Esas No: 1994/3487
Karar No: 1994/5272
Karar Tarihi: 22.12.1994
Danıştay 9. Daire 1994/3487 Esas 1994/5272 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ziyapaşa Vergi Dairesi Müdürlüğü, tarım ürünleri ticareti ile uğraşan bir kişiye kaçakçılık cezalı katma değer vergisi borcuyla ilgili ihtiyati haciz işlemi yapmıştır. Ancak yapılan işlem, vali adına hukuk işleri müdürü tarafından imzalandığı için yetki yönünden hukuka uygun bulunmamıştır. Bu nedenle Vergi Mahkemesi işlemi iptal etmiş ve kararı Ziyapaşa Vergi Dairesi Müdürlüğü temyiz etmiştir. Ancak temyiz edilen kararda, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşılmış ve temyiz istemi reddedilmiştir. Kararda geçen kanun maddesi ise 6183 sayılı Yasadır.
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1994/3487
Karar No: 1994/5272
Temyiz İsteminde Bulunan: Ziyapaşa Vergi Dairesi Müdürlüğü - ADANA
Karşı Taraf: …
İstemin Özeti: Tarım ürünleri ticareti ile uğraşan yükümlünün 1992 yılına ait kaçakçılık cezalı katma değer vergisi borcuna ilişkin olarak düzenen ihtiyati haciz işleminin iptali istemiyle açılan davayı; dosyada onaylı fotokopisi bulunan dava konusu 24.6.1993 günlü ihtiyati haciz kararının, vali tarafından değil, vali adına hukuk işleri müdürü tarafından imzalandığı anlaşıldığından 6183 sayılı Yasanın 13. maddesi hükmü uyarınca haciz varakasının yetki yönünden hukuka uygun bulunmadığı gerekçesiyle kabul ederek işlemi iptal eden … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; yapılan işlemin yasal ve yerinde olduğu ileri sürülerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.
Savcı …'ın Düşüncesi: İleri sürülen bozma nedenleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1 numaralı bendinde öngörülen nedenlerden hiçbirisine girmediğinden, temyiz isteğinin reddi ile hukuka ve usul hükümlerine uygun bulunan, Vergi Mahkemesi kararının onanması gerekeceği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …'ın Düşüncesi: İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını sağlayacak nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına 22.12.1994 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.