Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/7985
Karar No: 2022/3905
Karar Tarihi: 22.03.2022

Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/7985 Esas 2022/3905 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık hakkında nitelikli hırsızlık, iş yeri dokunulmazlığının ihlali ve banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçlarından mahkumiyet kararı verilmiştir. Nitelikli hırsızlık ve iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçlarından kurulan hükümler usul ve kanuna uygun bulunarak onanmıştır. Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçundan kurulan hüküm ise, sanığın aynı bankamatikten ardarda dört seferde para çekmesi nedeniyle TCK'nın 43. maddesi uygulanması istenmiştir. Mahkeme, suçun sanık tarafından işlendiğini ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığını ancak 4 gün karşılığı adli para cezasının TCK'nın 52/1. maddesinde yazılı adli para cezasına çevrilmemesi nedeniyle infazda çelişkiye neden olduğunu belirterek hükmü bozmuştur. Sanığın sosyal ve ekonomik durumu, cezanın uyarma amacı gözetilerek adli para cezası ile cezalandırılması kararlaştırılmıştır.
Kanun Maddeleri:
- 5237 sayılı TCK'nın 43. maddesi: Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu
- TCK'nın 52/1. maddesi: Adli para cezası
- TCK'nın 52/2. maddesi: Adli para cezasının belirlenmesi için kriterler
6. Ceza Dairesi         2021/7985 E.  ,  2022/3905 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Nitelikli hırsızlık, iş yeri dokunulmazlığının ihlali ve banka veya kredi kartlarının kötüye kulluanılması
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    1-Sanık hakkında nitelikli hırsızlık ve iş yeri dokunulmazlığının ihlali suçlarından kurulan hükümlerin incelenmesinde,
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; sanığın temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usul ve kanuna uygun bulunan hükümlerin tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA,
    2-Sanık hakkında banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçundan kurulan hükmün incelenmesine gelince;
    Sanığın aynı bankamatikten ardarda dört (4) seferde para çektiği anlaşıldığından tebliğnamede 5237 sayılı TCK'nın 43. maddesinin uygulanmasını isteyen görüşe iştirak edilmemiştir.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Sanık hakkında hüküm kurulurken 4 gün karşılığı adli para cezasının TCK'nın 52/1. maddesinde yazılı adli para cezasına çevrilmeyerek infazda çelişkiye neden olunması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün CMUK’un 321'nci maddesi gereğince tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, ancak bu husus yeniden yargılanmayı gerektirmediğinden, aynı Yasanın 322'nci maddesi uyarınca, sonuç cezanın "TCK'nın 52/2. maddesi uyarınca, sanığın sosyal ve ekonomik durumu, cezanın uyarma amacı, gözetilerek bir gün karşılığı 20,00 TL takdir olunarak adlî para cezasının belirlenmesinde esas alınan 4 tam gün birim sayısı ile çarpılması sonucu 2 yıl 6 ay hapis ve 80,00 TL adli para cezasıyla cezalandırılmasına" olarak belirlenmesi suretiyle diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 22.03.2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi