Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/8289
Karar No: 2018/16605
Karar Tarihi: 03.07.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2018/8289 Esas 2018/16605 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2018/8289 E.  ,  2018/16605 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... 9. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : İŞE İADE

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkili işçinin iş sözleşmesinin geçerli ve haklı sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiğini ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
    İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti:
    İlk Derece Mahkemesince, iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    İstinaf Başvurusu :
    İlk Derece Mahkemesinin kararına karşı, davalı vekilince istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
    Bölge Adliye Mahkemesi Kararının Özeti :
    Bölge Adliye Mahkemesince, İlk Derece Mahkemesi kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu gerekçesiyle istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Temyiz Başvurusu :
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Somut uyuşmazlıkta, davacı işçiye 14/03/2016 tarihinde tebliğ edilen fesih bildiriminde, “Bankamızın mali olarak küçülmüş olması dikkate alınarak iş gücü planlaması zorunlu hale gelmiş ve yönetim kurulu kararı ile bazı tedbirler alınmıştır. Ancak gelinen noktada ilave tedbirler alma ihtiyacı doğmuş, Bankanın bu mali durumda personel fazlalığının devam etmesi nedeniyle iş akdinin sonlandırılması suretiyle kadro yapısında azaltmaya gidilmesi tedbirinin uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Netice itibariyle Bankamızın içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle iş sözleşmenizin, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 17. ve 18. maddeleri gereğince tarafınıza kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesi suretiyle sonlandırılması uygun görülmüştür” şeklindeki gerekçe açıklanarak iş sözleşmesi feshedilmiştir.
    Fesih tarihinden kısa süre sonra, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 22/07/2016 tarihli ve 6947 karar sayılı kararıyla, davalı ... Katılım Bankası A.Ş.’nin faaliyet izninin kaldırılmasına karar verilmiştir. ... 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin 16/11/2017 tarihli ve 2017/41 esas, 2017/942 karar sayılı kararıyla ise, davalı Bankanın iflasına karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Bölge Adliye Mahkemesince, feshin geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı noktasındaki uyuşmazlığın, fesih tarihindeki durum esas alınmak suretiyle çözümlenmesi gerektiği ve bu yön nazara alındığında dosya içeriğine göre feshin geçerli nedene dayandığının kanıtlanmadığı gerekçesiyle istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir. Ne var ki, fesih tarihinden kısa süre sonra bankanın faaliyet izninin kaldırılmış olması ve devamında yaşanan gelişmeler, esasen fesih tarihinde de olumsuz ekonomik koşullar ve buna bağlı istihdam fazlalığının mevcut olduğunu, feshin son çare olması ilkesine de uygun davranıldığını göstermektedir. Anılan sebeplerle, iş sözleşmesinin feshinin geçerli sebebe dayandığı sabit olup, davanın reddine karar verilmesi gereklidir.
    Yukarıda yazılı sebepten İlk Derece Mahkemesi kararının hukuka aykırı olmasına rağmen, istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi hatalı olup, 4857 sayılı Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın REDDİNE,
    3-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 35,90 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 29,20 TL harcın mahsubu ile bakiye 6,70 TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak hazineye irad kaydına,
    4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 1.173,90 TL yargılama giderinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 2.180,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-Dava dosyasının kararı veren İlk Derece Mahkemesine gönderilmesine, karardan bir örneğin ise kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,
    7-Yatırılan gider avanslarından varsa kullanılmayan bakiyelerinin ilgili tarafa iadesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 03/07/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi