Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2010/4-583
Karar No: 2010/620

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2010/4-583 Esas 2010/620 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, aynı üniversitede öğretim üyesi olan davalının kişilik haklarına saldırı oluşturduğunu iddia ederek manevi tazminat talep etmişlerdir. Davalı ise iddiaların gerçek olduğunu savunmuştur. Yerel mahkeme, davalının iddialarının şikayet hakkı kapsamında olduğunu ve kişilik haklarına saldırı yoluyla işlem yapmadığını belirterek istemi reddetmiştir. Ancak, dosya incelendiğinde davacıların kişilik haklarına saldırı oluşturulduğu görülmüştür. Yerel mahkeme kararı bozulmuş, ancak yeniden yapılan yargılamada önceki kararın tekrarlanması nedeniyle Hukuk Genel Kurulu kararı ile bozulmuştur. Kararda, HUMK'nun 429. maddesi gereği direnme kararının bozulduğu belirtilmektedir.
HUMK maddesi: HUMK'nun 429. maddesi, temyiz incelemesi sonucunda bir kararın bozulması halinde, yeniden yapılan yargılama sonunda verilen karara yapılabilecek itirazları düzenlemektedir.
Hukuk Genel Kurulu         2010/4-583 E.  ,  2010/620 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 27/05/2010
    NUMARASI : 2010/185-2010/212

    Taraflar arasındaki “tazminat” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 7.Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 10.02.2009 gün ve 2008/169 E., 2009/31 K. sayılı kararın incelenmesi davacılar vekili ve davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin 10.11.2009 gün ve 2009/5102-12615 sayılı ilamı ile;
    (…Dava, haksız eylem nedeni ile kişilik haklarına saldırıdan dolayı uğranılan manevi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Yerel mahkemece istem reddedilmiş; karar, taraflarca temyiz olunmuştur.
    Davacılar, davalı ile aynı üniversitede öğretim üyesi olarak görev yaptıklarını, davalı tarafından yazılan 11.01.2008 günlü dilekçede yer alan “döner sermaye projelerinin, bölüm başkanı ile kardeş ilişkisi içerisinde olan özel bir şirkete aktarıldığı ve çevre mühendisliği bölümünü şaibe altında bırakan bir durumun varlığından bahsedildiği” biçimindeki anlatımların kişilik haklarına saldırı oluşturduğunu belirterek davalının manevi tazminat ile sorumlu tutulmasını istemişlerdir. 
    Davalı ise, dilekçesinde yer alan iddiaların tamamen gerçeği yansıttığını ileri sürerek istemin reddedilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Yerel mahkemece tanıklar dinlenerek döner sermaye projelerine ilişkin belgeler dosyaya getirtilmiş ve "davacıların kardeşi olan H. T.n hissedar olduğu ....Şirketi"ne çıkar sağlandığı yönündeki iddialarında, dosyaya sunulan belgelerde orta düzeydeki bir kişi tarafından çıkar sağlandığının kabul edilmesi mümkün görülmekle, davalının, dilekçesinin kapsamı itibariyle davacıların kişilik haklarına saldırı mahiyetinde işlem yapmadığı, görünürdeki gerçekliğin kapsamında anayasal hak olan şikayet hakkının kullanıldığı, yapılan işlemler nedeniyle davacıların eleştirildiği, davacıların konumları itibariyle eleştirilere katlanmak zorunda olduğu, şikayet hakkının kötüye kullanılmadığı ” gerekçesiyle istemin reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden, davacıların kardeşi olan H.T."in pay sahibi olduğu ..... firmasına herhangi bir döner sermaye işi verilmediği, üniversite ile iş yaptığına ilişkin olarak ileri sürülen işlerden 3 tanesinin Encon firması tarafından ücreti ödemek sureti ile hizmet alımına ilişkin olduğu, madeware projesinin ise AB projesi kapsamında üniversitede görevli dava dışı bir öğretim görevlisi tarafından döner sermaye kapsamı dışında yürütülen ve projenin tümüyle bir özel şirkete aktarılması biçiminde olmayıp 200.829 Euro"luk proje içerisindeki işlerden 5.000.TL kadar bir bölümüne ilişkin olarak hizmet alımı biçiminde yaptırıldığı anlaşılmaktadır.
    Aynı üniversitede öğretim üyesi olan davalının, yukarıda açıklanan olguları eğitim düzeyi ve görev alanı içerisinde doğru bir biçimde değerlendirmeyerek, haksız kazanç sağlama çabası olarak değerlendirilmesi hukuka aykırı olduğundan davacıların kişilik haklarına saldırı oluşturduğu benimsenmelidir.
    Yerel mahkemece açıklanan yönler gözetilerek, davacılar yararına uygun bir tutarda manevi tazminat takdir edilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçeyle istemin tümden reddedilmiş olması usul ve yasaya uygun düşmediğinden kararın bozulması gerekmiştir....)
    gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

    TEMYİZ  EDEN  : Davacılar vekili

    HUKUK GENEL KURULU KARARI
     
    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu’nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
    S O N U Ç : Davacılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA,  istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 01.12.2010 gününde  oybirliği ile karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi