Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2010/13-426
Karar No: 2010/445
Karar Tarihi: 06.10.2010

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2010/13-426 Esas 2010/445 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, davalı hakimin kararında haksız yere kişilik haklarına saldırı niteliğinde gerçeğe aykırı açıklamalarda bulunduğunu iddia ederek her bir davacı için 5 TL manevi tazminat ve kararın en yüksek tirajlı üç gazetede ilan edilmesini istemişlerdir. Ancak, davacıların mahkeme kararı ve tutanaklarının tasdikli örnekleri dava dilekçesine eklenmemiştir. Bu nedenle, usul ekonomisi kuralları gereğince duruşma açılmadan davanın reddedilmesine karar verilmiştir. Hukuk Genel Kurulu, Yargıtay 13.Hukuk Dairesinin verdiği kararın ise usul ve yasaya uygun olduğu gerekçesiyle onanmasına karar vermiştir.
Kanun maddeleri: HUMK.573, HUMK.575. Bu maddeler, hakimler hakkında tazminat davası açılabilmesine ve bu davaların usulüne ilişkin hükümleri düzenlemektedir.
Hukuk Genel Kurulu         2010/13-426 E.  ,  2010/445 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Yargıtay 13.Hukuk Dairesi (İlk Derece)
    TARİHİ         : 13.04.2010
    NUMARASI   : 2010/2-2

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan incelemesi sonucunda ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 13.Hukuk Dairesince;
    “Davacılar vekili sıfatıyla açtıkları davada, davalı hakimin karar gerekçesinde haksız yere kişilik haklarına saldırı niteliğinde gerçeğe aykırı açıklamalarda bulunduğunu belirterek her bir davacı için 5,00 TL manevi tazminata hükmedilerek kararın en yüksek tirajlı üç gazetede ilan edilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Dava, hakim hakkında yargısal faaliyeti kapsamında verdiği karar gerekçesinde davacı avukatların kişilik haklarına saldırıda bulunulması nedeniyle tazminat davasıdır. HUMK.573 maddesinde öngörülen koşulların oluşması halinde hakimler hakkında tazminat davası ikame olunabilir. Hakimler hakkında tazminat davası açılması HUMK.575 maddesinde düzenlenmiştir. Bu yasal düzenlemeye göre davacının, dava hakkında yapılan yargılama ve verilen hüküm ve kararlarla yapılan işlemlerin özetleri, mahkeme zabıtnamesi, evrakı subutiyenin ve tüm delillerin dava dilekçesine eklenmesi gerektiği gibi davaya konu karar, tutanak ve zabıtların örneklerinin eklenmesi gerekir. Bu hususlar yargılamanın her aşamasında re’sen gözetilir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı mahkeme kararı ve tutanaklarının tasdikli örneklerini dava dilekçesine eklenmediğinden usul ekonomisi kuralları gözetilerek duruşma açılmadan evrak üzerinde davanın reddine karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan  nedenlerle;
    1- Dava dilekçesinin reddine,
    2- Red harcı peşin yatırıldığından yeniden harç alınmasına mahal olmadığına,
    Dava dilekçesi usul noksanlığından reddedildiğinden davacılar aleyhine para cezası ve davalı Hakim lehine tazminata hükmedilmesine yer olmadığına,”
    dair oybirliği ile dosya üzerinde verilen 13.04.2010 gün ve 2010/2-2 sayılı kararın davacı tarafça temyiz edilmesi üzerine kararın süresinde temyiz edildiğinin anlaşılmasından ve dosyadaki tüm kağıtların okunmasından sonra gereği düşünüldü:

     HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin hükmüne yönelik temyiz dilekçesi incelendi:
    İşin esasına girişilmezden evvel dava değerinin 5.00 TL olması karşısında temyiz edilebilirlik sınırı altında kalıp kalmadığı ön sorun olarak ele alınmış; davacının tazminat talebi yanında kararın en yüksek tirajlı üç gazetede ilan edilmesine karar verilmesini de istemiş olması nedeniyle hükmün temyizinin olanaklı olduğu oybirliği ile kararlaştırılarak işin esasının incelenmesine geçilmiştir.
    İşin esasına gelince;
    Dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bilgi ve belgelere, daire kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 573 ve devamı maddelerinde düzenlenen sorumluluğa ilişkin hükümlerin istisnai ve kendine özgü kurallar olup, başvuru şeklinin açıkça düzenlenmesine; davacı başvurusunun bu hükümlere uygun bulunmamasına göre, usul ve yasaya uygun olduğu tespit edilen Yargıtay 13.Hukuk Dairesinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla verdiği kararın onanması gerekir.
    SONUÇ: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile 13. Hukuk Dairesinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla verdiği kararın yukarıda açıklanan nedenlerle ONANMASINA, gerekli ilam harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına mahal olmadığına, 06.10.2010 gününde oybirliği ile karar verildi.


     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi