Abaküs Yazılım
İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/416
Karar No: 2022/731
Karar Tarihi: 04.11.2022

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/416 Esas 2022/731 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme; İstanbul Anadolu 9. Asliye Ticaret Mahkemesi’dir ve 2022/416 esas, 2022/731 karar numaralı “Öz Sermaye Tespiti” davası ile ilgili bir karar alınmıştır. Davacılar, müvekkil şirketin hissedarı olan kişinin hissesini arttıracağını belirterek taşınmazın değerinin tespit edilmesini talep etmiştir. Davacılar, ayni sermaye katılacağından Türk Ticaret Kanunu’nun 343. Maddesi uyarınca esas sermaye sisteminde sermaye taahhüdü yoluyla artırım halinde 342 ve 343. Maddelerinin uygulanması gerektiğini belirterek mahkemeden bu taleplerinin karşılanmasını istemiştir. Yapılan incelemede, üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikri mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dâhil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabileceği belirtilmiştir. Bilirkişi raporunda, taşınmazın değerine etki eden herhangi bir yapı, tesis bulunmadığı ve herhangi bir ipotek bulunmadığı tespit edilmiştir. Davacılar vekili talebi konusunda uzman bir bilirkişi vasıtasıyla inceleme yapılarak rapor

T.C. İstanbul Anadolu 9. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/416
KARAR NO : 2022/731

DAVA : Öz Sermaye Tespiti
DAVA TARİHİ : 03/06/2022
KARAR TARİHİ : 04/11/2022


Mahkememizde görülmekte olan Öz Sermaye Tespiti davasının dosya üzerinden yapılan incelemesi sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP/DAVA: Davacılar vekili ----- tevzi tarihli talep dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin hissedarı olan--- ----hissesini ---- artışında kullanmak üzere şirkete ------olarak koyacağını belirterek taşınmazın bilirkişi--------- değerinin tespitini talep etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Talep/Dava, davacı ------------ hissedarı olduğu ------------ davacı şirkete ayni sermaye katılacağından TTK”'nın 343. maddesine dayalı olarak tespiti talebine ilişkindir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(TTK)'nun ---- 343. Maddesindeki; "----- işletmelere ve ----- bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanan bilirkişilerce değer biçilir. Değerleme raporunda, uygulanan değerleme yönteminin somut olayın özellikleri bakımından herkes için en adil ve uygun seçim olduğu; sermaye olarak konulan alacakların gerçekliğinin, geçerliğinin ve 342 nci maddeye uygunluğunun belirlendiği, tahsil edilebilirlikleri ile tam değerleri; ayni olarak konulan---- karşılığında tahsis edilmesi gereken ----- tatmin edici gerekçelerle ve hesap verme ilkesinin icaplarına göre açıklanır. Bu rapora kurucular ve menfaat sahipleri itiraz edebilir. Mahkemenin onayladığı bilirkişi kararı kesindir." şeklinde düzenlenmiştir.
Üzerlerinde sınırlı ayni bir hak, haciz ve tedbir bulunmayan, nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen, fikrî mülkiyet hakları ile sanal ortamlar da dâhil, malvarlığı unsurları ayni sermaye olarak konulabilir.---- alacaklar sermaye olamaz. (TTK m. 342).
---------- tarihli tensip tutanağı ile davacılar vekilinin talebi konusunda ---- uzmanı bilirkişisi vasıtasıyla inceleme yapılarak rapor alınmasına karar verilmiş ve dosya---tevdii edilmiş ve bilirkişi tarafından --- tarihinde rapor tanzim edilerek mahkememize sunulmuştur.
Bilirkişinin ayrıntılı ve gerekçeli raporunda özetle;" değer tespitine konu ------- üzerinde taşınmazın değerine etki eden herhangi bir yapı, tesis bulunmadığı,---- ---------- herhangi bir ipotek bulunmadığı, " rapor edilmiştir.
Bilirkişi raporu talep eden vekiline tebliğ edilmiş, talep eden vekili -------havale tarihli dilekçesinde rapora itirazları bulunmadığını, raporu kabul ettiklerini, karar yazılarak tebliğini talep etmiştir.
Yapılan yargılama sonunda toplanan deliller, alınan bilirkişi raporu, iddia ve beyanlar ile tüm dosya kapsamı incelenip hep birlikte değerlendirildiğinde; Türk Ticaret Kanunu'nun 459/son maddesi gereğince, esas sermaye sisteminde sermaye taahhüdü yoluyla artırım halinde de Yasa'nın 342 ve 343. maddelerinin uygulanması gerekmekte olup, talep eden vekili de dilekçesinde isteme konu mal varlığı değerinin ayni sermaye olarak------------- Türk Ticaret Kanunu'nun 343. maddesi uygulanacak olup bu nedenle talep eden şirketin hukuki yararı bulunduğu---- Karar sayılı İlamı), sermaye olarak konulacak mal varlığı değeri üzerinde herhangi bir---- bulunmadığı gibi nakden değerlendirilebilen ve devrolunabilen nitelikte bulunduğu, isteme konu mal varlığının değerinin tespiti için alınan raporun talep edenler vekiline tebliğ edildiği ve rapora herhangi bir itiraz bulunmadığı, raporun kabul edildiği, bilirkişi raporunun gerekçeli, denetime elverişli ve somut olaya uygun olduğu sonuç ve vicdani kanaatine varılarak talebin kabulü ile bilirkişi raporunun onaylanmasına karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Talebin KABULÜ İLE; ---- tarihli bilirkişi raporunun TTK'nın 343. Maddesi uyarınca ONAYLANMASINA,
2-Dava ----- ---- açılmış ve gönderme kararı ile tekrar mahkememize tevzi olduğundan başlangıçta alınan----- harçtan alınması gereken 80,70 TL karar ve ilam harcının mahsubu ile fazladan alınan 52,30 TL harcın talep halinde davacılara iadesine,
3-Talep eden tarafça yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Gider avansı tarifesi 5. Maddesi uyarınca artan gider avansının karar kesinleştiğinde davacılara iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda HMK 343. maddesi hükmü uyarınca kesin olarak oy birliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi