Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/10345
Karar No: 2011/9165

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2011/10345 Esas 2011/9165 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bursa 1. İcra Hukuk Mahkemesi tarafından verilen bir kararda, çeke dayalı yapılan takipte keşideci olarak görünen adi ortaklıkın, müvekkili şirket ile kurdukları bir ortaklık olduğunu belirtip takibin iptalini talep etmesi üzerine, mahkeme borçlu şirket yetkilisinin imzasının çekte olmadığını belirterek takibin durmasına karar vermiştir. Ancak, ortaklığı idare yetkisi bulunan temsilcinin (ortak-temsilcinin) imzaladığı takibe konu çekten dolayı, itiraz eden borçlu ortak sorumlu olacaktır. Kararda belirtilen kanun maddeleri ise şunlardır: Borçlar Kanunu'nun 533. maddesi ve İcra ve İflas Kanunu'nun 366. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 428. maddesi.
12. Hukuk Dairesi         2011/10345 E.  ,  2011/9165 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bursa 1. İcra Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 15/04/2010
    NUMARASI : 2008/821-2010/389

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
    Çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla yapılan takipte borçlu T.... Yapı İnşaat Elek. Turizm San. İç ve Dış Tic.Ltd.Şti. vekili icra mahkemesine başvuru dilekçesinde, diğer itirazları yanında, takibe konu çekte keşideci olarak görünen T... Y... İş Ortaklığı"nın, müvekkili şirket ile Y... A.Ş"nin kurdukları bir ortaklık olduğunu, T.. Y..... İş Ortaklığının münferiden yetkililerinin müvekkili firmadan U... T... ile Y... A.Ş"den E.. A... olduğunu, takip dayanağı çekteki imzanın şirket yetkililerine ait olmadığını belirterek takibin iptalini talep etmiş, mahkemece, bilirkişi raporuna göre imzanın borçlu şirket yetkilisine ait olmadığından bahisle takibin durmasına karar verilmiştir.
    Takibe konu çekteki keşideci imzası “ T... Y.... İş Ortaklığı” adlı adi ortaklık adına atılmıştır. Borçlar Kanunu"nun 533. maddesinin son cümlesinde; "Kendisine idare vazifesi tahmil edilen şerik, şirketi ve bütün şerikleri üçüncü şahıslara karşı temsil etmek hakkını haiz sayılır" hükmü yer almaktadır. Yasada belirtilen idare yetkisi tanınan şerik, ortaklık sözleşmesi ile ortak da olabilir. Üçüncü bir kişide olabilir. Dolayısı ile bu kişinin, B.K.nun 34. ve 38. maddeleri ile daha geniş anlamını bulan 533. maddesinin son fıkrasında açıklanan ortaklığı temsil yetkisi olduğunun kabulü gerekir. Bu durumda ortaklığı idare yetkisi bulunan temsilcinin yapacağı işlem, ortakları üçüncü şahıslara karşı eşit olarak sorumlu kılar. Bu sebeple adi ortaklığı temsilen idareci şerikin (ortak-temsilcinin) imzaladığı takibe konu çekten dolayı, itiraz eden borçlu ortak sorumlu olacaktır.
    Dosyaya ibraz edilen Bursa 16.Noterliği"nin 24.04.2007 tarih ve 16951 yevmiye numaralı imza beyannamesinden, T...-Y... Adi Ortaklığını temsile yetkilinin, Y... Emlak Nakliyat İnşaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi"ni temsile yetkili yönetim kurulu başkanı E... A....olduğu görülmektedir. Mahkemece, hükme esas alınan bilirkişi raporunda ise, borçlu T..... Yapı İnşaat Elek. Turizm San. İç Ve Dış Tic.Ltd.Şti yetkilisi U.. T.. yönünden inceleme yapılmış, E... A... yönünden ise herhangi bir imza incelemesi yapılmamıştır. Mahkemece, eksik incelemeye dayalı olarak yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ  : Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 10.05.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi