Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/14629
Karar No: 2018/20309
Karar Tarihi: 27.09.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/14629 Esas 2018/20309 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren tarafından haklı nedene dayanılmaksızın iş sözleşmesi bildirimsiz olarak sonlandırılan davacı işçi, kıdem ve ihbar tazminatı ile işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir. Mahkeme, davacının fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil alacaklarına indirim yaparak kısmen kabul etmiştir. Ancak, yapılan indirimler hatalı ve fahiş miktarda olduğundan kararın bozulması gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri olarak, fazla çalışma ve tatil alacaklarından indirim yapılması konusunda yasal bir düzenlemenin bulunmadığı ve yapılacak indirimin işçinin çalışma şekline, işin düzenlenmesine ve hesaplanan fazla çalışma ücreti miktarına göre takdir edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, fazla çalışmanın tanık anlatımları yerine yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda indirim yapılmayacağı belirtilmiştir.
22. Hukuk Dairesi         2017/14629 E.  ,  2018/20309 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davalı işverene ait şantiye vasfındaki işyerinde 19/05/2008-23/03/2014 tarihleri arasında çalıştığını, iş sözleşmesine davalı işveren tarafından haklı nedene dayanılmaksızın ve bildirimsiz olarak son verildiğini, gerçekte net 1.950,00 TL ücretle çalışmasına rağmen ücretin asgari ücretin üzerinde kalan kısmının elden ödenmek sureti ile resmiyette düşük ücret üzerinden bildirim yapıldığını, her ayın iki haftasında hafta tatili yapmaksızın çalışmasına, sürekli fazla çalışma yapmasına, bir kısım genel tatillerde çalışmasına rağmen karşılığında ödeme yapılmadığını, ayrıca yıllık ücretli izin hakkından yararlandırılmadığını belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, işyerinin 23/03/2014 tarihinde dava dışı .... Ltd. Şti."ye devredildiğini, davacının da diğer tüm işçiler ile birlikte devir tarihinde söz konusu şirket nezdinde çalışmayı sürdürdüklerini, bu nedenle feshe bağlı ihbar ve kıdem tazminatı ile yıllık izin ücreti alacağı talebinde bulunulamayacağını, işyerinde saat 17:00 den sonra çalışma yapılmadığını, bu nedenle fazla çalışma ücreti talebinin yerinde olmadığını,davacının yıllık izin hakkından yararlandığının belgelerle sabit olduğunu, diğer tüm alacaklarının da düzenli olarak ödendiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar taraflar vekillerince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacının fazla mesai yapıp yapmadığı noktasındadır.
    Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda tanık beyanları ve davacının Çalışma ve Sosyal ... tarafından yapılan tahkikat kapsamındaki ifadesine göre haftanın altı günü 07:30-20:00 saatleri arasında çalıştığı, buna göre haftalık yirmi saat fazla mesai yaptığı belirtilmiştir. Tüm dosya kapsamındaki bilgi ve belgeler, davacı ve davalı tanık beyanları ile davacının Çalışma ve Sosyal ... tarafından yapılan tahkikat kapsamındaki ifadesi hep birlikte değerlendirildiğinde davacının haftanın altı günü 07:30-19:00 saatleri arasında çalıştığının kabulü dosya içeriğine daha uygun düşecektir.
    3-Taraflar arasında fazla çalışma ücreti üzerinden yapılan indirim konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İşçinin fazla çalışma ve tatil alacaklarından indirim yapılması konusunda yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Fazla çalışmaların uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde Yargıtayca son yıllarda indirim yapılması gerektiği istikrarlı uygulama halini almıştır. Bu indirim, dosyadaki delillerin durumu ve niteliğine göre yapılması gerekli uygun bir indirimdir. Ancak fazla çalışmanın tanık anlatımları yerine yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir. Yapılacak indirim, işçinin çalışma şekline, işin düzenlenmesine ve hesaplanan fazla çalışma ücreti miktarına göre takdir edilmelidir.
    Somut olayda, Mahkemece fazla mesai alacağına %70, hafta tatili alacağına %60 ve ulusal bayram genel tatil alacağına %50 oranlarında indirim yapıldığı anlaşılmaktadır. Öncelikle söz konusu alacakların aynı delil durumuna göre belirlenmesine rağmen farklı oranlarda indirim yapılması hatalıdır. Ayrıca tanık beyanlarına göre hesaplanan fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil alacağına indirim yapılması yerinde ise de, yapılan fazla mesai alacağına %70, hafta tatili alacağına %60 ve ulusal bayram genel tatil alacağına %50 oranlarındaki indirim dosyadaki delil durumu dikkate alındığında fahiş miktardadır. Mahkemece davacının işyerinde yaptığı işin niteliğine, çalışma süresine ve hesaplanan fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil alacakları miktarına göre hesaplanan tutar üzerinden uygun bir indirim yapılarak söz konusu alacaklar hüküm altına alınmak üzere kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.09.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi