Abaküs Yazılım
Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/499
Karar No: 2022/751
Karar Tarihi: 24.10.2022

BAM Hukuk Mahkemeleri Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/499 Esas 2022/751 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkemede görülen Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasında, davalı sigorta şirketi, davacı ile ihtiyari arabuluculuk anlaşması yapıldığını ve bu nedenle davanın reddedilmesi gerektiğini savunmuştur. Dosyadaki arabuluculuk anlaşmasında taraflar, davacıya sürekli ve geçici iş göremezlik tazminatı olarak 29.500 TL ödenmesine karar vermişlerdir. Mahkeme, arabuluculuk anlaşmasının KTK'nın 111. maddesi kapsamında ibraname sayılamayacağı, taraflarca anlaşılan maluliyet oranından daha fazla oranda maluliyete uğranması iddiasıyla ek dava açılamayacağı ve arabuluculuk yoluyla yapılan anlaşmanın tarafları bağladığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Kararda, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 18. maddesi ve KTK'nın 111. maddesi ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/499 Esas
KARAR NO : 2022/751
DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 04/07/2022
KARAR TARİHİ : 20/10/2022

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekili mahkemeye sunmuş olduğu dava dilekçesinde, ... tarihinde davalı tarafından sigortalanan ve dava dışı ...'ün sevk ve idaresindeki ... plakalı aracın davacı müvekkile çarpması neticesinde çift taraflı maddi hasarlı ve yaralamalı kaza meydana geldiğini, dava dışı ...'ün sevk ve idaresinde olan ve davalı bünyesinde sigortalanan ... plakalı aracın sigorta poliçe numarası ise ... olup, sürücüsünün dava dışı ... olduğunu, müvekkilinin, işbu kaza neticesinde ağır yaralandığını, bu kazanın oluşumunda müvekkilinin yüzde 8 oranında maluliyeti bulunmakta olup, davacı müvekkilin gün geçtikte maluliyetinin arttığını, çalışma gücünü ise önemli derecede azalttığını, işbu kazaya sebebiyet veren dava dışı ...'ün ... Mahkemesi'nin ... E sayılı dosyasında yargılandığını ve ceza yargılamasının kesinleştiğini, alınan raporda belirtildiği üzere davacı müvekkilin sağ tibia kırığı mevcut olup, basit tıbbi müdahale ile giderilemez şekilde giderilemez şekilde yaralandığını, tutulan kaza tespit tutanağında, işbu tutanakta "Bu kazanın oluşumunda ... plakalı motosiklet sürücüsü ... 2918 sayılı KTK'nın 46/2-f ve 46/2-a kuralını ihlal ettiği, diğer ... plakalı araç sürücüsü ...'ün aynı kanunun yine sürücü kusurlarından 46/2-f kuralını ihlal ettiği anlaşılmıştır." denildiğini, ancak ... tarihinde meydana gelen kazada davacı müvekkilinin kusursuz olduğunu, dosyanın 3 kişiden oluşacak bir Trafik Bilirkişi Heyetine gönderilmesini, davanın kabulü ile yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
CEVAP: Davalı sigorta şirketi mahkememize sunmuş olduğu cevap dilekçesinde, ihtiyari arabuluculuk görüşmesine konu edinilen uyuşmazlık ile ilgili dava açılamayacağı gibi dava şartı arabuluculuk başvurusunda da bulunamayacağı, bu uyuşmazlığın dava şartı arabuluculuk başvurusuna konu edinilmesi durumunda ise arabulucular tarafından dosyanın sehven kayıt ile kapatılması gerektiğini, Arabuluculuk anlaşma belgesi ilam niteliğinde bir belge olup. bu nedenle anlaşılan hususlarda tarafların dava açma menfaatinin ortadan kalktığını, bu sebeple davanın dava şartı yokluğundan reddini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER: Dosyada tüm deliller toplanmış, ... Mahkemesinin ... Esas sayılı dosyası celp edilmiş, ... Devlet Hastanesine, Türkiye Noterler Birliği'ne, Antalya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne, Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne ve Aksu İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne müzekkereler yazılmış ve müzekkere cevapları celp edilmiştir.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE:
Dava, zorunlu mali sorumluluk sigortasından kaynaklanan maddi tazminat davasıdır.
07.06.2012 tarih 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunun 18. maddesinde " (1) Arabuluculuk faaliyeti sonunda varılan anlaşmanın kapsamı taraflarca belirlenir; anlaşma belgesi düzenlenmesi hâlinde bu belge taraflar ve arabulucu tarafından imzalanır. (2) Taraflar arabuluculuk faaliyeti sonunda bir anlaşmaya varırlarsa, bu anlaşma belgesinin icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesini talep edebilirler. Dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmuşsa, anlaşmanın icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesi, arabulucunun görev yaptığı yer sulh hukuk mahkemesinden talep edilebilir. Davanın görülmesi sırasında arabuluculuğa başvurulması durumunda ise anlaşmanın icra edilebilirliğine ilişkin şerh verilmesi, davanın görüldüğü mahkemeden talep edilebilir. Bu şerhi içeren anlaşma, ilam niteliğinde belge sayılır. (3) İcra edilebilirlik şerhinin verilmesi, çekişmesiz yargı işidir ve buna ilişkin inceleme dosya üzerinden yapılır. Ancak arabuluculuğa elverişli olan aile hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda inceleme duruşmalı olarak yapılır. Bu incelemenin kapsamı anlaşmanın içeriğinin arabuluculuğa ve cebri icraya elverişli olup olmadığı hususlarıyla sınırlıdır. Anlaşma belgesine icra edilebilirlik şerhi verilmesi için mahkemeye yapılacak olan başvuru ile bunun üzerine verilecek kararlara karşı ilgili tarafından istinaf yoluna gidilmesi hâlinde, maktu harç alınır. Taraflar anlaşma belgesini icra edilebilirlik şerhi verdirmeden başka bir resmî işlemde kullanmak isterlerse, damga vergisi de maktu olarak alınır. (4) (Ek: 12/10/2017-7036/24 md.) Taraflar ve avukatları ile arabulucunun birlikte imzaladıkları anlaşma belgesi, icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilam niteliğinde belge sayılır. (5) (Ek: 12/10/2017-7036/24 md.) Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.
" hükmüne yer verilmiştir.
2918 sayılı KTK'nın 111. maddesi "Bu Kanunla öngörülen hukuki sorumluluğu kaldıran veya daraltan anlaşmalar geçersizdir. Tazminat miktarlarına ilişkin olup da, yetersiz veya fahiş olduğu açıkça belli olan anlaşmalar veya uzlaşmalar yapıldıkları tarihten başlayarak iki yıl içinde iptal edilebilir." şeklindedir.
Somut olay yukarıdaki kanun maddeleri kapsamında değerlendirildiğinde ; davacı vekili, ... tarihinde davalının zorunlu mali sorumluluk sigortacısı olduğu aracın müvekkiline çarpması nedeniyle müvekkilinin % 8 oranında maluliyete uğrayacak şekilde yaralandığını ileri sürerek kalıcı ve geçici iş göremezlik tazminatı isteminde bulunmuş, davalı ise dava tarihinden önce arabuluculuk anlaşma tutanağı ile anlaşmaya varıldığını, davacıya ödeme yapıldığını, davacının yeniden tazminat isteyemeyeceğini savunmuştur. Dosyadaki 15.04.2016 tarihli "Arabuluculuk Anlaşma Belgesi"nde davacıya sürekli/geçici iş göremezlik ve bakıcı gideri olarak 29.500,00 TL ödenmesinde anlaşıldığı, tarafların birbirlerini ibra ettikleri belirtilmiştir. 16.02.2021 tarihinde de anılan tutanakta belirtilen toplam 29.500,00 TL davacı vekiline ödenmiştir.
07.06.2012 tarih 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18. maddesine eklenen fıkralarla kanun koyucu iradesini çok daha net bir şekilde ortaya koyarak arabuluculuk anlaşma tutanağına ilam niteliği verdiği , anlaşılan hususlarda dava açılmasının mümkün bulunmadığı açıklanmış olmakla tarafların kazadan sonra alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olan ihtiyari arabuluculuk yoluna başvurarak uyuşmazlığı çözdükleri, icra edilebilirlik şerhi dahi alınmadan davalı sigortanın ödeme edimini yerine getirdiği, bu şekilde mahkemelerin iş yükünün azaltılması için getirilen arabuluculuğun amacının hasıl olduğu, arabuluculuk anlaşmasının KTK'nın 111. maddesi kapsamında ibraname sayılamayacağı, arabuluculuk yoluyla yapılan anlaşmanın tarafları bağladığı, arabuluculuk tutanağında taraflarca anlaşılan maluliyet oranından daha fazla oranda maluliyete uğrandığı iddiasıyla ek dava açılamayacağı (İzmir B.A.M , ... E. ... K. ) bu haliyle davanın dinlenmesinin mümkün olmadığı sonuç ve kanaatine ulaşıldığından davanın reddine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Ayrıntısı gerekçeli kararda açıklanacağı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken ... TL harçtan peşin alınan ... TL nin mahsubu ile fazladan alınan ... TL nin karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesaplanan ... TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak, davalıya verilmesine,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
5-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider avansı ve varsa teminatın karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
Dair, davacı vekili ... ın yüzüne karşı davalı tarafın yokluğunda verilen kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 20/10/2022


Katip ... Hakim ...
¸e-imzalıdır ¸e-imzalıdır


Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi