Abaküs Yazılım
İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/957
Karar No: 2022/914
Karar Tarihi: 07.12.2022

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/957 Esas 2022/914 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava dilekçesinde, şirketin genel kurul karar defterinin zayi olması sebebiyle son alınan genel kurul kararlarının tescil edilemediği, yönetim kurulunun görev süresinin ve imza sirkülerinin süresinin bitmesi sebebiyle şirket ile ilgili olağan/ olağanüstü herhangi bir iş ve işlem yapamadığı belirtiliyor. Ancak mahkeme, yasada bu üç yıl sonunda şirketlerde görev süresi biten yönetim kurulu üyelerinin bu sıfatlarının kendiliğinden düşmediğini belirterek davacının hukuki yararının bulunmadığı kanaatine vararak, davanın usulden reddedilmesine karar vermiştir. Kanun maddeleri ise şöyledir: Türk Ticaret Kanunu'nun 362. maddesi ve mülga Ticaret Kanunu'nun 314. maddesi.

T.C. İstanbul Anadolu 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/957 Esas
KARAR NO : 2022/914

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 30/11/2022
KARAR TARİHİ : 07/12/2022
Davacı vekilince sunulan dava dilekçesinde özetle; müvekkili-----08/11/2022 tarihli yönetim kurulu kararı ile şirketin genel kurulunun gündem doğrultusunda 09/11/2022 tarihinde ilgili saat ve adreste toplanmasına karar verildiği, 12/11/2019 tarihinde yapılan 2019 yılı sonu olağan genel kurul toplantısında yönetim kurulu üyelerinin 3 yıl süre için seçildiği, toplantı tutanaklarının ve genel kurulun tescili TTK gereği zorunlu olduğu, TTK madde 30'da tescili isteme süresinin onbeş gün olduğunun düzenlendiği, ancak müvekkili şirketin genel kurul karar defter zayi olduğundan genel kurul karar tutanağının tescil edilemediği, taraflarınca ------- sayılı dosyasında zayi belgesi verilmesi hususunda dava ikmal edildiği, henüz bir karar verilmediği, yargılamanın derdest olduğu, müvekkili şirketin genel kurul karar defterinin zayi olması sebebiyle son alınan genel kurul kararlarının tescil edilemediği, zayi dosyasında yapılan yargılamada duruşmanın 22/02/2023 tarihine bırakıldığı, bu tarihe kadar alınan kararların tasdikinin zorunlu olduğu, ayırca yönetim kurulunun görev süresinin ve imza sirkülerinin süresinin bitmesi sebebiyle şirket ile ilgili olağan/ olağanüstü herhangi bir iş ve işlem yapamamakta olduğu, şirket temsilcilerinin imza sirkülerinin süresinin 11/11/2022 tarihinde dolmuş olduğundan şu aşamada şirketin tüm faaliyetlerinin durmuş olduğu, biran evvel alınan genel kurul kararlarının tescili ile yöneticilerin görevlerine başlaması gerektiğinden bahisle 09.11.2022 tarihli Genel kurul toplantı tutanak ve kararlarının tesciline karar verilmesi talep ve dava olunmuştur.
Dava hasımsız açılmış olmakla Mahkememizce HMK'nun 138. maddesi gereği dosya tetkik edilmiştir.Yargıtay yerleşmiş içtihatlarında da yer bulduğu üzere, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 362. maddesindeki “Yönetim kurulu üyeleri en çok üç yıl süreyle görev yapmak üzere seçilir. Esas sözleşmede aksine hüküm yoksa, aynı kişi yeniden seçilebilir.” düzenlemesi ve mülga 6762 sayılı Ticaret Kanununun 314. maddesindeki “İdare meclisi azaları en çok üç yıl müddetle seçilirler. Esas mukavelede aksine hüküm yoksa tekrar seçilmeleri caizdir.” düzenlemesine karşılık, yasada bu üç yıl sonunda------ şirketlerde görev süresi biten yönetim kurulu üyelerinin bu sıfatlarının kendiliğinden düşeceğine dair bir hüküm bulunmadığı, geçmiş yönetim kurulunun, yeni yönetim görevine başlayana kadar görevlerine devam edecek olduğu, bu itibarla davacının, talebine dayanak yaptığı, eski yönetimin görev süresinin bitmesi sebebiyle şirket ile ilgili olağan/ olağanüstü herhangi bir iş ve işlem yapamamakta olduğu iddiasının, yasanın ve Yargıtay İçtihatlarının bütün olarak değerlendirilmesi karşısında mesmu olmadığı Mahkememizce değerlendirilmiş, davacı vekilince dava dilekçesinde ifade edilen defter zayiine ilişkin sürecin beklenerek akabinde tescile ilişkin sürecin tamamlanabileceği, bu süreçte bir ihtilaf olması halinde ileri sürülecek talepler yönünden TTK'nun 34. maddesinde yer alan itiraz sürecinin işletilebileceği, bu hususta da ------ Ticaret Mahkemelerinin kesin yetkili olduğu Mahkememizce dikkate alınarak ve davacın bu aşamada bu gerekçelerle tescil isteminde hukuki yararının bulunmadığı kanaatiyle isteminin usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
KARAR:Yukarıda anlatılan nedenlerle;
1-Davanın hukuki yarara ilişkin dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddine,
2-Alınması gerekli 80,70 TL karar ve ilam harcı peşin olarak yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde yatırana iadesine,Dair dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yolu açık olmak üzere oy biriğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi