
Esas No: 2016/8479
Karar No: 2017/14558
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/8479 Esas 2017/14558 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma-Ziynet Alacağı
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-davacı kadın tarafından; erkeğin boşanma davasının kabulü, kusur belirlemesi, reddedilen maddi ve manevi tazminat talepleri yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Mahkemece, karşılıklı açılan boşanma davalarının yapılan yargılaması sonucunda,tarafların eşit kusurlu olduğu gerekçesiyle her iki davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmiştir. Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden; mahkemece kadına her hangi bir kusur yüklenmediği, kararın erkek tarafından temyiz edilmeyerek kadının kusursuz kabul edilmesi hususunun kesinleştiği, yine mahkemece belirlenen ve gerçekleşen kusurlu davranışlara göre de erkeğin tamamen kusurlu olduğu anlaşılmaktadır. O halde, davacı-davalı erkeğin boşanma davasının reddine karar verilecek yerde kabulüne karar verilmesi doğru değil ise de; kadının boşanma davasında verilen boşanma hükmü temyiz edilmeyerek kesinleştiğinden erkeğin boşanma davası konusuz hale gelmiştir. Bu durumda, erkeğin boşanma davasının esası hakkında bir karar verilemeyecektir. Ancak, davanın konusuz kalması sebebiyle esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hallerde hakim, davanın açıldığı tarihteki, tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hüküm altına alacağına (HMK m.331/1) göre, bu yönde hüküm kurulmak üzere hükmün bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.
2-Yukarıda 1. bentte açıklandığı üzere, boşanmaya sebep olan olaylarda davacı-davalı erkek tamamen kusurludur. Boşanmaya sebep olan olaylar aynı zamanda kadının kişilik haklarına saldırı niteliğinde olup, ayrıca davalı-davacı kadın boşanmakla en azından eşinin maddi desteğini yitirmiştir. Davalı-davacı kadın yararına maddi ve manevi tazminat (TMK m. 174/1-2) koşulları oluştuğu halde, hatalı kusur belirlemesinin sonucu olarak bu taleplerin reddi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 1. ve 2. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 14.12.2017(Prş.)