Esas No: 2021/15975
Karar No: 2022/4119
Karar Tarihi: 23.03.2022
Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2021/15975 Esas 2022/4119 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanıkların nitelikli yağma suçundan verilen mahkumiyet hükmüne karşı yapılan istinaf başvurusu reddedilmiştir. Sanık müdafiinin temyiz istemi, gerekçe gösterilmeden reddedilmiştir. Dosya incelenerek suçun niteliği ve yargılama süreci dikkate alınmış, yapılan yargılamada hukuka aykırı bir durum tespit edilememiştir. Kararda, 5271 sayılı CMK'nın 288, 294, 298 ve 301. maddesi açıklanarak temyiz sebeplerinin hukuki yönüne ilişkin olması gerektiği vurgulanmıştır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : Nitelikli yağma
HÜKÜMLER : İstinaf başvurusunun düzeltilerek esastan reddi
TEMYİZ EDENLER : Sanıklar müdafiileri
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
1- Sanık ... Börekçi müdafiinin temyiz isteminin incelemesinde;
5271 sayılı CMK'nın 294. maddesinde düzenlenen, ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır.'' şeklindeki düzenlemede gözetilerek sanık müdafiinin temyiz dilekçesinde herhangi bir sebep göstermediğinin anlaşılması karşısında; sanık müdafiinin temyiz isteminin 5271 sayılı CMK'nın 298. maddesi uyarınca REDDİNE,
2- Sanık ... hakkında nitelikli yağma suçundan verilen mahkumiyet hükmüne karşı yapılan istinaf başvurusunun düzeltilerek esastan reddi kararına yönelik yapılan incelemede:
Sanığın 6136 sayılı yasaya muhalefet eylemi nedeniyle açılan ve iş bu temyiz incelemesine konu dava ile birleştirilen dava dosyası hakkında zamanaşımı süresi içerisinde hüküm kurulması mümkün görülmüştür.
5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız bozulmasını istediği temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir." ve aynı Kanunun 301. maddesinin "Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek, sanık müdafii temyiz dilekçesinde özetle; kararın usul ve yasya aykırı olduğunu, sanığın eyleminin hırsızlık suçunu oluşturduğunu, zararın karşılandığını, etkin pişmanlık hükmü uyarınca indirim oranının ½ olması gerektiğini, sanığın cezasından takdiri indirim yapılması gerektiğini belirtmiş, anılan temyiz dilekçesinde belirtilen sebeplere yönelik yapılan incelemede;
Oluş ve dosya içeriğine göre, suç tarihinde gündüz vakti katılana ait olan iş yerinde sanık ... ile birlikte bıçakla katılanın cep telefonunu yağmalayan ve yargılama aşamasında zararı gideren sanık hakkında 5237 sayılı TCK’nın 149/1-a-c-d, 168/3, 58 maddelerinden kurulan hükümde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmıştır.
Ayrıca dosyada CMK'nın 289. maddesinde sayılan hukuka kesin aykırılık hâllerinin herhangi birinin varlığı da tespit edilememiştir.
Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine göre, sanık hakkında nitelikli yağma suçundan kurulan hükümde ileri sürülen temyiz sebepleri yönünden bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, sanık ... müdafiinin yerinde görülmeyen TEMYİZ İSTEMİNİN ESASTAN REDDİ ile tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN ONANMASINA, dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iadesine, 23/03/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.