Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/7161
Karar No: 2015/4268
Karar Tarihi: 05.03.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/7161 Esas 2015/4268 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde 15/05/2005-15/09/2009 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir. Ancak mahkeme davanın reddine karar vermiştir. Davacı ise bu kararı temyiz etmiştir. Yargıtay 21. Hukuk Dairesi kararında, işçi ile işveren arasında geçen çalışmaların tespit edilmesi konusunda özel bir ispat yöntemi öngörülmese de, çalışma olgusunun gerçeğe uygunluğunun özel bir duyarlılıkla araştırılması gerektiği belirtilmiştir. Bu konuda işverenin kabulü tek başına hukuki sonuç doğurmaz, tanıkların inanılırlığı üzerinde durulmalı ve mümkün olduğunca işyerinde çalışan diğer kişiler de dahil olmak üzere her türlü delil toplanmalıdır. Davacının talep ettiği sürenin evvelinde ve sonrasında ücret ödemesine dair belge yoksa sınırları taşan ücret alma iddialarında delil aranmalı, altında kalanlar için ise ücret miktarları tanıklara sorulmalıdır. Kanunlarda belirtilen kurallara uygun olarak yapılacak işlemler sonucunda hizmet tespitine karar verilmelidir. Bu doğrultuda, mahkeme kararı Yargıtay'ın belirttiği hususlar göz önünde bulundurularak bozulmuştur. Hangi kanun maddelerini içerdiği talep edildiği için, 506 sayılı Yasa'nın 79/10 ve 5510
21. Hukuk Dairesi         2014/7161 E.  ,  2015/4268 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde 15/05/2005-15/09/2009 tarihleri arasında geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R

    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
    2-Dava, davacının davalı işyerinde 15.5.2005 ile 15.9.2009 tarihleri arasında çalışmalarının gerçek ücreti üzerinden tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş ise de varılan bu sonuca eksik araştırma ve inceleme ile gidilmiştir.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 506 sayılı Yasa"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/9. maddeleri bu tip hizmet tespiti davaları için özel bir ispat yöntemi öngörmemiş ise de davanın niteliği kamu düzenini ilgilendirdiği ve bu nedenle özel bir duyarlılık ve özenle yürütülmesi gerektiği Yargıtay"ın ve giderek Dairemizin yerleşmiş içtihadı gereğidir.
    Yasal dayanağı 506 sayılı Yasa"nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa"nın 86/9. maddeleri olan bu tür davalarda öncelikle davacının çalışmasına ilişkin belgelerin işveren tarafından verilip verilmediği ya da çalıştıklarının Kurumca tespit edilip edilmediği yöntemince araştırılmalıdır. Bu yasal koşul oluşmuşsa işyerinin o dönemde gerçekten var olup olmadığı, Kanun"un kapsamında veya kapsama alınacak nitelikte bulunup bulunmadığı eksiksiz bir şekilde belirlenmeli daha sonra çalışma iddiasının gerçeğe uygunluğu özel bir duyarlılıkla araştırılmalıdır. Çalışma olgusu her türlü delille ispatlanabilirse de çalışmasının konusu, sürekli kesintili mevsimlik mi olduğu, başlangıç ve bitiş tarihleri ve alınan ücret konularında tanıkların sözleri değerlendirilirken bunların inandırıcılığı üzerinde durulmalı, verdikleri bilgilere nasıl vakıf oldukları, işveren ve işçiyle, işyeriyle ilişkileri, bazen uzun yılları kapsayan bilgilerin insan hafızasında yıllarca eksiksiz nasıl taşınabileceği düşünülmeli ve tanıklar buna göre dinlenmeli, işyerinin kapsam kapasite ve niteliği ile bu beyanlar kontrol edilmeli, mümkün oldukça işyerinin müdür, amir, şef, ustabaşı ve posta başı gibi görevlileri ve o işyerinde çalışan öteki kişiler ile o işyerine komşu ve yakın işyerlerinde bu yeri bilen ve
    tanıyanlar dahi dinlenerek tanık beyanlarının sağlığı denetlenmeli ve çalışma olgusu böylece hiç bir kuşku ve duraksamaya yer bırakmayacak sağlıklı bir biçimde belirlendikten sonra ücret konusu üzerinde durulmalı, tespiti istenilen sürenin evvelinde ve sonrasında beyyine başlangıç sayılabilecek ödeme belgeleri ve sair bu nitelikte bir belge yoksa Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunun m.288 de yazılı sınırları taşan ücret alma iddialarında yazılı delil aranmalı, bu sınırlar altında kalan ücret alma iddialarında ücret miktarları tanıklardan sorulmalı, 506 sayılı Yasa"nın 3/B-D maddeleri ile 5510 sayılı Yasa"nın 6/a-c maddelerinde de olduğu gibi ücretin sigortalı sayılmanın koşulu olan durumlarda ücret alma olgusunun var olup olmadığı özellikle saptanmalıdır. Bu davalarda işverenin kabulünün tek başına hukuki bir sonuç doğurmayacağı göz önünde tutulmalıdır. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 16.9.1999 gün 1999/21-510-527, 30.6.1999 gün 1999/21-549-555- 3.11.2004 gün 2004/21- 480-579 sayılı kararları da bu doğrultudadır.
    Yukarıda açıklanan hususlar, yeterli ve gerekli bir araştırmayla ve deliller hep birlikte değerlendirilerek aydınlığa kavuşturulduktan sonra o çalışmanın sigortalı çalışma niteliğinde olup olmadığı, ya da ne zaman bu niteliğe kavuştuğu yönü üzerinde durulmalı ve çalışmayı kapsama alan yasanın yürürlük tarihinden sonraki dönem için hizmetin tespitine karar verilmelidir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacı adına 1000922 s.s. numaralı davalı işyerinden 2005/10. ayı ile 1.6.2007 tarihine kadar aralıksız hizmet bildiriminde bulunulduğu, 2009/1. Ayında tekrar 30 günlük hizmet bildiriminde bulunulduğu, talep edilen diğer dönemler için ise dava dışı işyerlerinden bildiriminin olduğu, bildirimde bulunulan diğer işyerlerinin ise davalı işyerlerinin taşeronu olduğu iddiasının bulunduğu ve bordro tanıklarının davacının 2005-2009 yılındaki çalışmasını doğruladığı anlaşılmaktadır.
    Somut olayda; mahkemece davacının davalı işyeri aleyhine açtığı alacak dosyasının kesinleştiği (dosyada belirtilen süre dışında daha fazla çalışma olamayacağı) ve Kurum Müfettişinin raporunda belirlenen süre dışında çalışma olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermesi isabetsiz olmuştur.
    Yapılacak iş; öncelikle davacı tarafından davalı aleyhine açılan alacak dosyasının onaylı örneğinin ve davacının geçirmiş olduğu iş kazası ile ilgili Kurum müfettişi raporunun dosya arasına alınarak, iddia edilen iş kazasının olduğu tarihte davacı adına davalı işyerinden hizmet bildiriminde bulunulmamasının gerekçesi araştırılarak ve bordro tanıklarının kesintisiz çalışmayı doğrulaması göz önünde bulundurularak, tüm deliller birlikte değerlendirilmek suretiyle çıkacak sonuca göre bir karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 05/03/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi