Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/14487
Karar No: 2017/2345
Karar Tarihi: 24.04.2017

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/14487 Esas 2017/2345 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, müvekkilinin tanınmış markalarının karıştırma ihtimali bulunacak düzeyde benzer olan davalının markasının tescil edilmesi üzerine dava açtı. Mahkeme, davacının iddialarını kabul etmedi ve davanın reddine karar verdi. Davacı vekili kararı temyiz etti ancak tüm temyiz itirazları reddedildi ve mahkeme kararı onandı. Kararda, dava ve işlerin incelenmesi gereken kanun maddesi olan HUMK 438/1 hükmü detaylı bir şekilde açıklandı.
11. Hukuk Dairesi         2015/14487 E.  ,  2017/2345 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada ... 3. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 03/02/2015 tarih ve 2012/200-2015/41 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava, 6100 sayılı Kanun"un geçici 3/2. maddesi delaletiyle uygulanması gereken HUMK 3156 sayılı Kanun ile değişik 438/1 maddesi hükmü gereğince miktar veya değer söz konusu olmaksızın duruşmalı olarak incelenmesi gereken dava ve işlerin dışında bulunduğundan duruşma isteğinin reddiyle incelemenin dosya üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin "..." ve "... ...+şekil" ibareli tanınmış markaların sahibi olduğunu, davalının bu markalar ile karıştırma ihtimali bulunacak derecede benzer nitelikteki “... ... ...+şekil" ibaresini marka olarak tescil ettirmek üzere başvuruda bulunduğunu, 2011/11752 kod numarasını alan başvurunun ilanı üzerine müvekkili tarafından iltibas, tanınmışlık ve kötü niyete dayalı Markalar Dairesi Başkanlığına itirazda bulunulduğunu, ancak itiraz yerinde görülmeyerek reddedildiğini, bu kararın yeniden incelenmesi talebinin de nihai olarak ... tarafından reddedildiğini, oysa müvekkili markalarının tanınmış olduğunu ve başvurunun bu markalarla karıştırılma ihtimali bulunacak düzeyde benzer olduğunu, ileri sürerek ... kararının iptaline, tescili halinde markanın hükümsüzlüğüne ve sicilden terkinine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... vekili, ... kararının hukuka uygun olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
    Davalı şirket vekili, müvekkili başvurusu ile davacıya ait markaların farklı olduğunu, karıştırılma ihtimalinin bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, kısmen benimsenen bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre; davalı başvurusunda markasal ayırt ediciliğe sahip asıl unsurun “Marlboro” ibaresi olduğu, başvuruda yer alan “Ice” ibaresinin tanımlayıcı tali nitelikteki zayıf unsur konumunda olduğu, davacının itiraza ve hükümsüzlüğe dayanak olarak gösterdiği markalarda asıl unsurun "..." ibaresi olduğu ve “Ice” ibaresinin ise aynen başvuruda olduğu gibi tali
    ve tanımlayıcı zayıf unsur konumunda bulunduğu, bu nedenle başvuru da "... ..." şeklinde bütüncül bir anlama sahip kelime grubu içerisinde yer alan ve oldukça zayıf ayırt edicilik atfedilebilecek “Ice” sözcüğünün yer almasının tek başına karıştırmaya neden olmayacağı, davacının “...” ibareli markasının tanınmış olduğunun kabul edilemeyeceği ve ayrıca başvurunun kötü niyetli olduğundan da söz edilemeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 3,70 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 24/04/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi