Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/20679
Karar No: 2014/2285
Karar Tarihi: 17.02.2014

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/20679 Esas 2014/2285 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2013/20679 E.  ,  2014/2285 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ : KARASU ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 03/11/2011
    NUMARASI : 2008/136-2011/404

    Taraflar arasında görülen alacak davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde; davacının davalı Tahsin"e ait simit fırınını diğer davalılarla birlikte kiraladığını, fırının içinde tadilat yaptırdığını, daha sonra Tahsin"in müvekkilini fırına kabul etmediğini, yeri diğer davalılara kiraya verdiğini ileri sürerek, 11.965 TL dava tarihinden itibaren yasal faizi ile müteselsilen davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Tahsin vekili; yerin davalı Çetin"e kiraya verildiğini, davacı ile ilgisinin olmadığını belirterek, davanın reddini savunmuştur.
    Davalılar Muharrem ve Çetin alacağa itirazlarının olmadığını, ortak iş yaptıklarını daha sonra anlaşamadıklarını belirtmişlerdir.
    Mahkemece; davanın davalı Tahsin yönünden reddine, diğer davalılar yönünden kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Somut olayda; davacının davalı Tahsin"e ait simit fırınını diğer davalılarla birlikte işleteceği inancı ile bu fırın için tadilatlar yaptırdığı, masrafları yaptıktan sonra yerden uzaklaştırıldığı, yeri yazılı kira sözleşmesi ile davalı Tahsin"den kiralayan davalı Çetin"in de daha sonra anlaşmazlık nedeni ile dükkanı tahliye ettiği anlaşılmaktadır .
    Uyuşmazlık, davacı tarafından taşınmaz için yapılan faydalı ve zorunlu masrafların yerin sahibi davalı Tahsin"den istenip istenemeyeceği noktasında toplanmaktadır.
    818 sayılı BK."nun 61-66.(6098 sayılı TBK."nun 77-82.maddelerinde) sebepsiz zenginleşme, bir kimsenin mal varlığının geçerli (haklı) bir sebep olmaksızın diğer bir kimsenin mal varlığı aleyhine çoğalması (zenginleşmesi) demektir. Sebepsiz zenginleşmeye dayalı alacağın talep edilebilmesi için borçlunun mal varlığından bir başkasının aleyhine olarak bir zenginleşme meydana gelmeli, zenginleşme ve zenginleştirici olay arasında illiyet bağı bulunmalı ve zenginleşme haklı bir sebebe dayanmamalıdır.
    Somut olayda, davacının taşınmazdan el çektirilmesi nedeniyle davalılar bu imalat bedeli kadar BK."nun 61.maddesi (TBK."nun 77.maddesi) hükmü gereğince, sebepsiz zenginleşmiştir. Sebepsiz zenginleşme nedeni ile iade isteminde bulunan davacının aleyhine olmak üzere diğer davalıların malvarlığı artmıştır. Davacının malvarlığındaki azalmanın ve davalıların malvarlığındaki artmanın taşınmazın davacı tarafından davalılara teslim edildiği tarihte gerçekleştiğinin kabulü zorunludur .(22.02.1991 gün, 1990/1 E.- 1991/1 K.sayılı YİBK ).
    Davacının, davalı T.. U.."a ait olan simit fırınına yaptığı zorunlu ve faydalı masrafların karşılığı olan onarımlar, adıgeçenin malvarlığının aktifini artırırken; davacının malvarlığının eksilmesinin sonucunu sağlamıştır. Bu nedenle, bağlama kuralına göre davalı T.. U.., davacının zararına olarak bu onarımların bedeli kadar sebepsiz zenginleşmiş ve davacı onarımlara harcanan bu giderleri; fırın işleteceği inancı ile yaptığı için iyiniyetli olduğu üzerinde uyuşmazlık giderilmiştir.
    Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, davacı, dava tarihi itibariyle tüm davalıların sebepsiz zenginleştiği miktarın dava tarihinden itibaren yürütülecek yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini isteyebilecektir.
    Mahkemece; davacı aleyhine sebepsiz zenginleşen davalı T.. U.. yönünden de davanın kabulü gerekir iken yasal olmayan gerekçeler ile bu davalı yönünden davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın bozulması gerekmiştir.
    Bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir .
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 17.02.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    .

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi