Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/7579
Karar No: 2019/1562
Karar Tarihi: 11.02.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/7579 Esas 2019/1562 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme tarafından verilen kararda, davacı şirket ile davalı şirket arasındaki konut satış sözleşmesine ilişkin itirazın iptali talebiyle açılan davada, davacının tüketici sıfatıyla işlem yaptığı ve davalının ticari amaçla hareket ettiği anlaşılmıştır. Bu nedenle, Tüketici Mahkemesi’nin görevli olduğu ve Asliye Hukuk Mahkemesi’nin görevsizlik kararı vermesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda ayrıca, davacının davalıya ödediği bedeli geri almak için açtığı hukuki işlemin ticari bir işlem kapsamında olduğu, dolayısıyla tarafların bu uyuşmazlığı tüketici mahkemesinde değil, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde çözümlenmesi gerektiği belirtilmiştir. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 3. ve 73. maddeleri kararda açıklandığı gibi, tüketici işleminin tanımı yapılmış ve tüketici mahkemelerinin görevi belirtilmiştir.
13. Hukuk Dairesi         2016/7579 E.  ,  2019/1562 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR
    Davacı, davalı şirketin yetkilisi ... ile ... ili...parselde inşaatı devam eden 37 nolu bağımsız bölümün satışı hakkında 30/01/2015 tarihli sözleşme imzaladıklarını, satış bedeli olan 100.000,00 TL"nin sözleşme tarihinde davalı şirketin İş Bankası hesabına, kıza ... tarafından açıklamalı bir şekilde yatırıldığını, davalı tarafın taşınmazı devirden kaçınması üzerine ... 7. Noterliği"nin 27/04/2015 tarih ve 3606 yevmiye nolu ihbarnamesinin gönderildiğini, ayrıca davalı aleyhine ... 2. İcra Müdürlüğünün 2015/7524 Esas sayılı dosyası ile takibe başladığını, yapılan icra takibine davalının itiraz ederek takibi durdurduğunu, duran takibin devamı için bu davanın açıldığını beyan ederek, davalının yapmış olduğu itirazın iptali ile %20 inkar tazminatı ile birlikte takibin devamına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece,Davacının davasının Kabulü ile ... 2 İcra Müdürlüğünün 2015/7524 sayılı takip dosyasında davalının yaptığı itirazın İptaline, takip konusu asıl alacak üzerinden %20 inkar tazminatı takdirine, karar verilmiş; hüküm, davalı tarafça temyiz edilmiştir.
    1-Davanın açıldığı tarihte yürülükte bulunan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. maddesine göre tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, tüketici işlemi ise; mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder denilmektedir.
    6502 sayılı yasanın 73. maddesi bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür.
    Bir hukuki işlemin sadece 6502 Sayılı yasada düzenlenmiş olması tek başına o işlemden kaynaklanan uyuşmazlığı tüketici mahkemesinde görülmesini gerektirmez. Bir hukuki işlemin 6502 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için taraflardan birinin tüketici olması gerekir.
    Somut olay değerlendirildiğinde, taraflar arasında konut satışına ilişkin sözleşme ilişkisi bulunduğu, davalının 6502 sayılı yasa kapsamında ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden tüzel kişi, davacının ise tüketici sıfatını taşıdığı ve bu itibarla davaya bakmakla Tüketici Mahkemelerinin görevli bulunduğu anlaşılmaktadır. Görev kamu düzenine ilişkin olup yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilir. O halde mahkemece, müstakil Tüketici Mahkemesi var ise davaya bakmakla Tüketici Mahkemeleri görevli olduğundan görevsizlik kararı verilmesi, müstakil Tüketici Mahkemesi yok ise ara kararı ile uyuşmazlığa Tüketici Mahkemesi sıfatı ile bakılmasına karar verilmek suretiyle uyuşmazlığın çözülmesi gerekirken, yazılı şekilde davanın Asliye Hukuk Mahkemesi olarak görülmüş olması usul ve yasaya aykırı olu, bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre davalının sair temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün BOZULMASINA, 2. bentte açıklanan nedenlerle davalının temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11/02/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi