Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/4539
Karar No: 2018/6183
Karar Tarihi: 28.06.2018

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2016/4539 Esas 2018/6183 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2016/4539 E.  ,  2018/6183 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

    Dava, 26.12.2007 tarihinde meydana gelen iş kazasında yaralanan sigortalıya yapılan peşin değerli gelir, geçici iş göremezlik ve tedavi giderleri nedeniyle oluşan kurum zararının davalılardan 506 sayılı Yasa gereğince rücuan tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, taraf avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    26.12.2007 tarihinde meydana gelen iş kazası nedeniyle açılan bu davanın yasal dayanağı olay tarihinde yürürlükte bulunan ve 506 sayılı Yasa"nın 26. maddesidir.
    Asıl işveren alt işveren ilişkisinin varlığı için, öncelikle, işin başka bir işverenden alınmış olması, bir başka ifade ile asıl işverenin işverenlik sıfatına sahip olması, asıl işyeri ya da işyerinden sayılan yerlerde kendi adına işçi çalıştırıyor olması gerekir.
    İşin belirli bir bölümünde değil de tamamının bir bütün halinde ya da bölümlere ayrılarak başkalarına devredildiği, işten bu yolla tamamen el çekildiği, sigortalı çalıştırılmadığı için işveren sıfatının haiz olunmadığı durumda ise, bunları devralan kişiler alt işveren, devredenler de asıl işveren olarak nitelendirilemeyecektir.
    Alt işveren sıfatının kazanılmasında diğer koşullar ise, asıl işverenden istenilen işin, asıl iş, ya da, işyeriyle ilgili işin bir bölümünde veya işyeri eklentilerinde alınmış olması ve bu işte işi alanın kendi işçilerinin çalıştırılması ve bu nedenle de işveren sıfatına sahip olunmasıdır.
    Sigortalının 26.12.2007 tarihinde 16.00-24.00 vardiyasında çalıştığı ,akşam yemeğini yedikten sonra çalışmakta olduğu ana binaya gittiği personel asansörünün çalışmaması nedeniyle, aynı katta bulunan yük asansörüne yöneldiği, asansör çağrı panosunda asansörün zemin katta olduğunun göründüğü, asansörün kat kapısını açtığı, kabin içindeki aydınlatma lambasının yanmaması nedeniyle kabin içini göremeden adımını attığı ancak bu esnada kabinin katta olmaması nedeniyle asansör kuyu dibine düşerek %26 oranında sürekli iş göremezliğe uğradığı anlaşılmıştır.
    Hükme esas alınan tazminat dosyasındaki kusur raporuna göre; davalı ... termik santrali işletme müdürlüğü % 20, ... %30, ... İnş. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. %20, kazalı %30 oranında kusurlu olduklarının belirtildiği anlaşılmış ise de asansörlerin aylık periyodik bakımlarını yapan ... Asansör San. ve Tic. Ltd. Şti."nin kusurunun irdelenmediği anlaşılmıştır.
    Mahkemece, davalılar ... ile ... İnş. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. aralarındaki tüm sözleşmelerin getirtilmesi suretiyle, yukarıda belirlenen şekilde aralarında asıl işveren taşeron ilişkisi olup olmadığını ayrıca dava dışı ... Asansör San. ve Tic. Ltd. Şti."nin kusuruda irdelenmek suretiyle olayın gerçekleştiği iş kolunda iş güvenliği bakımından uzman kişilerden oluşan bilirkişi heyetinden kusur oran ve aidiyeti konusunda yeniden rapor alınarak hüküm kurulmalıdır.
    Öte yandan sigortalının 01.02.2012 tarihinde vefat ettiği anlaşılmakla, Kurumdan fiili ödeme miktarı sorulup ilk peşin değerle fiili ödeme miktarı karşılaştırıp düşük olanın kusur karşılığına hükmedilmelidir.
    Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme sonucu karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O hâlde, taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde davalılar ..., ... İnş. Nak. Tes. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve ..."a iadesine, 28.06.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi