Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/19099
Karar No: 2015/3340

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/19099 Esas 2015/3340 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2014/19099 E.  ,  2015/3340 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Bursa 7. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :12.06.2014
    NUMARASI :Esas no:2014/450 Karar no:2014/454

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Mahkemece tarafların "boşanma ve fer"ilerinde anlaşmış olmalarına" dayanılarak Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi gereğince boşanmalarına karar verilmiş, kararı davacı temyiz etmiştir Davacı, temyiz dilekçesinde boşanma davasından feragat ettiğine ilişkin bir beyanda bulunmamakta, davalının protokol şartları ile bağlı kalmayacağını anladığını belirterek kararın bozulmasını istemektedir. Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar, davacının bu yöndeki irade beyanından dönmesini engelleyici hüküm bulunmamaktadır. Böyle bir durumda davaya, çekişmeli olarak devam edilmesi, buna bağlı olarak taraflara delil göstermeleri için imkan tanınması, göstermeleri halinde delillerinin toplanması ve Türk Medeni Kanununun 166/1-2. maddesinde yer alan boşanma sebebinin gerçekleşip gerçekleşmediği saptanıp sonucuna göre karar verilmesi gerekir Açıklanan yönde araştırma ve inceleme yapılmak üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 03.03.2015(Salı)

    KARŞI OY YAZISI
    Davacı vekili, temyiz dilekçesinde "karar verildikten sonra davalı tarafça sarf edilen sözler ve yapılan davranışlar sonucu davalının protokol şartları ile bağlı kalmayacağının anlaşıldığını, bu durumda davacının da anlaşma şartlarından vazgeçme hakkının olduğunu, bu hakkı kullanmak amacı ile kararın temyizini istediklerini" belirterek yerel mahkeme kararının bozulmasını talep etmiştir. Temyiz dilekçesinde davadan feragat edildiğine ilişkin bir beyan veya bir anlama gelebilecek bir ifade mevcut değildir. Davacının amacı, davadan feragatle davaya son vermek değil, davayı ayakta tutup, yan sonuçlarından vazgeçmektir. Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesindeki şartlara uygun olarak boşanma hükmü oluştuktan sonra davanın tarafları, boşanmaya ve sonuçlarına ilişkin hükmü irade sakatlığı ve usul hükümlerine aykırılık nedeni ile temyiz edebilirler. Temyiz dilekçesinde ileri sürülen sebep, bunlara ilişkin olmayıp, yasal bozma sebebi değildir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, yerinde bulunmayan temyiz isteğinin rediyle usul ve kanuna uygun olan hükmün onanması gerektiği düşencesiyle sayın çoğunluğun bozma kararına katılmıyoruz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi