Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/19015
Karar No: 2015/8551
Karar Tarihi: 10.06.2015

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/19015 Esas 2015/8551 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı olan kişi ticari bir satıcıdır ve davacı tarafından alacağı olan borcu tahsil edilmek için ipotek yoluyla icra takibi başlatılmıştır. Ancak davalı, yetkiye ve borca itiraz etmiştir. Mahkeme ipotek üst sınırı olduğunu belirterek alacak tutarı dahilinde takibin devamına karar vermiştir. Ancak faiz oranını fahiş bulduğu gerekçesiyle itirazlarını kabul etmemiştir. Davalının itirazının kısmen kabul edilmesi sonucu, itirazın iptali ile takibin devamına, davacı yararına icra inkar tazminatına ve fazlaya ilişkin istemin reddine karar verilmiştir. Ancak ipotek miktarının üzerindeki kısım için ilamsız takibe girişilebileceği belirtilerek hüküm bozulmuştur.
İlgili kanun maddeleri şu şekildedir:
- Borçlar Kanunu madde 572 ve madde 710
- İcra İflas Kanunu madde 48 ve madde 84
19. Hukuk Dairesi         2014/19015 E.  ,  2015/8551 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, davalının müvekkilinin yetkili satıcısı olduğunu, cari hesaptan kaynaklı borcun tahsili için davalı aleyhine ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibine girişildiğini, takibin yetkiye ve borca itiraz sonucu durduğunu ileri sürerek itirazın iptali ile takibin devamına ve icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, yetkili icra dairesinin ve mahkemelerinin Düzce olduğunu, davacı şirketin öncelikle alacak davası yolu ile alacağını tespit ettirip, daha sonra ipoteğin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapabileceğini, ayrıca ipoteğin 60.000 TL bedelli üst limit ipoteği olup, davacının alacağını ispat etmesi gerektiğini, faiz oranının fahiş olduğunu belirterek, davanın reddine ve icra inkar tazminatına karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama ve toplanan deliller doğrultusunda, ipotek resmi senedinde İstanbul İcra Müdürlükleri ve Mahkemelerinin yetkisi kararlaştırılmış olduğundan davalının yetkiye yönelik itirazlarının yerinde görülmediği, davacının mal satış faturalarından kaynaklı alacağının 176.842,67 TL olduğu, ancak ipotek üst sınır ipoteği olduğundan limit miktarınca takip yapılabileceği, her iki taraf da tacir olduğundan ticari işlerinde faizi serbestçe belirleyebilecekleri, buna göre davalı yanın faize ilişkin itirazlarının da kabul görmediği gerekçesiyle, davanın kısmen kabulüne, davalının takibe itirazının 60.000, TL üzerinden iptali ile takip tarihinden itibaren yıllık % 120 oranında akdi faiz uygulanmak suretiyle takibinin devamına, davacı yararına icra inkar tazminatına ve fazlaya ilişkin istemin reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bent dışındaki öteki temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2- Davaya konu ipotek üst sınır ipoteği olduğundan, ipotek borçlusu ipotek akdinde gösterilen miktarla sınırlı sorumludur. İpoteği aşan kısım için ilamsız takibe girişilebileceği kuşkusuzdur. Bu nedenle bu davada sadece ipotek miktarına hükmedilmek gerekirken, ipotekli 60.000 TL alacağa takip tarihinden itibaren faiz yürütülmesi suretiyle takibin devamına karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin öteki temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 10.06.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi