Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/8807
Karar No: 2011/25077

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2011/8807 Esas 2011/25077 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bir borçlu, ipotek edilen taşınmazı hakkında haczedilmezlik şikayetinde bulunabilmesi için ipoteğin zorunlu olarak kurulmuş ipoteklerden olması gerekir. Serbest irade ile kurulan ipotekler borçlunun daha sonraki meskeniyet iddiasında bulunmasını engeller. Ancak, ipotek konusu borcun ödenmiş olması halinde, ipotekle yükümlü bulunmayan taşınmaz hakkında meskeniyet şikayetinde bulunulabilir. Somut olayda, mahkeme tarafından ipotek borçlarının ödenip ödenmediği araştırılmadan ve borçlunun meskeniyet nedeniyle haczedilmezlik şikayetinde bulunduğu evin bulunduğu yerden başka daha mütevazi semtlerde haline uygun evi alabileceği değerinde tespit yapmadan yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir. Mahkeme kararı İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- İİK 366: \"İpotekli alacak hakkı sahibi, alacağının tasfiyesi için ipoteği paraya çevirtmek istediğinde icra dairesine başvurur, davanın sonucunu beklemeksizin maktu bir bedel karşılığında ipoteği paraya çevirtebilir.\"
- HUMK 428:
12. Hukuk Dairesi         2011/8807 E.  ,  2011/25077 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Kocaeli 1. İcra Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 02/03/2011
    NUMARASI : 2010/181-2011/173

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
    Borçlunun daha önce ipotek ettiği taşınmazı hakkında, sonradan haczedilmezlik şikayetinde bulunabilmesi için ipoteğin mesken kredisi, esnaf kredisi, zirai kredi gibi zorunlu olarak kurulmuş ipoteklerden olması gerekir. Bunun dışında, borçlunun serbest iradesi ile kurduğu ipotekler, adı geçenin daha sonra bu yerle ilgili olarak meskeniyet iddiasında bulunmasını engeller. Zira, evini kendi iradesi ile ipotek eden borçlunun artık ona ihtiyacı olmadığı kabul edilmelidir.
    Ancak, haciz tarihinde ipotek konusu borcun ödenmiş olması halinde, ipotekle yükümlü bulunmayan taşınmaz hakkında meskeniyet şikayetinde bulunulabilir. Aksi takdirde, kurulan bir ipotek borcu ödenmiş olsa dahi, bundan sonraki tüm hacizler yönünden meskeniyet şikayetinin mümkün bulunmadığı gibi kabul edilemeyecek bir sonuç ortaya çıkar.
    Somut olayda, taşınmaz kaydına 22.03.2010 tarihinde haciz uygulanmış olduğu ve bu tarihte taşınmaz üzerinde ipotek mevcut olduğu görülmektedir. Borçlu alınan beyanında söz konusu ipotek borçlarını ödediğini bildirmiştir. Bu durumda mahkemece, ipotek borçlarının haciz tarihinden önce ödenip ödenmediği, dolayısıyla ipoteklerin haciz tarihinden önce kalkıp kalkmadığı yöntemince araştırılmadığı gibi borçlunun meskeniyet nedeniyle haczedilmezlik şikayetinde bulunduğu evin bulunduğu yerden başka daha mütevazi semtlerde haline uygun evi alabileceği değerinde tespit olunmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ  : Borçlunun  temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 29/11/2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi