
19. Hukuk Dairesi         2017/1879 E.  ,  2019/781 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - KARAR -

    Davacı, davalı bankadan kullandığı kredilere ilişkin taksitlerin gecikmesinden dolayı aleyhine başlatılan takipler sonucu fazla tahsilat yapıldığı iddiasıyla davalıya borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının muaccel hale gelen borçlarını ödememesi nedeniyle gerek davacı gerekse kefiller aleyhine takibe geçildiğini, bu takipler sonucu gerçekleşen satışların dâhi davacının borcunu karşılamaması nedeniyle kesin rehin açığı belgesi ile takiplere devam edildiğini, davacının işbu davayı ikâmesinde hukukî yararının olmadığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, tüm dosya kapsamı ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, takibe konu krediye ilişkin icra takip dosyalarına konu kredilere ilişkin menfi tespit talebinin yerinde olmadığı, dava tarihinden sonra yapılan tahsilatların icra müdürlüğünce yapılacak bakiye borç hesaplamasında dikkate alınacağı, her iki krediyi kapsayan işbu davanın tarihi itibarıyla asıl alacak ve faiz tutarlarının raporda belirtilen kredi bakiye borç tutarlarını aşmayacak şekilde hesaplanması gerektiği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava icra takibine konu kredi sözleşmelerinden dolayı borçlu olunmadığının tespiti talebine ilişkindir. Mahkemece alınan bilirkişi raporu hükme elverişli olmayıp yetersizdir. Taraflar arasındaki kredi sözleşmelerinden dolayı birden fazla icra takibi yapıldığı ve yine dava tarihinden önce davalı tarafından tahsilatlar yapıldığı anlaşılmış ancak bilirkişi tarafından dava tarihinden önce yapılan tahsilatlar denetime elverişli şekilde belirtilmemiş, hangi icra dosyasına ne kadar tahsilat yapıldığı ve yine dava tarihi itibarıyla hangi icra dosyasına ne kadar borç kaldığı tespit edilmemiştir. Mahkemece, içinde bankacılık konusunda uzman bilirkişinin de yer aldığı kurul aracılığıyla banka kayıt ve belgeleri yerinde incelenerek davaya konu her bir icra takip dosyası için takip tarihindeki asıl alacak ve fer’ilerinin nelerden ibaret olduğu, takip tarihlerinden dava tarihlerine kadar davalı alacaklı tarafından davacıdan ne kadar tahsilat yapıldığı sözkonusu tahsilatların 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 102. maddesi hükmü uyarınca hangi takibe mahsup edilmesi gerektiği tespit edilip, her bir icra dosyasından dolayı davacının ne kadar borçtan dolayı sorumlu olup olmadığı belirlendikten sonra bir karar verilmesi gerekmekte olup mahkemece eksik inceleme ve yetersiz bilirkişi raporuna dayalı olarak yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde temyiz eden davacıya iadesine, 11/02/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi