Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3563
Karar No: 2015/17078
Karar Tarihi: 24.11.2015

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/3563 Esas 2015/17078 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, davacıların gerçek babalarının kim olduğunu tespit ettirmek için açtıkları davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak temyiz eden davalı, yetersiz araştırma ve eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle hükümden memnun değildir. Temyiz incelemesi sonucunda, soybağının doğru olarak tespiti için gerçekleştirilecek DNA araştırması yapılması ve raporun doğruluğuna göre karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, Türk Medeni Kanunu'nun 301. maddesi ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 292/1. maddesi üzerinde durulmuştur. Türk Medeni Kanunu'na göre çocuk ile babası arasındaki soybağının mahkemece belirlenebileceği ve babalık davasının Cumhuriyet savcısına açılması gerektiği belirtilirken, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre de soybağının tespiti için vücuttan kan veya doku alınmasına katlanma zorunluluğunun olduğu ve haklı bir sebep olmadan bu zorunluluğa uyulmazsa hâkimin zor kullanarak inceleme yaptırabileceği ifade edilmiştir.
18. Hukuk Dairesi         2015/3563 E.  ,  2015/17078 K.
"İçtihat Metni"


Y A R G I T A Y İ L A M I

MAHKEMESİ : İslahiye Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi Sıfatıyla)
TARİHİ : 03/04/2014
NUMARASI : 2011/588-2014/170
Dava dilekçesinde, davacıların babasının olduğunun tespiti istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı H.. H.. tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacılar dava dilekçesinde; gerçek babalarının bir kısım davalıların babası olan olduğu halde nüfusta bu durumun gözükmediğini belirterek babalığın tespitine karar verilmesini istemiş; mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 301. maddesinde; ""Çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler. Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır. Babalık davası, Cumhuriyet savcısına ve H.. H..ye; dava ana tarafından açılmışsa kayyıma; kayyım tarafından açılmışsa anaya ihbar edilir."" hükmü yer almaktadır.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 292/1. maddesinde ise; uyuşmazlığın çözümü bakımından zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak, ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, herkesin, soybağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorunda olduğu, haklı bir sebep olmaksızın bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde, hâkimin incelemenin zor kullanılarak yapılmasına karar verebileceği belirtilmiştir.
Somut olayda dava, Türk Medeni Kanunu"nun 301 vd. maddelerine dayalı olarak açılan babalığın tespiti istemine ilişkindir. Kamu düzenini yakından ilgilendiren bu tür davalarda; Türk Medeni Kanunu"nun 284. maddesinde belirtilen koşullar saklı kalmak kaydıyla, hakim Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerini uygulayacak ve maddi olguları re’sen araştırıp delilleri serbestçe takdir edecektir. Babalığın tespiti davasının bu niteliği gözönüne alınarak, mahkemelerce kuşku ve duraksamaya neden olmaksızın soybağının doğru olarak tespiti gerekir.

./..

Hal böyle olunca yukarıda gösterilen yasal düzenlemeler dikkate alınarak mahkemece davanın Cumhuriyet Savcısına ihbar edildikten sonra işin esasına girilerek iddia ile ilgili olarak DNA araştırması yaptırılıp, alınacak rapor da gözetilerek oluşacak sonuç doğrultusunda bir karar verilmesi gerekirken, dava Cumhuriyet Savcısına ihbar edilmeden ve yetersiz araştırma ve eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 24.11.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.





Karşılaştırıldı A.Ç.


Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi