Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2008/9-806
Karar No: 2009/13
Karar Tarihi: 21.01.2009

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2008/9-806 Esas 2009/13 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İşçi, fazla mesai alacağı davası açarak, işyerindeki fazla mesailerinin ödenmediğini iddia etmiştir. Mahkeme, işçinin haftalık 45 saati aşan çalışmalarının turizm sezonu dışında söz konusu olmadığını belirterek, fazla çalışma ücreti talebini reddetmiştir. Turizm sezonunda ise günlük fazla çalışma süresi günde 3 saati geçmeyecek şekilde belirlenerek, fazla çalışma ücretinin hesaplanması gerektiği belirtilmiştir. Karar, Hukuk Genel Kurulu tarafından onanmıştır.
4857 S. İş Kanunu Madde 40: Fazla çalışma, işletmenin veya işin gereği veya zorunlu ihtiyaçları nedeniyle haftalık çalışma süresi dışında yapılan çalışmalardır. Fazla çalışma süresi, haftalık 45 saati aşamaz ve işçilere fazla çalışmaları için haftalık çalışma süresi hesabına dahil edilmeyen ücret, fazla çalışma ücreti olarak ödenir.
Hukuk Genel Kurulu 2008/9-806 E., 2009/13 K.

Hukuk Genel Kurulu 2008/9-806 E., 2009/13 K.

  • FAZLA MESAİ ALACAĞI
  • GÜNLÜK ÇALIŞMA ÜCRETİ
  • 4857 S. İŞ KANUNU [ Madde 40 ]
  • "İçtihat Metni"

    Taraflar arasındaki “

    “fazla mesai alacağı”

    ” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Antalya 1. İş Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 16.03.2006 gün ve 2003/763 Esas 2006/180 Karar sayılı kararın incelenmesinin davalı şirket vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 23.05.2007 gün ve 2006/28973 Esas 2007/16214 Karar sayılı ilamı ile

    “...Davacı işçi satış temsilcisi olarak çalıştığı işyerinde fazla çalışma yaptığını ve fazla çalışma ücretlerinin ödenmediğini ilere sürerek istekte bulunmuştur. Mahkemece, davacı işçinin kış aylarında haftada 21 saat ve yaz aylarında haftada 39 saat fazla çalışma yaptığı kabul edilerek hesaplama yapılmış, %50 oranında indirime gidilerek fazla çalışma ücretleri yönünden karar verilmiştir.

    Davacı işçi turistik yerler olan Antalya ve İzmir"de soğuk meşrubat satışı işinde çalışmıştır. Bu görevini şirketin tahsis ettiği araçla yerine getirmiştir, işyerinde pirim uygulaması da mevcuttur. İşyerinin özelliği ve davacının çalışma şekli dikkate alındığında, turizm sezonu dışında davacının haftalık 45 saati aşan çalışmalarından söz edilmesine olanak bulunmamaktadır. Davacının turizm sezonu dışında kalan dönemler için fazla çalışma ücreti isteğinin reddine karar verilmelidir.

    Turizm sezonunda ise, dosyadaki bilgi ve belgelere davacının dava dilekçesindeki anlatımına göre günlük fazla çalışma süresi günde 3 saati geçmeyecek şekilde belirlenmeli ve buna göre fazla çalışma ücreti hesaplanarak indirim hususu da düşünülmek suretiyle bir karar verilmelidir...”

    ” gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

    TEMYİZ EDEN: Davalı şirket vekili

    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:

    I-Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, mahkeme kararında açıklanan gerektirici nedenlere, delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve özellikle yerel mahkemece % 50 oranında yapılan hakkaniyet indiriminin dosya içeriğine uygun bulunmasına, davacının çalışmasının geçtiği Antalya ve İzmir bölgelerinin iklim özellikleri gözetildiğinde turizm sezonu dışında da turizm sezonundaki kadar yoğun olmasa bile soğuk meşrubat tüketiminin devam edeceği hususunun açık bulunmasına göre usul ve yasaya uygun bulunan direnme kararının onanması gerekir.

    II-Davalı şirket nev’inin yargılama sırasında limited şirket olarak değiştiği gözardı edilerek, karar başlığında davalı şirketin değişen nevinin yazılması, mahkemesince düzeltilebilir maddi hata niteliğinde bulunmakla esasa müessir görülmeyen bu husus ayrıca bozmaya konu edilmemiş, hataya işaret olunmakla yetinilmiştir.

    S O N U Ç : Davalı şirket vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile, direnme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle ONANMASINA, ve aşağıda dökümü yazılı (1.762) TL. bakiye harcın temyiz edenden alınmasına, 21.01.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi