Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/7685
Karar No: 2016/321
Karar Tarihi: 25.01.2016

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2015/7685 Esas 2016/321 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Fethiye 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir kira tahliye davası ile ilgili olarak verilen karar temyiz edilmiştir. Taraflar arasında 08.10.1998 tarihli ve beş yıl süreli karma bir sözleşme söz konusudur. Davacı kiraya veren TBK'nun 347. maddesi gereğince davalı kiracının tahliyesini talep etmektedir. Ancak davalı, sözleşmenin adi şirket sözleşmesi olduğunu belirterek, davanın görevli mahkeme tarafından görülmesini talep etmiştir. Mahkeme sözleşmenin adi ortaklık sözleşmesi olduğu gerekçesiyle kira sözleşmesine dair talepte bulunmanın yanlış olduğunu belirterek görevsizlik kararı vermiştir. Ancak, sözleşmedeki hükümler göz önüne alındığında davanın ürün kirası kapsamında olduğu ve bunun doğru bir şekilde ele alınması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, mahkeme kararı bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak; Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesi, 357. maddesi ve HUMK'nın 428. maddesi belirtilmiştir.
6. Hukuk Dairesi         2015/7685 E.  ,  2016/321 K.
"İçtihat Metni"


İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Fethiye 2. Sulh Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 18/12/2014
NUMARASI : 2014/467-2014/785

Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Dava, kiralananın tahliyesi istemine ilişkindir. Mahkemece, taraflar arasındaki sözleşmenin adi şirket sözleşmesi olduğu ve adi şirketin tasfiyesinin istendiği gerekçesiyle asliye hukuk mahkemesinin görevli olduğu belirtilerek görevsizlik kararı verilmesi üzerine hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı vekili, dava dilekçesinde, taraflar arasında 08.10.1998 tarihli ve beş yıl süreli kira sözleşmesi bulunduğunu, davalıya ihtar çektiklerini belirterek TBK"nun 347. maddesi gereği davalı kiracının tahliyesini istemiştir. Davalı taraflar arasındaki sözleşmenin sadece kira sözleşmesi olmayıp karma bir sözleşme olduğunu belirterek öncelikle davanın görev yönünden reddini savunmuştur. Mahkemece, taraflar arasındaki sözleşmenin adi şirket sözleşmesi olduğu ve adi şirketin tasfiyesinin istendiği gerekçesiyle asliye hukuk mahkemesinin görevli olduğu belirtilerek görevsizlik kararı verilmiştir.
Taraflar arasında 08.10.1998 tarihli ve beş yıl süreli sözleşme konusunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Sözleşmeye göre tapuda tarla olarak kayıtlı iki adet taşınmazda davalı kiracı (işletmeci) ekolojik tarım yapacak, vejetaryan ürünler kullanılacak yine davalı kiracının buraya 150.000 USD yatırım yapacağı, net karın % 50 ve % 50 olarak her yıl payalaşılacağı yazılıdır. Mahkemece sözleşme adi ortaklık sözleşmesi olarak nitelendirilmiş ise de adi ortaklıkta işletici tüm ortaklar olup yine ortaklar zararlardan sorumludur. Davaya konu sözleşmede ise davacı kiraya verenin (malik) zarardan sorumlu olacağına veya tarafların davaya konu yeri birlikte işleteceklerine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Hâsılat kirasında kiraya konu olan mal, bağ, bahçe, tarla gibi hâsılat veren bir taşınmaz mal yahut kara, deniz avı, su kaynağı işletmesi, kaplıca işletmesi, gibi bir haktır. Yine hasılat kirasında ücret, bir miktar para olabileceği gibi devşirilecek hasılatın, semerelerinin bir hissesi de olabilir. Kiranın bu şekline, iştirakli kira denir. Yukarıda belirtildiği üzere davaya konu sözleşmede davalı kiracının müstakil bir teşebbüsü söz konusu olup, davacı kiraya verenin birlikte işleteceğine yada zarardan sorumlu olacağına dair bir düzenleme yoktur. Nitekim davalı da davacıya hitaben çektiği 03.08.2009 tarihli ihtarda taşınmazı 08.10.1998 tarihli kira sözleşmesine istinaden kiracı olarak kullandığını ve işletmecilik yaptığını açıklamış, 2014 yılı içinde çektiği ihtarlarda da taşınmazda kiracı olduğunu yinelemiştir. Bu durumda taraflar arasındaki sözleşme Türk Borçlar Kanunu"nun 357.maddesinde düzenlenen ürün kirasına ilişkin olup işin esasının incelenmesi gerekirken yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi doğru değildir.
Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile 6100 sayılı HMK"ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK"nın 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 25.01.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi