Esas No: 2022/30
Karar No: 2022/10357
Karar Tarihi: 22.11.2022
Yargıtay 9. Ceza Dairesi 2022/30 Esas 2022/10357 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın çocuğa yönelik cinsel istismar suçundan mahkumiyetine karar verdi. Ancak temyiz sürecinde, kararda gerekli bilgilerin yer almadığı gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına dosyanın iadesini istedi. Anayasamızın ve CMK'nın ilgili maddelerine göre, kararlarda temyiz süresi, yöntemi ve merciinin belirtilmesi gerektiği ifade edildi.
Kanun Maddeleri:
- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 40/2. madde ve fıkrası
- 5271 sayılı CMK'nın 34/2. madde ve fıkrası
- CMK'nın 291/1. maddesi
- CMK'nın 295/1. maddesi
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Çocuğun nitelikli cinsel istismarı, çocuğun cinsel istismarı
HÜKÜM : Sanığın eylemleri bütün halinde zincirleme şekilde beden veya ruh sağlığını bozacak şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı kabul edilerek bu suçtan mahkumiyet
İlk derece mahkemesince bozma üzerine verilen hüküm temyiz edilmekle başvurunun muhtevası ve inceleme tarihine kadar getirilen kanuni düzenlemeler nazara alınıp, 5271 sayılı CMK'nın 299/1. maddesi uyarınca takdiren duruşmasız yapılan incelemede dosya tetkik edildi, gereği görüşüldü:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 40/2. madde ve fıkrasında yer alan “Devlet, işlemlerinde, ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağını ve sürelerini belirtmek zorundadır” ve 5271 sayılı CMK'nın 34/2. madde ve fıkrasında bulunan “Kararlarda, başvurulabilecek kanun yolu, süresi, mercii ve şekilleri belirtilir” şeklindeki düzenlemeler nazara alındığında, mahkemece verilen kararda aynı Kanunun 291/1. maddesindeki temyize ilişkin on beş günlük kanuni sürenin belirtilmesinin yanı sıra süresinde verilen temyiz dilekçesiyle talep edildiği takdirde gerekçeli hükmün tebliğinden işlemeye başlayan yedi günlük süresi içerisinde gerekçeli temyiz dilekçesi verilmesinin zorunlu olduğuna dair CMK’nın 295/1. maddesinin de yer alması gerektiğinin gözetilmemesi karşısında "ekte gönderilen gerekçeli hükme ilişkin evrakın tarafınıza tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde gerekçeli temyiz dilekçesi verebileceğiniz ihtar olunur." şeklinde tebliğ şerhi içeren gerekçeli hükmün usulünce sanık müdafisine tebliğiyle tebligat parçasının eklenip tebellüğ belgesi ile verildiği takdirde temyiz ve cevap dilekçelerinin eklenmesinden sonra Dairemize iade edilmek üzere esası incelenmeyen dosyanın mahkemesine gönderilmesi için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 22.11.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.