Esas No: 2021/7461
Karar No: 2022/2442
Karar Tarihi: 28.02.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/7461 Esas 2022/2442 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık bir kişinin, mağdur bir kişiden iş yerinde bulunan araç anahtarını çaldığı suçlamasıyla yargılandığı bir davada, mahkeme sanığı nitelikli hırsızlık ve iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçlarından suçlu buldu. Ancak, sanığın yalnızca hırsızlık suçu nedeniyle yapılan temyiz başvurusu kabul edildi ve yeniden yargılama yapılması gerektiği kararına varıldı. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 142/2-d maddesi nitelikli hırsızlık suçunu tanımlarken, 141/1. maddesi ise basit hırsızlık suçunu tanımlamaktadır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Nitelikli hırsızlık, iş yeri dokunulmazlığının ihlali
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
TEMYİZ EDENLER : Sanık ve müdafii
Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
1-Sanık ... hakkında mağdur ...’a yönelik nitelikli hırsızlık ve iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçlarına yönelik temyiz talebinin incelenmesinde:
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre, sanık ve müdafiinin temyiz itirazları yerinde görülmediğinden reddiyle, usul ve kanuna uygun bulunan hükümlerin tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA,
2- Sanık ... hakkında mağdur ...’a yönelik hırsızlık suçuna yönelik temyiz talebinin incelenmesine gelince:
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazı da yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Mağdur ...’ın aşamalardaki anlatımı, sanığın 15.04.2016 tarihli oturumda “... anahtarla arabayı hemen çalıştırdı” şeklindeki savunması dikkate alındığında; sanığın eyleminin 5237 sayılı TKC’nın 142/2-d, maddesinde tanımlı olan nitelikli hırsızlık suçunu oluşturduğu gözetilmeden aynı Kanunun 141/1. maddesiyle hüküm kurulması,
Bozmayı gerektirmiş, sanık ve müdafiinin temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 1412 sayılı CMUK’un 326/son maddesi gereğince ceza miktarı yönünden sanığın kazanılmış hakkının korunmasına, 28.02.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.