Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/10768
Karar No: 2020/1161
Karar Tarihi: 22.01.2020

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2019/10768 Esas 2020/1161 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık hakkında hırsızlık suçundan verilen beraat kararı temyiz edilmiştir. Sanığın suç tarihinde ekonomik değeri yüksek bir aracı emanet aldığı kişiyi belirttiğinde ismini değiştirdiği ve aracı emanet aldığı kişinin kimlik bilgilerini vermekten kaçındığı dikkate alındığında, sanığın suçu kabul etmeyip hayali bir isim zikretmesinin yeterli olmayacağı ve gerçekte var olan bir kişiden aracı aldığında suçlamadan kurtulmak için daha etkin bir çaba göstermesi gerektiği belirtilmiştir. Sanığın motosiklet alışverişine ilişkin belge gösterememesi ve satın aldığını söylediği kişiye ulaşmayı sağlamak adına gereken çabayı göstermemesi nedeniyle suçtan ve cezadan kurtulmaya yönelik soyut beyanlarına itibar edilemeyeceği belirtilmiştir. Bu nedenle, beraat kararı bozulmuştur. Kararda, sanık hakkında verilen beraat kararının bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
-TCK 141. maddesi: Hırsızlık suçu
-TCK 213. maddesi: Kanıtlama yükümlülüğü.
17. Ceza Dairesi         2019/10768 E.  ,  2020/1161 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Beraat

    Yerel mahkemece sanık hakkında hırsızlık suçundan verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 03/06/2014 tarih, 2013/13-203 Esas ve 2014/308 Karar sayılı kararında; “Suç tarihinde ekonomik değeri yüksek olan bir aracı kimlik bilgilerini ve açık adresini bilmediği arkadaşı "..." lakaplı ... isimli kişiden emanet aldığını söylemesi, aşamalarda aracı emanet aldığı bu kişinin ismini kısmen değiştirerek ifade etmesi, soruşturma ve kovuşturma makamlarının ısrarına rağmen aracı emanet aldığını iddia ettiği kişiye ait kimlik ve adres bilgileri vermekten kaçınması ve sabıkalı geçmişi de dikkate alındığında hırsızlık suçlamasıyla muhatap olan sanığın sadece hayali bir isim zikretmekle suçlamadan kurtulmayacağını bilecek yaşam ve adli tecrübeye sahip olması ve gerçekte var olan bir kişiden aracı emanet alması durumunda suçlamadan kurtulmaya yönelik olarak aracı emanet aldığını söylediği kişinin bulunması için daha etkin bir çaba göstermesi gerektiği hususları birlikte değerlendirildiğinde, sanığın eyleminin suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçunu değil, hırsızlık suçunu oluşturduğunun kabulünde zorunluluk bulunmaktadır.” şeklindeki açıklamalar ışığında, sanığın savunmalarında suçlamayı kabul etmemesi, suça konu motosikleti, yakalanmadan 1 ay önce, tesadüfen Sefaköy’de tanıdığı ismini ... olarak öğrendiği şahıstan 450,00 TL para vererek satın aldığını, kalan 300,00 TL parayı satın aldığı ... isimli şahsın ruhsatı teslim ettiğinde alacağını söylediğini, söylediği şahsı tanımadığını, açık kimlik ve adres bilgilerini bilmediğini, ... isimli şahsın verdiği telefon numarasını birkaç kez aradığını, ancak telefonun kapalı olduğunu beyan etmesi, sanığın motosiklet alışverişine ilişkin belge gösterememesi ve satışı belgelemek, satın aldığını söylediği kişiye ulaşmayı sağlamak adına gereken çabayı göstermemesi, sanığın suçtan ve cezadan kurtulmaya yönelik soyut beyanlarına Ceza Genel Kurulu kararında da ifade edilen olayda, olduğu gibi itibar edilmesinin mümkün olmadığı hususu karşısında; bildirdiği telefon numarasını suç tarihinin öncesi ve sonrasında kimin kullandığı da araştırılıp, mümkünse ulaşılıp savunması açıklığa kavuşturulamadığı, teyid edilemediği takdirde sanık ..."ın eyleminin hırsızlık suçunu oluşturacağı gözetilmeden, beraat kararı verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, o yer Cumhuriyet Savcısının temyiz nedenleri bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 22/01/2020 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi