Esas No: 1993/4144
Karar No: 1995/214
Karar Tarihi: 27.01.1995
Danıştay 7. Daire 1993/4144 Esas 1995/214 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Yükümlü firma tarafından satılan aracın taşıt alım vergisinde ikmalen tarhiyat yapılmıştır. Ancak yargı sürecinde, satıcının vergiden sorumlu olduğu ancak aracın ağırlığına yönelik dikkate alınacak bir argüman kalmadığı belirtilmiştir. 1318 sayılı Finansman Kanunu'nun \"Belge isteme ve bildirme görevi sorumluluk\" başlıklı 9. maddesi, motorlu araç ticareti yapanların, iktisap, ithal ve devir işlemlerinin tamamlanmasından önce, ilgili vergi dairesince düzenlenmiş taşıt vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi istemeye ve bu belgedeki bilgileri muhtevi listeleri işlemlerin bitimini takip eden ayın 15. gününe kadar ilgili vergi dairesine göndermeye mecbur olduklarını belirtmiştir. Bu mecburiyete uymayanlar, ödenmeyen vergi, vergi cezası ve gecikme faizinden mükellef ile birlikte müteselsilen sorumlu olacaklardır.
Daire : YEDİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1995
Karar No : 214
Esas Yılı : 1993
Esas No : 4144
Karar Tarihi : 27/01/995
1318 SAYILI FİNANSMAN KANUNUNUN 9.MADDESİNDEKİ MOTORLU ARAÇ TİCARETİ YAPANLARA İLİŞKİN SORUMLULUĞUN, ARACIN DEVİR İŞLEMİ YAPILMADAN ÖNCE ÖDENMESİ GEREKEN TAŞIT ALIM VERGİSİ İLE SINIRLI OLDUĞU HK.
Yükümlü firma tarafından satışı yapılan ve beyannamede 1160 kg olarak beyan edilen otomobilin, Maliye Bakanlığınca yayımlanan 1992/2 sayılı genelgede tespit edilen net ağırlığının 1205 kg olduğundan bahisle ikmalen tarh edilen taşıt alım vergisini; 1318 sayılı Finansman Kanununun 9.maddesinde, motorlu araç ticareti yapanların, iktisap, ithal ve devir işlemlerinin tamamlanmasından önce, ilgili vergi dairesince düzenlenmiş taşıt alım vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi istemeye ve bu belgedeki bilgileri muhtevi listeleri, işlemlerin bitimini takip eden ayın 15. gününe kadar ilgili vergi dairesine göndermeye mecbur oldukları, bu mecburiyete uymamak suretiyle gerekli verginin ödenmesinden önce işlem yapanların ödenmeyen vergi, ceza ve gecikme faizinden mükellef ile birlikte mesul olacaklarının belirtildiği, madde hükmünde açıkca, otomobilin taşıt alım vergisi ödenmeden işlem yapılması durumunda, ödenmeyen taşıt alım vergisinden satıcı firmanın sorumlu tutulduğu, kolayda, otomobilin satışı anında taşıt alım vergisinin ödendiği, dolayısıyla ek tarhiyattan dolayı satıcı olan yükümlünün sorumlu tutulmasının mümkün olmadığı, ayrıca dosyada mevcut beynelminel kataloğlarla otomobili imal ve ithal eden yazılarında; anılan otomobilin net ağırlığının 1205 kiloğramın altında olduğu tespit edildiğinden tarhiyatın bu yönüyle de kanuna uygun görülmediği gerekçesiyle terkin eden ... Vergi Mahkemesinin ... gün ve ... sayılı kararının 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 2.maddesinin 12.fıkrasına dayanılarak Bakanlıkça yayımlanan genelgede otomobilin net ağırlığının 1205 kg olarak tespit edildiği, 1318 sayılı Kanunun 9.maddesindeki sorumluluğun amacının, verginin tam olarak ödenmesini sağlamak olduğu, satılan aracın teknik özelliklerinin öncelikle satıcı tarafından bilinmesi gerektiği ve yine satıcı tarafından tasdik eden beyannamedeki bilgilere göre vergilendirme yapıldığı, bu durumda noksan tahakkuktan dolayı satıcının sorumluluğunun bulunduğu, verginin kısmen ödenmiş olmasının satıcıyı sorumluluktan kurtarmayacağı, taşıtın hiç vergi ödettirilmeden satılması ile yanlış beyan sonucu noksan vergi ödettirilmesi arasında vergi ziyaı açısından temelde bir fark bulunmadığı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
1318 sayılı Finansman Kanununun "Belge isteme ve bildirme görevi sorumluluk" başlıklı 9.maddesinde; motorlu araç ticareti yapanların iktisap, ithal ve devir işlemlerinin tamamlanmasından önce, ilgili vergi dairesince düzenlenmiş taşıt vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi istemeye ve bu belgedeki bilgileri muhtevi listeleri işlemlerin bitimini takip eden ayın 15.gününe kadar ilgili vergi dairesine göndermeye mecbur oldukları, bu mecburiyete uymamak suretiyle gerekli verginin ödenmesinden önce işlem yapanların, ödenmeyen vergi, vergi cezası ve gecikme faizinden mükellef ile birlikte müteselsilen sorumlu olacakları, ancak bunların, ödemek mecburiyetinde kaldıkları vergiler için mükellefe rücu hakkına sahip oldukları belirtilmiştir. Anılan kanun hükmünden, aracın satışından önce ödenmesi gerektiği halde ödenmeyen taşıt alım vergisinden satıcı firmanın sorumlu olduğu sonucuna varılmaktadır.
Olayda yükümlü firma tarafından satılan taşıt aracına ilişkin verginin, devir işlemi yapılmadan önce ödendiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda mahkemenin yükümlünün, taşıt aracının satışından önce ödenmesi gereken vergiden sorumlu olduğu, daha sonra yapılacak tarhiyattan sorumlu olamayacağına yönelik tespitleri karşısında, vergi dairesinin aracın ağırlığına yönelik temyiz iddialarının dayanağı kalmamaktadır.
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, mahkeme kararının bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine, kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.