Abaküs Yazılım
11. Ceza Dairesi
Esas No: 2017/2658
Karar No: 2017/4839
Karar Tarihi: 21.06.2017

Mühür bozma - Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2017/2658 Esas 2017/4839 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, ikametindeki su sayacının arızalı olması nedeniyle mühürlenmesine rağmen, kontrol sırasında mührün kaldırılarak kullanımına devam ettiği için mühür bozma suçundan mahkum edilmiştir. Ancak mahkeme, usulüne uygun mühürleme işlemi yapılmadığı için eksik araştırma ile hüküm tesisi edildiği ve seçimlik cezalardan hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi TCK'ya aykırı olduğu gerekçesiyle kararı bozmuştur.
- TCK'nın 203. maddesi: Kanunun veya yetkili makamların emrine uyularak konulmuş mührün kaldırılmasını cezalandırır. Mühür bir semboldür ve onun konuluş amacına aykırı hareket etmek suçtur.
- TCK'nın 62. maddesi: Hükümlülerin hapis cezasından çevrilecek adli para cezasının miktarını belirler.
- TCK'nın 50/1-a maddesi: Hapis cezasının adli para cezasına çevrilebileceğini düzenler.
- TCK'nın 52/2. maddesi: Seçimlik cezanın hükümlü tarafından ödememesi halinde hapis cezasına dönüştürüleceğini belirtir.
- 5320 Sayılı Kanun'un geçici 2. maddesi: Hapis cezasından çevrilen adli para cezalarının temyizi mümkün olduğunu belirler.
- 1412 Sayılı CMUK'un 321. maddesi: Kararın bozulması durumunda, son
11. Ceza Dairesi         2017/2658 E.  ,  2017/4839 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Mühür bozma
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Hapis cezasından çevrilme adli para cezalarının miktarına bakılmaksızın temyizi kabil olması karşısında; sanık hakkında 5237 sayılı TCK"nın 203/1 ve 62. maddeleri uyarınca hükmolunan 5 ay hapis cezasının aynı yasanın 50/1-a ve 52/2. maddeleri uyarınca çevrilen 3000 TL adli para cezasının 5320 sayılı Kanun"un geçici 2. maddesi gereğince temyizi mümkün olduğundan, tebliğnamedeki düşünceye iştirak edilmemiştir.
    1-TCK’nın 203. maddesi, esasta bir şeyin saklanmasını veya varlığının olduğu gibi muhafazasını sağlamak üzere, kanunun veya yetkili makamların emrine uyularak konulmuş mührün kaldırılmasını cezalandırmaktadır. Burada kamu idaresinin veya yasa ile yetkili makamlarının emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için eşyayı koruma altına alan ve başkalarının eşya üzerinde işlemde bulunmalarını önleyen iradesi, yasaya uygun olarak konulan bir mühürle açıklanmakta olup bu mührün açığa vurduğu iradeyi etkisiz hale getirerek onu ihlal eden herhangi bir eylem ile suç işlenmiş olmaktadır. Mühür bir işaret ve semboldür, o nedenle mührün maddi varlığına el sürülüp sürülmemesi suçun oluşmasına etkili değildir. Bu husus anılan maddede açıkça mührün konuluş amacına aykırı hareket etmek olarak belirtilmiştir. Zira, önemli olan mühürle sağlanmak istenen amacın engellenmesidir. Dolayısıyla bu amacı ihlal etmeyen bir eylem nedeniyle mühür bozma suçunun işlendiğinden de söz edilemeyecektir.
    İnceleme konusu somut olaya gelince; sanığın ikametinde bulunan su sayacının arızalı olması nedeniyle 23.07.2013 tarihinde mühürlenmesine rağmen, 12.08.2013 tarihli kontrolde mührün kaldırılarak kullanıma devam edildiği iddia ve kabul olunan olayda, suçun oluşması için usulüne uygun mühürleme işleminin yapılması ve bu hususun tutanağa bağlanması gerektiği; dosya içerisinde mühürleme işlemine esas alınan 23.07.2013 tarihli su kapatma emri başlıklı tutanakta görevli adı, imzası, mühür numarası ve mühürleme ibaresi olmadığı anlaşılmakla, mühür numarası ve mühürleme ibaresi içeren bir tutanak tutulup tutulmadığı araştırılıp, fiilen mühürleme yapılıp yapılmadığı da belirlendikten sonra sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini yerine eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm tesisi,
    2-Kabule göre de, sanık hakkında mühür bozma suçundan hüküm kurulurken seçimlik cezalardan hapis cezası tercih edildikten sonra TCK"nın 50/2. maddesine aykırı olarak adli para cezasına çevrilmesi,
    Yasaya aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, sonuç ceza miktarı bakımından kazanılmış hakkının saklı tutulmasına, 21.06.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi