Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/10390
Karar No: 2015/8018
Karar Tarihi: 01.06.2015

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2014/10390 Esas 2015/8018 Karar Sayılı İlamı

19. Hukuk Dairesi         2014/10390 E.  ,  2015/8018 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı vek.Av. ... ile davalı vek. Av. ..."ın gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -KARAR-

    Davacı vekili, müvekkili adına Derince/Kocaeli şubesinde açılmış bulunan 24030206599 nolu yatırım hesabından 47.620,00 TL. tutarındaki paranın kendisinin onayı ve izni olmaksızın üçüncü kişi veya kişilere ödenmesinden kaynaklanan zararın tazmini için davalı banka aleyhine icra takibine girişildiğini, itirazın haksız olduğunu, davalı bankanın haksız ödemeyi yaptığı 20.05.2004 tarihinden takip tarihine kadar işlemiş faiz isteminin de yerinde olduğunu ileri sürerek itirazın iptali ile takibin devamına, %20 tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, iddia edildiği gibi hesabın davacı adına olduğunu, davacının eşinin amcası dava dışı Hasan Sancak’ın söz konusu banka şubesinde üçüncü kişiler adına bilgileri dışında hesap açtırarak, kendi mevduatını bölümler halinde soyadı Sancak olan muhtelif kişiler adına kayıtlı olan ve kendi açtırdığı ilgili hesaplara aktardığını, tüm işlemlerin Hasan Sancak tarafından yapıldığını, davacı adına yatırım hesabının 14.04.2003 tarihinde açıldığı ve ilgili işlem fişinde davacı ...’ın imzasının bulunmadığını, bu hesabın davacı tarafından hiçbir zaman kullanılmadığını, hesabı imzası ile açtıan para yatıran ve dava konusu işbu para üzerinde yine imzası ile tasarrufta bulunanın Hasan Sancak olduğunu, aynı tarihte Hasan Sancak’ın vadesiz döviz tevdiat hesabındaki 100.000 USD karşılığı 163.000 TL’yi davacının da aralarında bulunduğu soyadı Sancak olan farklı kişiler adlarına kayıtlı 6 farklı yatırım hesabına eşit paylaştırılarak aktarıldığını, amacın, devlet tahvili alımındaki sınırlamanın önüne geçmek olduğunu, davacının adına usulsüz olarak açılan hesabın ve bu hesap üzerinde kullanılan parayı bir fırsat olarak görerek haksız menfaat çıkartmaya çalıştığını ortada geçerli bir mevduat sözleşmesi bulunmadığı için bankanın sorumluluğundan da söz edilemeyeceğini, Hasan Sancak’ın yönetimindeki diğer akrabaları adına olan hesaplardan dolayı müvekkili bankanın ibra edildiğini, Hasan Sancak’ın ölümünden sonra iş bu davanın haksız olarak açıldığını belirterek davanın reddi ile %20 kötüniyet tazminatının davacıdan tahsilini istemiştir.

    Mahkemece yapılan yargılama, toplanan deliller neticesinde, gerçek hesap sahibinin Hasan Sancak olduğunu savunan davalı bankanın inançlı temlik ve namı müstear savunmasını yazılı delille ispat etmesi gerektiği, davacının kendi adına olan hesaptan Hasan Sancak’ın virman yapmasına davalı bankanın izin verdiği için kusurlu olduğu, virman işlemi kadar davacıyı zarara uğrattığı, alacağın tahsili için ayrıca temerrüde düşürülmesi gerekmediği için işlem tarihinden itibaren avans faizi istenebileceği, alacağın likit olduğu gerekçeleri ile davanın kısmen kabulüne, takibe itirazın 47.620,00 TL. asıl alacak, 97.809,87 TL. işlemiş faiz bakımından iptali ile takibin asıl alacağa takip tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte devamına, asıl alacağın %20’si oranında icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline, fazlaya ilişkin istemin reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, vekili Yargıtay duruşmasında hazır bulunan davacı yararına takdir edilen 1.100,00.-TL. duruşma vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine, aşağıda yazılı onama harcın temyiz edenden alınmasına, 01.06.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi