Abaküs Yazılım
9. Daire
Esas No: 1994/3759
Karar No: 1995/497
Karar Tarihi: 09.03.1995

Danıştay 9. Daire 1994/3759 Esas 1995/497 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir işletmenin elektrik tüketim vergisi borcunu ödememesi sebebiyle banka mevduat hesabına uygulanan haciz işleminin yasal olduğuna karar verdi ve Vergi Mahkemesi'nin kararını bozdu. Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 57/2. Maddesi ile taşınır ve taşınmaz malların haczedilemeyeceği hükmü yalnız teşebbüsten bahsettiği için, işletmenin banka mevduat hesabına uygulanan haciz işleminin yasal olduğu belirtildi. Belediye Gelirleri Kanununun 34 ve 39. maddelerine göre, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde elektrik ve havagazı tüketenlerin vergiye tabi olduğu ve verginin tahsil edilmesi gerektiği düzenlemeleri de hatırlatıldı.

Daire : DOKUZUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1995
Karar No : 497
Esas Yılı : 1994
Esas No : 3759
Karar Tarihi : 09/03/995
ELEKTRİK TÜKETİMİ VERGİSİ BORCUNU ÖDEMEYEN TEK MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜNÜN BANKA MEVDUAT HESABINA HACİZ UYGULANABİLECEĞİ HK.
… İşletmesinin Nisan, Mayıs 1993 dönemlerine ilişkinelektrik tüketim vergisi borcunun vadesinde ödenmediğinden bahisle bu alacağın tahsili için …. İşletmesinin banka mevduat hesabı üzerine uygulanan haciz işleminin iptali istemiyle açılan davayı, 6183 sayılı Kanunun
70.maddesinde devlet mallarının haczedilemeyeceği, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin "Devlet Malı Sayılma" başlıklı 57/2. Maddesinde ise, teşebbüsün taşınır ve taşınmaz her türlü mallarının haczedilemeye ceği hükmü karşısında işletmenin banka mevduat hesaplarına uygulanan haciz işleminde yasal isabet olmadığı gerekçesiyle kabul ederek haciz işlemini iptal eden … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının bozulması istemidir.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 34.maddesinde belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde elektrik ve havagazı tüketenlerin elektrik ve havagazı tüketim vergisine tabi olduğu, 39.maddesinde ise, elektrik ve havagazı tüketen kuruluşların tahsil ettikleri vergiyi tahsil tarihini takip eden ayın 20.günü akşamına kadar belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve vergiyi de aynı sürede ödemeye mecbur oldukları hükme bağlanmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, … İşletmesinin tahsil ettiği ve ilgili belediyeye ödemesi gereken elektrik tüketim vergisini vadesinde ödememesi üzerine, beyan edilerek kesinleşen bu vergi borcunun tahsili amacıyla işletmenin banka mevduat hesaplarına haciz işlemi uygulandığı anla-
şılmaktadır.
233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. ve 16.maddelerinde, teşebbüs, teşekkül, kuruluş, müessese, bağlı ortaklık, iştirak ve işletme ayrı ayrı ele alınıp, statüleri tektek belirlenmiş, 57.maddesinin 1.fıkrasında, teşebbüsler, müesseler, işletmeler ve bağlı ortaklıklarının malları ve her çeşit mevcutları aleyhine işlenen suçlar bakımından müşterek bir hüküm sevkedilmesine karşın, anılan maddenin "taşınır ve taşınmaz malların haczedilemeyeceği" hükmünü taşıyan 2.fıkrasında, yalnız teşebbüsten bahsedilmiştir.
Kaldı ki, taşınır ve taşınmaz malların haczedilemeyeceği yönündeki 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 57/2.maddesi 18.9.1994 gün ve 22055 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 4011 sayılı Kanun ile kaldırılmış bulunduğundan Çan İşletmesinin banka mevduat hesaplarına uygulanan haciz işleminde yasal isabetsizlik bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulü ile Vergi Mahkemesi kararının bozulmasına karar verildi.



KARŞI OY:
Hacze konu paralar bir iktisadi Devlet Teşekkülü (teşebbüs) olan TEK tarafından üretilen elektriğin abonelerden tahsil edilen satış bedelidir. Bu paraların teşebbüsün bir ünitesi olan müesseseye ait olduğu kabul edilemez. Belediyenin elektrik borcunun TEK tarafından belediyeyeödenmesi gereken elektrik tüketim vergisinden mahsubu işlemi de yerindedir. Temyiz isteminin reddi ile mahkeme kararının onanması gerekir.
Bozma kararına karşıyım.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi