21. Hukuk Dairesi 2014/9758 E. , 2015/9951 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
Davacı, tedavi giderinin yasal faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
K A R A R
Dava, davacının yapmış olduğu tedavi giderinin davalı Kurum"dan tahsili istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne dair kurulan hüküm, Dairemizin 16/12/2010 tarih ve 2009/15337 Esas ve 2010/12637 Karar sayılı ilamı ile; "... davacı murisinin tedavi gördüğü hastanenin özel bir sağlık kuruluşu olduğu sigortalının acil olarak bu tedavi Kurumuna başvurduğu açıktır.Ancak mahkemece sigortalının tedavi gördüğü dönemde yapılan harcamalar ayrıntılı olarak getirtilip ... Bakanlığından bu tür hastalığı olan bir hastaya yapılacak harcamalar sorulmadan ve Devlet Hastanelerinin bu tür hastaları ne kadar süreyle tedavi ettiği araştırılmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olmuştur...." denilmek suretiyle bozulmuştur. Mahkemece bozma ilamına karşı “uyma” kararı verilerek yapılan yargılama neticesinde istemin kısmen kabulüne dair hüküm kurulmuştur.
Anayasa"da sosyal bir hak olarak düzenlenen sağlık hakkı, toplumun ve bireylerin sağlık yönünden güvenliğinin sağlanmasını ifade eder. Bu niteliğinden ötürü sağlık hakkı, günümüzde sosyal devlet ilkesinin bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Sosyal devlet, bütün vatandaşlarını hastalıklar dahil çeşitli risklere karşı korumak ve bu amaç için gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür. ... hizmetinin yerine getirilmesinde, bu hizmetin özelliği ve insan yaşamının önemi nedeniyle, hizmetin kalitesi ön planda yer alır.
... sağlık yardımları kapsamını belirleyen 1479 sayılı Kanun"un Ek-11. maddesinde sağlık hizmetlerinin davalı Kurumca ... Bakanlığı, mahalli idareler, üniversiteler, kamu iktisadi teşebbüslerine ait sağlık tesisleri ile gerçek ve tüzel kişilerden satın alınmak suretiyle yürütüleceği, buna ilişkin usul ve esasların Kurumca belirleneceği bildirilmiştir.
"... yardımının kapsamı" başlıklı Ek 13. maddesinde, "... sigortası yardımları, hastalık ve iş kazası hallerini kapsayacağı, ... yardımları, hastanın;
a) Hekime muayene ettirilmesi, hekimin göstereceği lüzum üzerine teşhis için gereken klinik ve laboratuvar tetkiklerinin yaptırılması ve tedavisinin sağlanması,
b) Teşhis ve tedavi için gerekirse sağlık müessesesine yatırılması,
c) (Yeniden düzenleme: 2/7/2005-5389/1 md.) Tedavi süresince gerekli ilaç ve
iyileştirme vasıtalarının sağlanması, hallerini kapsar” düzenlemesine yer vermiştir.
Aynı Kanun"un "... yardımlarının süresi" başlıklı Ek 14. maddesinde,
a) Hastalık hallerinde yapılacak sağlık yardımları, hastanın iyileşmesine kadar sürer.
(iptal: Ana. Mah. nin 16/10/1996 tarih ve E: 1996/17, K: 1996/38 sayılı Kararı ile)
b) Hastalık sigortası yardımları, sigortalının sigortalılık vasfını kaybettiği tarihten
itibaren 90 gün içinde meydana gelecek hastalık hallerinde de devam eder.
c) İş kazasından dolayı muayene ve tedavi, sigortalının kurumca tedaviye alındığı
tarihte başlar ve sağlık durumunun gerektirdiği sürece devam eder:" kuralına yer verilmiştir.
Kanun"un Ek 17. maddesi ise, “Yatarak ve ayakta yapılan tedavilerin fiyatlandırılması, Kurumca karşılanacak ilaçların, ortez, protez ve iyileştirme vasıtalarının cins ve miktarı ile ödenecek bedellerinin tespitine ilişkin usul ve esaslar Kurumca belirlenir. ... hizmetlerinin gerektirdiği giderler ... Bakanlığının yataklı tedavi kurumları için belirlediği fiyat tarifesini geçemez.” hükmünü içermektedir.
... ... Sigortası Yardımları Yönetmeliği"nin 6.maddesinde sağlık sigortası uygulaması yapılan mahalde resmi sağlık kurum ve kuruluşlarının bulunmaması veya bu Kurum ve kuruluşlardan yeterli hizmet alınamaması halinde diğer sağlık Kurum ve kuruluşlarından sağlık hizmeti satın alınabileceği, sağlık hizmetinin yürütülmesi ile ilgili esasların, sağlık hizmeti alınacak müessese ile Kurum arasında yapılacak bir protokolle düzenleneceği, Kurumla protokolü bulunmayan resmi sağlık kurum ve kuruluşlarında ... sağlık karnesi ile muayene ve tedavi görenlere ... Bakanlığı"na Bağlı Yataklı Tedavi Kurumlarında Yapılacak Muayene-Tetkik-Tahlil-Müdahale-Ameliyat ve Tedavilere ait Fiyat Tarifesi (Mali Yıl Bütçe Uygulama talimatı Resmi ... Kurumları Fiyat Tarifesi) üzerinden hesaplanmak suretiyle Kurumca belirlenecek esaslar dahilinde ödeme yapılacağı, fiyat tarifesini aşan kısmın Kurumca ödenmeyeceği, 7. maddesinde ise sigortalı veya hak sahiplerinin özel bir sağlık Kurumunda yatırılarak tedavi altına alınmaları halinde, vakanın aciliyeti raporla belgelenmek ve bu rapor Kurum tarafından kabul olunmak şartıyla bu sağlık Kurumlarında Yapılan Tedavi Giderlerinin ... Bakanlığı"na Bağlı Yataklı Tedavi Kurumlarında Yapılacak Muayene-Tetkik-Tahlil- Müdahale- Ameliyat ve Tedavilere ait Fiyat Tarifesi üzerinden (Mali Yıl Bütçe Uygulama Talimatı Resmi ... Kurumları Fiyat Tarifesi) hesaplanmak suretiyle ödeneceği, 17.maddesinde ise “Hizmet satın alınan sağlık kurum ve kuruluşlarında yatarak sağlanan tedaviler sonucu doğan ilaç bedellerinin tamamının Kurum tarafından ödeneceği” bildirilmiştir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden, davacı murisi ... sigortalısı ..."ın acil şekilde 20.09.2004 tarihinde ... Hastanesine yatırıldığı, davacılar murisinin 20.09.2004-11.05.2006 tarihleri arasında tedavisinin yapıldığı, 11.05.2006 tarihinde vefat ettiği, fatura bedeli olarak ... Hastanesi"ne toplam 106.785,00TL tedavi, ilaç ve yatak ücreti ödemede bulunulduğu, Kurum"un 27.03.2007 gün ve 32440 sayılı yazısı ile davacının murisi için yapılan harcamaların ... Sigortası Yardımları Yönetmeliği m.7 uyarınca acil olarak kabul edilmediği gerekçesiyle reddedildiği, alınan bilirkişi raporu doğrultusunda kurulan hükmün Dairemiz"in 16/12/2010 tarih ve 2009/15337 Esas ve 2010/12637 Karar sayılı ilamı ile bozulması neticesi Mahkemece bozma ilamına karşı “uyma” kararı verilerek yapılan yargılama neticesi ... Bakanlığı yazı cevabı ile “davaya konu hastanın ölümüne kadar ortalama 15 gün- 1 ay aralıklarla kan testleri ve yaraların kontrolü yapılmak üzere 1 hafta civarında, kısa süreyle hastaneye yatışı ve bu süre içinde ek hastalıklarının tedavisinin mümkün olduğu”nun bildirildiği, davalı Kurum tarafından 08/08/2011 tarihli yazı cevabı ile “davacıya Kurum tarafından herhangi bir tedavi masrafı ödemesinin gerçekleştirilmediği"nin bildirildiği, alınan bilirkişi raporu ile bilirkişi heyet raporlarının dosyaya sunulduğu, Mahkemece hükme esas alınan 10/01/2014 tarihli rapor ile “20/09/2004-11/05/2006 tarihleri arasında toplam 598 gün içerisinde 210 günün hastanede tedavi süresi olarak geçtiği kabul edilerek günlük 123,97 TL tedavi masrafı ile toplam 26.033,7 TL tedavi gideri olacağı”nın Mahkemeye bildirildiği anlaşılmaktadır.
Somut olayda, davacı murisinin 20/09/2004-11/05/2006 tarihleri arasında fiili olarak tedavi gördüğü günler dosyaya sunulu hastane giriş-çıkış kayıtları ile sabit olup fiilen hastanede yatarak tedavi olunan bu süreler yönünden ... Bakanlığınca yapılan hatalı tespit neticesi hazırlanan bilirkişi raporu hüküm kurmaya elverişsiz olup Mahkemece yazılı şekilde hüküm kurulması bozmayı gerektirmektedir.
Yapılacak iş; davacı murisinin acil olarak sağlık kuruluşuna başvurduğu, yapılan tedavinin hastanın yaşamını sürdürebilmesi yönünde tıbbi gerekliliği ve yaşamsal önemi bulunduğunun da gözetilerek Devlet Hastanelerinin yataklı tedavi ünitelerinde davacı mursisi ile aynı tür hastalığı olan bir hastaya, aynı sürelerde, faturalarda yer alan harcamaların( yatak ücreti , ilaç ve tedavi masrafları ) uygulanması halinde, tedavi görülen dönem itibarıyla yürürlükte ve geçerli olan ... Bakanlığı"na bağlı “yataklı tedavi kurumlarında yapılacak muayene, tetkik, tahlil, müdahale, ameliyat ve tedavilere ait fiyat tarifesi/tarifeleri” hükümleri esas alınarak hesaplanacak karşılanabilir toplam tedavi gideri miktarını doğrudan ... Bakanlığı"ndan sormak ve alınacak cevabî yazı doğrultusunda değerlendirmede bulunularak bir karar vermekten ibarettir.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olmuştur.
O halde davalı ve davacı taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 05.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.