Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2008/7-808
Karar No: 2009/16
Karar Tarihi: 21.01.2009

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2008/7-808 Esas 2009/16 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, orman sınırları dışına çıkarılan arazisinde bulunan ev ve ağaçların kendisine ait olduğunun tespit edilmesi için dava açmıştır. Davalılar ise davacının muhdesat yapmasının hukuka aykırı olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir. Mahkeme davacının yapı ve ağaçları kendisinin diktiği gerekçesiyle davayı kabul etmiştir. Ancak, Hukuk Genel Kurulu kararında yapılan araştırma ve uygulamanın yeterli olmadığı belirtilerek, mahallinde işin uzmanı bilirkişilerle keşif yapılarak muhdesatların tam olarak belirlenmesi ve davacının tespit istemekte hukuki yararının bulunup bulunmadığının değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Kararda, 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun Madde 14 ve Madde 18'inin bahsi geçmektedir.
Hukuk Genel Kurulu 2008/7-808 E., 2009/16 K.

Hukuk Genel Kurulu 2008/7-808 E., 2009/16 K.

  • HAZİNE ADINA TESCİL
  • MUHDESAT TESPİTİ
  • 3402 S. KADASTRO KANUNU [ Madde 14 ]
  • 3402 S. KADASTRO KANUNU [ Madde 18 ]
  • "İçtihat Metni"

    Taraflar arasındaki “

    “Muhdesat tespiti”

    ” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Beykoz Asliye 2.Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 30.4.2007 gün ve 435-112 sayılı ikinci kararın incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmesi üzerine, 7.H.D.nin 1.10.2007 gün ve 2993-3214 sayılı ikinci ilamı ile;

    “…Mahkemece bozma kararına uyulmuştur. Kural olarak bozma kararına uyulmakla orada belirtilen biçimde işlem yapılması yolunda lehine bozma yapılan taraf yararına kazanılmış hak aynı doğrultuda işlem yapılması yolunda yerel mahkeme için zorunluluk doğar.

    Öte yandan bozma dışında kalan yönler ise kesinleşir. Mahkemece bozma kararına uyulduğu halde gerekleri tam olarak yerine getirilmemiştir. 0 halde hükmüne uyulan bozma kararı çerçevesinde araştırma, soruşturma ve uygulama yapılmalı, bundan sonra toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna uygun bir karar verilmelidir. Mahkemece bozma kararına uyulduğu halde gerekleri tümü ile yerine getirilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir…

    …” gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle,yeniden yapılan yargılama sonunda,mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

    TEMYİZ EDEN: Davalılar vekili

    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulu’nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

    Dava, muhdesat tespiti isteğine ilişkindir.

    Davacı, halen orman vasfını yitirmiş olan ve orman sınırları dışına çıkarılan 2B arazisinde bulunan ev ve ağaçlarının kendisine ait olduğunun tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

    Davalılar,davacının orman vasıflı araziye muhdesat yapmasının hukuka aykırı olduğunu,çekişmeli yerin orman sınırları içinde kalan yerde bulunması halinde,davacının eyleminin suç teşkil edeceğini,muhdesatın mülkiyetinin bulunduğu arza tabi olduğunu ve davanın reddine karar verilmesi gerektiğini cevaben bildirmişlerdir.

    Mahkemece,dava konusu yapı ve ağaçların davacı tarafından yapıldığı ve dikildiği,bunların Hazine adına 2B uygulaması sonucu orman dışına çıkarılan alanda kaldığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.

    Mahkemece yapılan araştırma ve uygulama hüküm kurmaya yeterli değildir.Alınan zirai bilirkişi raporunda ve dinlenen yerel bilirkişi beyanında dikilen bir kısım ağaçların 15 yıllık, yapılan evin yaklaşık 10 yıllık olduğu bildirilmiştir.Buna göre, Özel Daire bozma ilamlarında bildirilen hususlar da gözönünde bulundurularak ve mahallinde işin uzmanı bilirkişilerle keşif yapılarak,orman haritası,kamulaştırma haritası ve 2B paftaları çakıştırılarak, muhdesatların konumunun tam olarak belirlenmesi ve dava konusu taşınmazın ormanda kalıp kalmadığı,kamulaştırılan alanda olup olmadığının tereddüde yer vermeyecek şekilde açıklığa kavuşturulması,davacının tespit istemekte hukuki yararının bulunup bulunmadığının değerlendirilmesi,sonucuna göre hüküm kurulması gerekmektedir. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.

    SONUÇ: Davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Öze Daire bozma kararında ve yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA, 21.01.2009 gününde oyçokluğu ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi