22. Hukuk Dairesi 2018/13111 E. , 2018/21041 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının iş akdinin haklı bir neden olmadan feshedildiğini öne sürerek ihbar tazminatı ile birkısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davalının reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, bilirkişi raporu doğrultusunda yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz :
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında ihbar tazminatı alacağının ödenip ödenmediği konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Somut uyuşmazlıkta; davalı işverence temyiz dilekçesine ... aracılığı ile davacının hesabına 07.02.2013 tarihinde 1.209,51 TL ihbar tazminatı yatırıldığına ilişkin banka kaşesi bulunan toplu ödemeleri gösterir evrak eklenmiştir. Yargılama sırasında sözü edilen bankaya müzekkere yazılarak davacının banka hesap kayıtları istenilmiş olup, sözü edilen bankaca verilen 12.12.2014 tarihli yazı cevabında davacının hesabına en son 09.11.2012 tarihinde ödeme yapıldığını gösteren kayıtlar gönderilmiştir. Dairemizce çelişkinin giderilmesi bakımından araştırma yapılmak üzere dosya mahkemesine geri çevrilmiş olup, Mahkemece davacının ücretlerinin ödendiği ..."na müzekkere yazılarak davalı işveren tarafından davacının ... Organize Sanayi Şubesi ... numaralı hesabına ihbar tazminatı ödemesi başlığı adı altında 07.02.2013 tarihinde 1.209,51 TL miktar yatırılıp yatırılmadığı sorulmuş, banka yazı cevabından sözü edilen ödemenin işçinin hesabına yatırıldığı tespit edilmiştir. Hal böyle olunca, belirtilen ödeme dikkate alınmadan karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
3- Taraflar arasında davacının ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışmadığı bir diğer uyuşmazlık konusudur.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda yer alan bayram ve genel tatil ücreti ödemesinin yapıldığı varsayılır. Bordroda ilgili bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığını her türlü delille ispat edebilir.
Ulusal bayram ve genel tatillerde çalışıldığının ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, yazılı delil niteliğindedir. Ancak, sözü edilen çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda, tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bununla birlikte, işyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilemez.
Somut uyuşmazlıkta, davacının tüm ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığı kabul edilerek hesaplama yapılmış ise de; tanık anlatımları, işin niteliği ve tüm dosya kapsamından davacının dini bayramlar dışında ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığı sonucuna varılmaktadır. Açıklanan nedenle davacının tüm ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığı kabulüne göre hesaplama yapılması hatalı olup ayrıca bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine,04.10.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.