Esas No: 1993/5947
Karar No: 1995/173
Karar Tarihi: 23.01.1995
Danıştay 4. Daire 1993/5947 Esas 1995/173 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı kurum, anaokulu ve gündüz bakımevi faaliyetlerinden elde ettiği kazançlardan dolayı kurumlar vergisi ödememiştir. Vergi dairesi, istisna belgesi bulunmadığı için kurumun KVK 8/15 maddesi kapsamında vergiden istisna olamayacağını savunarak cezalı tarhiyat yapmıştır. Ancak Vergi Mahkemesi, davacı kurumun faaliyetinin KVK 8/15 maddesi kapsamında değerlendirilerek kazancının 5 yıl süreyle vergiden istisna olduğunu, istisna belgesi şartının yerine getirilmediği için cezalı tarhiyatın hukuka uygun olmadığını kararlaştırmıştır. Ayrıca davacı kurumun genel bütçeli idare kapsamında olmadığı için kurumlar vergisinden muaf tutulamayacağı, ancak yönetmelikte belirlenen ücret politikası doğrultusunda vergiye tabi kazanç elde etmelerinin söz konusu olamayacağı belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise: KVK 7/13, KVK 8/15.
Daire : DÖRDÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1995
Karar No : 173
Esas Yılı : 1993
Esas No : 5947
Karar Tarihi : 23/01/995
KAMU KURUMU OLAN DAVACININ, ANAOKUL VE GÜNDÜZ BAKIMEVİ İŞLETİLMESİNDEN ELDE EDİLEN KAZANÇLARININ 5 YIL SÜREYLE VERGİDEN İSTİSNA OLDUKLARINA İLİŞKİN İSTİSNA BELGESİ BULUNMADIĞINDAN KVK 8/15.MADDESİNDEN YARARLANMASI MÜMKÜN OLMADIĞI HK.
Anaokulu ve Gündüz Bakımevi İşletmeciliği faaliyetinden dolayı 1990 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesini vermeyen davacı kurum adına re'sen takdir yoluyla kurumlar vergisi salınmış kaçakçılık cezası kesilmiştir. ...Vergi Mahkemesi … gün ve … sayılı kararıyla, davacı kurum 5422 sayılı Kurumlan Vergisi Kanunu'nun 7/13.maddesine göre Genel ve Katma bütçeli idare kapsamında bulunmadığından kurumlar vergisinden muaf tutulması mümkün olmamakla beraber, aynı yasanın 8/15.maddesinde, yasanın öngördüğü şartlarda kurulan kreşlerin kazançları 5 yıl süre ile kurumlar vergisinden istisna edildiğinden, davacı kurumun işletmesinin bu madde içinde mütalaa edilmesi ve kazancının kurumlar vergisinden beş yıl istisna tutulması gerektiği, bu durumda takdir komisyonu kararına dayanılarak yapılan tarhiyatta yasal isabet görülmediği gerekçesiyle vergi ve cezanın kaldırılmasına karar vermiştir. Vergi Dairesi Müdürlüğü, istisnadan yararlanmak için 31 No'lu Genel Tebliğde belirtilen şartların yerine getirilmesi gerektiğini ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir.
8.12.1987 gün ve 19658 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Çocuk Bakımevleri Hakkında Yönetmelik" uyarınca kurulan anaokulu ve gündüz bakımevini işleten davacı kurumun 1990 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesini vermemesi üzerine yapılan cezalı tarhiyata dava açılmıştır.
5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 7/13.maddesinde, genel ve katma bütçeli dairelere ait olup sadece kamu mensuplarına hizmet veren, kar amacı gütmeyen ve üçüncü kişilere kiralanmayan kreş, konukevleri ve bunların kantinlerinin kurumlar vergisinden muaf olacağı belirtilmiştir. Davacı kurum genel bütçeli idare kapsamında olmadığından Kurumlar Vergisinden muaf olması mümkün değildir.
Aynı Yasının 8/15.maddesinde, okul, kreş ve spor tesisleri ile 50 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 35 yatak) kapasitesinden az olmamak üzere yurt ve sağlık tesislerinin (huzurevleri dahil) işletilmesinden elde edilen kazançların, ilgili Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle Maliye ve Gümrük Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar dahilin de 5 yıl süreyle kurumlar vergisinden müstesna tutulacağı, istisnanın kuruluşların faaliyete geçtiği tarihten itibaren başlayacağı öngörülmüştür.
Maliye Bakanlığınca bu konuda yayımlanan 31 No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde, söz konusu istisnadan yararlanmak isteye mükelleflerin Bakanlığa başvurmaları gerektiği, bu başvuru üzerine ilgili Bakanlığın veya bakanlıkların olumlu görüşü alındıktan sonra kendilerine 5 yıl süreyle vergiden istisna olduklarına ilişkin belge verileceği belirtilmiştir. Davacı kurum 20.1.1989 tarihli dilekçe ile Maliye Bakanlığına müracaat ederek anaokulu ve gündüz bakımevi işletmesinden elde edilen kazançların kurumlar vergisinden istisna edilmesini istemiş, Maliye Bakanlığı 4.6.1991 gün ve 039695 sayılı yazısıyla, sözü edilen kazançların kurumlar vergisinden istisna edilmesinin mümkün olmadığını bildirmiştir. Bu haliyle, istisna belgesi bulunmayan davacı kurumun Kurumlar Vergisi Kanununun 8/15.maddesinden yararlanmasına da olanak bulunmamaktadır.
Ancak, yukarıda anılan yönetmeliğin 13.maddesinde, her çocuk için alınacak aylık ücret, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün kreşleri için tesbit edilecek aylık ücretlerin üzerinde olmamak kaydıyla her mali yıl başında Maliye ve Gümrük Bakanlığınca belirleneceği, ücretin tesbitinde çocukların beslenme ve eğitim giderleri gözönünde bulundurulacağı, çocuk velisinden aylık ücret dışında kira, ısıtma, aydınlatma, personel ve demirbaş giderleri için ayrıca ücret alınmayacağı belirtilmiştir. Yönetmeliğin bu maddesi ile belirlenen ücret politikası karşısında, davacı kurumun vergiye tabi kazanç elde etmesi söz konusu olamaz. İdarece aksi yönde yapılmış bir tesbit de bulunmamaktadır. Vergi dairesince ileri sürülen iddialar, Vergi Mahkemesinin tarhiyatın terkini yolundaki kararını kusurlandıracak nitelikte görülmemiştir.
Bu nedenle temyiz isteminin reddine karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.