Abaküs Yazılım
10. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/704
Karar No: 2016/459

Uyuşturucu madde ticareti yapma - Yargıtay 10. Ceza Dairesi 2016/704 Esas 2016/459 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Yargıtay 10. Ceza Dairesi, sanık hakkında uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan verilen mahkumiyet hükmünün bozulmasına karar vermiştir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise, bu karara itiraz ederek sanığın üzerinde yapılan aramanın hukuka aykırı olduğunu ve ele geçirilen uyuşturucu maddenin delil olarak kabul edilemeyeceğini söylemiştir. Ancak Daire, itirazı yerinde görmediğini ve dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilmesine karar verdi. Kanun maddeleri ise şöyle açıklanabilir: CMK'nın 308. maddesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın bir karara karşı otuz gün içinde itiraz edebileceğini ve dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderileceğini belirtir. Ayrıca Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin 8. maddesi, suçüstü hâlinde yapılan aramalarda arama kararı aranmayacağını belirtir.
10. Ceza Dairesi         2016/704 E.  ,  2016/459 K.
"İçtihat Metni"


Suç : Uyuşturucu madde ticareti yapma
Suç Tarihi : 15/03/2015

İtiraz yazısı ile dava dosyası incelendi.
A) KONUYLA İLGİLİ BİLGİLER :
Uyuşturucu madde ticareti yapma suçundan sanık hakkında ... 5. Ağır Ceza Mahkemesi"nce yapılan yargılama sonucu .... tarihinde ....esas ve ... karar sayı ile mahkûmiyet kararı verilmiş, hüküm sanık müdafii tarafından temyiz edilmiştir.
Dairemizce .... tarihinde ...... esas ve..... karar sayı ile sanık hakkındaki hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nca, Dairemizin bu kararına itiraz edilmiştir.
B) İTİRAZ NEDENLERİ :
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın itiraz yazısında özetle;
Suç tarihinde görevlilerce asayiş uygulaması ifa edildiği sırada durumlarından şüphelenilen.....plaka sayılı aracın durdurulduğu, araçta bulunan sanığın üzerinde yapılan kaba üst aramasında, pantolonunun sağ arka cebinde satışa hazır, 25 adet şeffaf kilitli poşetler halinde eroin maddesi ele geçirildiği, bahse konu aracın durdurulmasında bir suçüstü hali söz konusu olduğu, Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği" nin 8. maddesinde karar almadan arama yapılabilecek hallerin sayıldığı, bu maddenin "f" bendinde de "... suçüstü hâlinde yapılan aramalarda, toplum için veya kişiler bakımından hayatî tehlikeyi ortadan kaldırmak amacıyla veya kapalı yerlerden gelen yardım çağrıları üzerine, konut, işyeri ve yerleşim yeri ile eklentilerine girmek için arama emri ya da kararı aranmayacağı" şeklinde açıkça düzenlendiği, söz konusu düzenleme nedeniyle olayda arama kararı olmasa dahi elde edilen delilin hukuka aykırı yöntemlerle ele geçirildiğini ve ele geçirilen uyuşturucu maddenin hükme esas alınmasında isabetsizlik olmadığı, ayrıca arama kararı olmadan ele geçirilen uyuşturucu maddelerin hukuka aykırı yöntemlerle ele geçirildiği iddia edilse bile, aşamalarda sanığın ve müdafiinin aramaya itiraz ileri sürmemiş olması, uyuşturucu maddenin kendisine ait olduğu yönündeki beyanlarının da suçun sübutu için yeterli görülmesi gerektiğinden dolayı;
Sanık E.. Ö.. hakkında elde edilen delillerin hukuka uygun olarak kabul edilmesi ve sanığa verilen mahkûmiyet hükmünün onanması istenmiştir.
C) CUMHURİYET BAŞSAVCISININ İTİRAZIYLA İLGİLİ YASA HÜKÜMLERİ :
1- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu"nun 308. maddesi:
(1) Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, resen veya istem üzerine, ilamın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde Ceza Genel Kurulu"na itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.
(2) (05.07.2012 tarihli Resmi Gazete"de yayımlanan 6352 sayılı Kanun"la eklenen fıkra) itiraz üzerine dosya, kararına itiraz edilen daireye gönderilir.
(3) (05.07.2012 tarihli Resmi Gazete"de yayımlanan 6352 sayılı Kanunla eklenen fıkra) Daire, mümkün olan en kısa sürede itirazı inceler ve yerinde görürse kararını düzeltir; görmezse dosyayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu"na gönderir.
D) İTİRAZIN VE KONUNUN İRDELENMESİ :
Dairemizin itiraza konu olan kararının, itiraz yazısında ileri sürülen tüm nedenler tartışılıp değerlendirilerek verildiği ve kararda bir yanlışlık bulunmadığı anlaşıldığından, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın itirazı yerinde görülmemiştir.
İtirazın incelenmesi için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu"na gönderilmesine karar vermek gerekmektedir.
E) KARAR : Açıklanan nedenlerle;
1- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı"nın itirazının yerinde görülmediğine,
2- 5271 sayılı CMK"nın 308. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, itirazın incelenmesi için dosyanın Yargıtay Ceza Genel Kurulu"na GÖNDERİLMESİNE,
18/02/2016 tarihinde, oybirliğiyle karar verildi.








Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi