Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/18782
Karar No: 2015/18992
Karar Tarihi: 22.12.2015

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/18782 Esas 2015/18992 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı derneğin genel kurul toplantısının iptalini istemiştir. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davalı derneğin 07.04.2013 tarihli genel kurulunda daha önce açılan dava işlemsiz bırakılmıştır. Bu durumda, kanuna ve tüzüğe uygun olan genel kurul toplantısının iptali için dava açmak doğru değildir. Türk Medeni Kanunu'nun 56, 59 ve 90. maddeleri derneklerin kuruluş, bildirim, faaliyetler ve amaçlarına ilişkin hükümleri düzenlemektedir. Dernekler, kanuna ve tüzüklerine uygun olarak her türlü faaliyette bulunabilirler.
18. Hukuk Dairesi         2015/18782 E.  ,  2015/18992 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Dava dilekçesinde, davalı derneğin 07.04.2013 tarihli genel kurul toplantısının iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Türk Medeni Kanununun 56.maddesinde, Derneklerin gerçek veya tüzel en az yedi kişinin kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları, tüzel kişiliğe sahip kişi toplulukları oldukları, hukuka veya ahlaka aykırı amaçlarla dernek kurulamayacağı; 59. maddesinde ise, Derneklerin, kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve gerekli belgeleri yerleşim yerinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirine verdikleri anda tüzel kişilik kazanacakları, kuruluş bildiriminin içeriği ve gerekli belgelerin nelerden ibaret olduğunun yönetmelikte gösterileceği; 90. maddesinde de, Derneklerin amaçlarını gerçekleştirmek üzere, tüzüklerinde belirtilen çalışma konuları ve biçimleri doğrultusunda faaliyette bulunacakları, yasaklanan veya izne bağlı faaliyetlerle ilgili kamu hukuku nitelikli özel kanun hükümlerinin saklı olduğu, dernek faaliyetleri ile ilgili yasak ve sınırlamalara aykırılık halinde, Cumhuriyet savcısının istemiyle mahkemece faaliyetten alıkoyma kararı verilebileceği hükme bağlanmıştır.
    Dernekler, tüzüklerinde gösterilen amaçları yerine getirmek üzere kanuna ve tüzüğe aykırı olmamak kaydıyla her türlü faaliyette bulunabilirler. Dernek tüzel kişilik kazanmak kaydıyla hak ve fiil ehliyeti ile hak ve fiil ehliyetinin sonucu olarak bir davada davacı olabilme hakkına da sahiptirler. Bir davada davacı olabilme dava konusu olan hakkın sahibine aittir. Tüzel kişiliğe sahip dernek bu hakkını mevzuata aykırı olmamak kaydıyla serbestçe kullanır. Dava ehliyeti süregelen davadan feragat edebilmeyi, davayı takip etmeyip işlemsiz bırakmayı(atiye bırakma) da içerir.
    Somut olayda, davalı derneğin 07.04.2013 tarihli genel kurulunda daha önceden derneğin davacı sıfatıyla açtığı Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2010/372 Esas sayılı dosyasında davayı işlemsiz bırakma kararı alındığı, bu yetkinin derneğin genel kurulunda olduğu, böyle bir kararın alınmasında kanun ve tüzüğe aykırı bir durumun bulunmadığı anlaşılmaktadır. Yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler ve yapılan açıklamalar dikkate alındığında, kanuna ve tüzüğe aykırı olmayan 07.04.2013 tarihli dava konusu genel kurul toplantısının iptali gerekmediği halde, yerinde olmayan gerekçe ile davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.

    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 22.12.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi