Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/2164
Karar No: 2017/2064
Karar Tarihi: 11.04.2017

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2016/2164 Esas 2017/2064 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu, hisse devir sözleşmesi ve ek protokollerden kaynaklanan cezai şartın tahsili istemidir. Davalı şirket, paylarını devralan kişilerin davalı eski hissedarlarına unvan değişikliği bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği için cezai şart ödemelerinin kararlaştırıldığı maddeden dolayı dava açılmıştır. Mahkeme, bildirim yükümlülüğünün yapılmadığının davalı tarafından ispat edilememesi nedeniyle davacı tarafın cezai şart talep hakkı olduğuna karar vermiştir. Ancak, söz konusu yükümlülük dava dışı diğer kişilere ait olduğu için davanın pasif husumet yönünden reddedilmesi gerektiği belirtilerek kararın bozulması gerektiği hükmedilmiştir. Kanun maddeleri detaylı olarak belirtilmemiştir.
11. Hukuk Dairesi         2016/2164 E.  ,  2017/2064 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada ... 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 10/07/2015 tarih ve 2014/1455-2015/954 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili; müvekkilinin İnaklı İnş...."ndeki payını 02.11.2009 tarihli devir sözleşmesi ve bu sözleşmeye ek olarak protokol ile ...ve ..."a devrettiğini, devir sözleşmesinin 6. maddesi ile tarafların sözleşmeye uymaması halinde 150.000 TL cezai şart kararlaştırıldığını, bu sözleşme ve eki protokole göre; devralınan şirketin adres ve unvan değişikliği devreden tarafa bildirileceği, bunun yapılmadığını, devredilen şirketin ... Belediyesi"nin temizlik ve çöp toplama ihalelerine devreden şirket ile birlikte ortak girişim adı altında girmeyi taahhüt ettiğini, davalı tarafın bunu ihlal edip farklı firmalar ile ihaleye teklif verdiğini, ... Belediyesi"nin şehir temizliği ve çöp toplama işi için gerekli araçların işin bitiminde eşit olarak paylaşılması gerekirken davalının paylaşımı engellediğini, devredilen şirketin devreden şirketten yazılı izin almadan hiçbir kişi, kurum ve kuruluşla 2 yıl süre ile ortaklık yapmaması gerektiğini, davalının başka firmalar ile ihalelere teklif vererek bunu da ihlal ettiğini ileri sürerek sözleşmede belirlenen cezai şarta hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili; müvekkilinin davacı tarafla sonradan başka bir protokol imzaladığını, bu protokole göre davacıyla müvekkilinin aralarındaki ilişkiyi sonlandırdığını, müvekkilinin davacıya ilişkinin sonlaması için 250.000 TL verdiğini, bu protokole göre 02.11.2009 tarihli protokolün 2. ve 4. maddelerinin geçersiz kılındığını beyanla davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece tüm dosya kapsamına göre; davalı şirketin 5 Ocak 2010 tarihli ortaklar kurulu kararı ile ticaret unvanı, 25.08.2011 tarihli ortaklar kurulu kararı ile de adresi değiştirildiği, taraflar arasındaki devir sözleşmesinin 3. maddesine göre bu değişikliklerin yazılı olarak davacı tarafa bildirilmesi gerektiği, bildirimlerin yapıldığını ispat yükü davalı tarafa düştüğü, davalı tarafın bu bildirimlerin yapıldığını ispatlayamadığı, bu nedenle davacı tarafın sözleşmenin 6. maddesindeki cezai şartı talep etme hakkı doğduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.

    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, hisse devir sözleşmesi ve eki protokollerden kaynaklanan cezai şartın tahsili istemine ilişkindir. Devir sözleşmesi başlıklı sözleşmenin 3. maddesi davalı şirketin paylarını devralan ... ve..."ın davalı şirketin unvanında değişiklik yapmaları halinde bu değişikliğin yazılı olarak davalı eski hissedarlara bildirilmesi yükümlülüğünü getirmiş ve yine sözleşmenin 6. maddesine göre tarafların sözleşme hükümlerine uymaması halinde cezai şart ödemeleri kararlaştırılmıştır. Yukarıda belirtilen sözleşmenin 3. maddesindeki bu yükümlülük dava dışı ... ve ...a aittir. Dava da bu kişiler aleyhine değil unvanı değiştirilen şirket aleyhine açılmıştır. Davanın pasif husumet yönünden reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle davanın kabulü doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın davalı yararına BOZULMASINA, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, 11.04.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi