Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2006/11-790
Karar No: 2006/799
Karar Tarihi: 15.12.2006

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2006/11-790 Esas 2006/799 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bir araç hasarını gidermek için tamir eden davacı, hasarlı aracın malik ve kasko sigortacısı olan davalılardan tamir bedelini talep etmiştir. Mahkeme, davalılardan sadece birinin sorumlu olduğunu belirlemiş ve diğer davalıların dava konusuyla ilgisi olmadığını kabul etmiştir. Ancak davalı sigorta şirketi bunun üzerine temyiz başvurusunda bulunmuş ve davayı tekrar açılmasını istemiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, davalı sigorta şirketinin sorumluluğunun olmadığına karar verilmiştir. Bozma kararının gerekçeleri arasında BK.nun 162 ve 163 maddelerine uygun temlikname ibraz edilmemesi ve sigorta poliçesiyle sorumluluğun sadece akid sahibine ait olması gibi etkenler yer almaktadır.
İlgili kanun maddeleri: Borçlar Kanunu'nun 162.ve 163.maddeleri.
Hukuk Genel Kurulu         2006/11-790 E.  ,  2006/799 K.

    "İçtihat Metni"

     MAHKEMESİ : Büyükçekmece 2. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 16/03/2006
    NUMARASI : 2005/742-174

    Taraflar arasındaki “tamir bedelinin tahsili“ davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Büyükçekmece 2.Asliye Hukuk  Mahkemesince davanın  kısmen kabul kısmen reddine  dair verilen 15.7.2003  gün ve 2001/1689  E,  2003/909  K. sayılı kararın incelenmesi davalı ...Sigorta A.Ş.   vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay  11.Hukuk Dairesinin  5.10.2004 gün ve 2003/13126  E. 2004/9342   K.  sayılı ilamı ile, (...Davacı vekili, davalıların malik ve kasko sigortacısı olduğu aracın hasarlandığını, aracın  müvekkili tarafından tamir edilmesine rağmen, bedelin müvekkiline ödenmediğini ileri sürerek, 5.528.000.000.-TL.nın faiziyle birlikte davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ...Sigorta Acentalığı Ltd.Şti. vekili, diğer davalılar arasındaki sigorta poliçesini dahi düzenlemeyen müvekkiline husumet yöneltilemeyeceğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı ...Sigorta A.Ş. vekili, davalılardan M..Y..’a ait araçtaki hasarın kaza ile illiyetinin tespit edilemediğini ve müvekkilinin sigortalısı olan M.. Y..’ın hasar talebinin reddedildiğini, hasarın müvekkilince ödeneceğine dair davacıya hiçbir taahhütte bulunulmadığını, müvekkilinden bir talimat almadan tamirata başlayan davacının bir talepte bulunamayacağını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı M. Y.., yanıt vermemiştir.
    Mahkemece, bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, davalı M..Y..’a ait aracın diğer davalı ... Sigorta A.Ş.ne kasko poliçesiyle sigortalı olduğu, araç hasar gördükten sonra eksper Y.. Ş.. ile  davalı ...Sigorta A.Ş. tarafından aracı tamir için davacı şirkete gönderdiği, davacı şirketin de aracı tamir ettiği, davacı şirket yetkililerinin itirazına rağmen davalı M..Y..’ın arkadaşları ile birlikte aracı alıp götürdükleri, aracın onarım giderinden davalı malik ile diğer davalı ..Sigorta A.Ş.rıin sorumlu olduğu gerekçesiyle, davalı ..Sigorta Acentalık Ltd.Şti. hakkındaki davanın reddine, 5.528.000.000.-TL.nın dava tarihinden itibaren reeskont oranında faiziyle birlikte diğer davalılardan tahsiline karar verilmiştir.
    Karar, davalı .. Sigorta A.Ş. vekilince temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili, dayalı .. Sigorta A.Ş.ne kasko sigorta poliçesiyle sigortalı aracın müvekkilince tamir edildiğini, tamir bedelinin araç maliki olan diğer davalı sigortalı tarafından ödenmediğini ileri sürerek, tamir bedelinin davalılardan tahsilini istemiştir.
    Davalı şirkete kasko sigorta poliçesi ile sigortalı araçların davacı tarafından onarılacağına dair bir servis sözleşmesi bulunmamaktadır. Davacı tarafından tamir edilen araca ait kasko sigorta poliçesinde sigortalı olan kişi de davacı değil, diğer dayalı M..Y..’dır. Davalı sigorta şirketinin sigorta poliçesinden doğan sorumluluğu, poliçede sigortalı olarak gösterilen akidine karşı olup, iş bu poliçe nedeniyle davacıya karşı bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kaldı ki, davalı M.. Y..’ın davalı  sigorta şirketinden olan alacağını davacıya temlik ettiğine dair BK.nun 162 ve 163 ncü maddesine uygun düzenlenmiş bir temlikname de ibraz edilmediğine  göre, davalı ..Sigorta A.Ş. aleyhindeki davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçeyle davalı sigorta şirketinin de sorumluluğuna karar verilmesi doğru görülmemiş, hükmün bu nedenle mümeyyiz davalı yararına bozulması gerekmiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
    TEMYİZ EDEN: Davalı Birlik Sigorta AŞ. vekili
      HUKUK GENEL KURULU KARARI
    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü: 
    Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici  nedenlere göre,Hukuk Genel Kurulu’nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken,önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
    SONUÇ: Davalı ... Sigorta AŞ. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile,direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı H.U.M.K.nun 429. Maddesi gereğince BOZULMASINA,istek halinde temyiz peşin harcının geri verilmesine, 15.12.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi