Esas No: 2021/8642
Karar No: 2022/3589
Karar Tarihi: 16.03.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/8642 Esas 2022/3589 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanıklar hakkında nitelikli hırsızlık, mala zarar verme ve konut dokunulmazlığının ihlali suçlarından mahkumiyet kararı verildi. Nitelikli hırsızlık suçunda temel cezanın belirlenmesinde gözetilmesi gereken para miktarının düşünülmediği için bozma sebebi yapılmadı. Konut dokunulmazlığının ihlali suçunda ise birden çok kişinin birlikte işlemesi nedeniyle sanıklar hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 119/1-c maddesi de uygulanması gerektiği göz ardı edildiği için hükümler bozuldu.
Kanun Maddeleri:
-Türk Ceza Kanunu'nun 61. maddesi
-5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 119/1-c maddesi
-1412 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 326/son fıkrası
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Nitelikli hırsızlık, konut dokunulmazlığının ihlali ve mala zarar verme
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
TEMYİZ EDENLER : Sanıklar
Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
1-Sanıklar hakkında nitelikli hırsızlık ve mala zarar verme suçlarından kurulan hükümlerin temyiz incelemesinde;
Çalınan para miktarı gözetilerek nitelikli hırsızlık suçunda temel cezanın TCK’nın 61. maddesi gereğince alt sınırdan uzaklaşılarak belirlenmesi gerektiğinin düşünülmemesi karşı temyiz bulunmadığından bozma sebebi yapılmamıştır.
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre, sanıkların temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, eleştiri dışında, usul ve kanuna uygun bulunan hükümlerin tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA,
2-Sanıklar hakkında konut dokunulmazlığının ihlali suçundan kurulan hükümlerin temyiz incelemesine gelince;
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanıklar tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Suçun birden çok kişi tarafından birlikte işlenmesi sebebiyle sanıklar hakkında 5237 sayılı TCK’nın 119/1-c maddesiyle de uygulama yapılması gerektiğinin gözetilmemesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanıkların temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 1412 sayılı CMUK’nın 326/son fıkrası uyarınca sanıkların ceza miktarı yönünden kazanılmış haklarının gözetilmesine, 16.03.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.