Abaküs Yazılım
16. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/3384
Karar No: 2017/780

Silahlı terör örgütüne üye olma - Yargıtay 16. Ceza Dairesi 2016/3384 Esas 2017/780 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanıkların mensubu bulunduğu PKK/KCK terör örgütü, Türkiye topraklarında bağımsız ayrı bir devlet kurma amacını taşıyan vahamet arz eden eylemler gerçekleştirmiştir. Sanıklar 14 ve 16 yaşlarında olup terör örgütünün emrine verilerek savaşçı olarak yetiştirilmeye çalışılmışlardır. Sanıkların eylemleri, amaç suçu işlemeye elverişli vehamet arz eden kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçlarını oluşturmaktadır. Hüküm olarak, iddianamede yer almayan suçlardan da dava açılması ve sanıkların ayrı ayrı hukuki durumlarının tayin ve takdir edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda yer alan kanun maddeleri ise şöyle sıralanmıştır: TCK\"nın 314/2, 3713 sayılı Kanunun 5, TCK\"nın 62, 53, 58/9 ve 63. maddeleri.
16. Ceza Dairesi         2016/3384 E.  ,  2017/780 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Ağır ceza Mahkemesi
    Suç : Silahlı terör örgütüne üye olma
    Hüküm : TCK"nın 314/2, 3713 sayılı Kanunun 5, TCK"nın 62, 53,
    58/9, 63. maddeleri uyarınca mahkumiyet


    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Sanıklar müdafiinin yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine; ancak,
    Dairemizin, 2016/5731 Esas, 2016/4926 Karar sayılı ve 28.09.2016 tarihli kararında da detaylı şekilde izah edildiği cihetle;
    Sanıkların mensubu bulunduğu silahlı çete niteliğindeki PKK/KCK terör örgütünün ülke topraklarından bir kısmını devlet hakimiyetinden ayırıp, bu bölgede bağımsız ayrı bir devlet kurmak şeklindeki amacına yönelik olarak vahamet arz eden eylemler gerçekleştirmesi halinde 5237 sayılı TCK"nın 302. maddesinde tanımlanan suç oluşacaktır.
    Hürriyeti tahdit suçunda ilgilinin rızasının hukuki değer ifade edebilmesi için, üzerinde tasarruf edebileceği bir hakka ilişkin olması, rıza açıklayanın olayları algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişmiş olmasının yanında, 15 yaşını bitirmiş bulunması ve fiilden önce en azından fiilin işlendiği sırada rızayı açıklaması gereklidir. Aksi takdirde geçerli bir rızanın varlığından söz etmek olanaklı değildir. Bu durumda 15 yaşını bitirmeyen kişinin cebir, şiddet, tehdit ya da hile kullanmaksızın hukuka aykırı şekilde hürriyetinin sınırlanması halinde hürriyeti tahdit suçunun basit şekli oluşacak ve rıza hukuki değer ifade etmeyecektir.
    Kusurluluk yeteneği tam olarak gelişmemiş, Medeni Hukuk bakımından ergin olarak kabul edilmediğinden fiil ehliyeti bulunmayan çocukların, silahlı terör örgütlerinin emrine verilip, onların savaşçı olarak yetiştirilmesi örgütün amaçları doğrultusunda silahlı çatışmalara sürülerek gerek kendileri için gerekse başka şahıslar bakımından tehlikeli, suç makinesi haline dönüştürülmeleri, amaç suçu işlemeye elverişli kabul edilmesi gerekir.
    Bu açıklamalar ışığında, somut olayda; suç tarihinde, 14 yaşında olup hakkında "suçu ile ilgili fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmiş olmadığına" dair rapor bulunan ... ve 16 yaşında olan ..."i terör örgütünün kırsal alanında eğitim aldıktan sonra Kuzey Irak bölgesine götürmeye çalıştıkları sırada yakalanan sanıkların eylemlerinin, ..."e karşı, amaç suçu işlemeye elverişli vehamet arz eden kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçlarını oluşturacağı gözetilerek, sanıklar hakkında iddianamede yer almayan kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma suçlarından dava açtırılması cihetine gidilip, dava açılması halinde her iki dosya birleştirilerek deliller birlikte değerlendirilmek suretiyle sonucuna göre sanıkların her birinin ayrı ayrı hukuki durumlarının tayin ve takdiri gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Kanuna aykırı olup hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 08.02.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi