Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/139
Karar No: 2019/530
Karar Tarihi: 04.02.2019

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2017/139 Esas 2019/530 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, davacının yediemin deposunda muhafaza altına aldığı mallara yönelik alacak takibine itiraz etmiştir. Davacı, satış sonrası davalının malları teslim almadığını ve saklama ücreti talep etmek istediğini belirtmiştir. Mahkeme, dosya kapsamı ve bilirkişi raporu incelendikten sonra davacının haklı olduğuna karar vermiş ve davalıya icra inkar tazminatı ödeme kararı vermiştir. Ancak mahkeme, yedieminlik ücretinin belirlenmesinde Adalet Bakanlığı'nın tebliğine değil, taraflar arasında imzalanan ihtiyati haciz tutanağındaki ücrete göre hareket edilmesi gerektiğini belirtmiştir. İlaveten, mahkeme kararında 2004 sayılı İcra İflas Kanunu'nun 88. maddesi de belirtilerek, yedieminin masrafını önceden alacaklıdan talep edebileceği ifade edilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 2004 sayılı İcra İflas Kanunu'nun 88. maddesi.
- Adalet Bakanlığı'na Ait Depo ve Garajlarda Muhafaza Edilen Mahcuz Mallar İçin Alınacak Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ.
19. Hukuk Dairesi         2017/139 E.  ,  2019/530 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, davalının davacıya ait yediemin deposunda muhafaza altına aldırdığı mallardaki haczin davalıya yapılan satış ile ortadan kalktığını, malların davalı tarafından teslim alınmadığını, bu tarihten itibaren saklama sözleşmesi hükümlerine göre saklayanın ücret isteyebileceğini, buna yönelik davalıya karşı başlatılan takibe davalı tarafından yapılan itirazın haksız olduğu ileri sürerek itirazın iptali ile takibin devamına, icra inkâr tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davalı şirketin yedieminlik ücretine konu malları teslim aldığını, satıştan sonra davalının malları davacı deposunda tutmak iradesinin olmadığını, davacının da malları depoda saklama yükümlülüğünün olmadığını ve herhangi bir sözleşme imzalanmadığını, mallar depoda olsa dâhi davacının talep ettiği miktarın fahiş olduğunu, malların teslim edilip edilmediğinin çekişmeli olduğunu, alacak likit olmadığından icra inkâr tazminatı talep edilemeyeceğini, alacağın muayyen olmadığını, teslim ve temerrüt şüpheli olduğundan faiz talebinin haksız olduğunu savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, tüm dosya kapsamı ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun 88. maddesi uyarınca muhafaza altına alma işlemlerinde masrafın peşinen dosya alacaklısından alınması gerektiği, bu nedenle ücret peşin olarak ödenmediği takdirde muhafaza işlemini yapan yedieminin genel hükümlere göre alacağını ispat edip borçludan tahsilini talep edebileceği, haczedilen malların davacının yediemin deposunda muhafaza altına alındığı sabit olduğundan Adalet Bakanlığı"nca çıkartılan tebliğe göre hesaplanan rapora göre davacının 16.312,50.-TL asıl alacak ve 60,33.-TL"de işlemiş faiz alacağına hak kazandığı, alacağın belirlenebilir nitelikte olduğu gerekçeleri ile davanın kısmen kabûlü ile davacı lehine icra inkâr tazminatı ödenmesine karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Dava yediemin depo ücretinin tahsili için başlatılan icra takibine vâk’i itirazın iptali talebine ilişkindir. Mahkemece yapılan yargılama sonucunda, davacı şirketin yediemin deposunda kalan mallara yönelik olarak depo ücreti Adalet Bakanlığına Ait Depo ve Garajlarda Muhafaza Edilen Mahcuz Mallar İçin Alınacak Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğe göre belirlenmiş ise de, Antalya 12. İcra Müdürlüğü’nün 2012/5388 sayılı icra takip dosyasında 30.07.2012 tarihli ihtiyati haciz tutanağında takipte haciz altına alınan malların davacı şirkete yediemin olarak teslim edilmesinde ücretin ne olacağına dair belirlemeler yazılıp haciz tutanağı taraflarca imzalanmıştır. Her ne kadar sözkonusu malların satışı yapılmış ise de, bu malların davacı şirketin deposunda ihalenin kesinleştiği tarihten takip tarihine kadar bulunduğu anlaşılmıştır. Bu durumda taraflar arasında ayrı bir ücrete ilişkin sözleşme de yapılmadığından takip tarihi itibarı ile davacı alacağının imza altına alınan ihtiyati haciz tutanağındaki ücret tespitleri dikkate alınarak belirlenmesi gerekir. Zira taraflar arasındaki ilişki ve imzalanan tutanak yedieminlik ücretinin tespitine yönelik sözleşme niteliğinde olup tarafları bağlayıcıdır. Mahkemece sözleşme hükümleri dikkate alınmaksızın Adalet Bakanlığına Ait Depo ve Garajlarda Muhafaza Edilen Mahcuz Mallar İçin Alınacak Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ Tarifesine göre hesaplama yapılarak sonuca ulaşılması yerinde görülmemiş, hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harçların istek halinde temyiz eden taraflara iadesine, 04/02/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi