Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 1994/1761
Karar No: 1994/4088
Karar Tarihi: 30.12.1994

Danıştay 8. Daire 1994/1761 Esas 1994/4088 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, üniversite öğretim üyesi olarak döner sermaye paylarının hesaplanmasında kıdem ve taban aylığının dikkate alınması ve birikmiş farkların iadesi istemiyle dava açtı. Ancak davasının reddedilmesi üzerine temyiz istemiyle başvurdu. Yapılan incelemede, öğretim elemanlarının özlük haklarını ve aylıklarını düzenleyen Yükseköğretim Kanununda aylık tanımına yer verilmediği ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 155. maddesinde aylık kavramının sınıflara ait ek gösterge tablo sundaki rakamların Genel Bütçe Kanununda o yıl için tesbit edilen katsayı ile çarpılması sonunda bulunacak miktarı ifade ettiği belirtilerek, davacının döner sermaye paylarının hesaplanmasında kıdem ve taban aylığının dikkate alınması isteminin reddedilmesinde yasaya aykırılık görülmediği gerekçesiyle İdare Mahkemesinin kararı onandı. Kanun maddeleri ise şöyle: 2547 sayılı Yasa'nın 58. maddesi, 375 sayılı KHK'nin değişik (a) bendinin 4. fıkrası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 155. ve 36. maddeleri, Yükseköğretim Kanunu'nun 20. maddesi

Daire : SEKİZİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1994
Karar No : 4088
Esas Yılı : 1994
Esas No : 1761
Karar Tarihi : 30/12/1994

ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÜYELERİNİN DÖNER SERMAYE PAYLARININ HESAPLANMASINDA, ESAS OLAN AYLIK MİKTARININ BELİRLENMESİNDE KIDEM VE TABAN AYLIĞININ DİKKATE ALINMAYACAĞI HK.

… Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi olan davacının, döner sermaye paylarının hesaplanmasında taban puanı ve kıdem aylıklarının dikkate alınması ve birikmiş farkların iadesi isteminin reddine ilişkin davalı idare işleminin iptali istemiyle açılan davayı, 2547 sayılı Yasanın 58.maddesinin 375 sayılı K.H.K. ile değişik (a) bendinin 4.fıkrasında, her eğitim-öğretim, araştırma veya uygulama birimi veya bölümü ile ilgili öğretim elemanlarının katkısıyla toplanan döner sermaye gelirlerinin en az yüzde otuzunun o kuruluş veya birimin araç, gereç, araştırma ve diğer ihtiyaçlarına ayrılacağı, kalan kısmının ise … site Yönetim Kurulunun belirleyeceği oranlar çerçevesinde bağlı bulunduğu üniversite araştırma fonu ile döner sermayenin bağlı bulunduğu birimde görevli öğretim elemanları ve aynı birimde görevli 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel arasında paylaştırılacağı, öğretim üyeleri ile Üniversitelerarası Kurul'ca önerilerek Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen teknik ve sanatla ilgili birimlerde görevli öğretim elemanlarına döner sermayeden bir yılda ayrılacak payın toplamının bunların bir yılda alacakları aylık (ek gösterge dahil) yan ödemeye, ödenek ve her türlü tazminat toplamının iki katını, diğer öğretim elamanları için bir katını, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi personel için ise %50'sini geçemiyeceği hükmüne yer verildiği, uyuşmazlığın çözümü için aylık kavramının açıklığa kavuşturulması gerektiği, öğretim elemanlarının özlük haklarını ve aylıklarını düzenleyen Yükseköğretim Kanununda aylık tanımına yer verilmediği, anılan yasanın 20.maddesinde bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Kanun ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerinin uygulanacağının kurala bağlandığı, 657 sayılı Yasanın 155.maddesinde de aylık kavramının, bu Kanunun 36.maddesinde yer alan sınıflara ait ek gösterge tablo sundaki rakamların Genel Bütçe Kanununda o yıl için tesbit edilen katsayı ile çarpılması sonunda bulunacak miktarın, sınıfların derece ve kademelerindeki memurların aylık tutarlarının göstereceğinin belirlendiği, bu durumda, aylık ücret kavramının gösterge (ek gösterge dahil) rakamların Genel Bütçe Kanununda o yıl için tesbit edilen katsayı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı ifade ettiği, davacının döner sermaye paylarının hesaplanmasında kıdem ve taban aylığının da dikkate alınması isteminin reddedilmesinde yasaya aykırılık görülmediği gerekçesiyle reddeden ... İdare Mahkemesinin … günlü ve … sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istemidir.

İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasası nın 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.

İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren başka bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan karanın onanmasına karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi