Esas No: 1995/33
Karar No: 1995/50
Karar Tarihi: 13.03.1995
Danıştay 1. Daire 1995/33 Esas 1995/50 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Türkiye Bilimler Akademisi Asosye üyelerinin, Asli üyelerin seçiminde oy hakkı bulunup bulunmadığı konusunda danıştayda bir karar alınmıştır. Karar, Türkiye Bilimler Akademisi Kurulması hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ilgili maddelerine dayanarak verilmiştir. Kanun Hükmünde Kararname'nin 3. maddesinde Akademide Asli üye, Asosye üye ve Şeref üyesi olmak üzere üç üye bulunduğu belirtilmiş, bu üyeliklere seçilme nitelik ve koşullarıda Kararnamenin 4.maddesinde düzenlenmiştir. 5.maddede Asli, Asosye ve Şeref üyesi olabilnmek için diğer bir Asli üye tarafından Akademi Konseyine yazılı olarak başvurulması gerektiği hükmü yer almış ve adaylığın Akademi Konseyi tarafından kabul gördükten sonra Genel Kurulun onayına sunulacağı belirtilmiştir. 7.maddesinde Akademi Genel Kurulunun Akademi üyelerinden oluşacağı belirtildikten sonra 8. maddede de \"yeni üyeleri seçmek\" Genel Kurulun görevleri arasında sayılmıştır. Söz konusu hükümlere göre Asosye üyeler, Akademi üyesi olup Akademi Genel Kuruluda Akademi üyelerinden oluştu
Daire : BİRİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1995
Karar No : 50
Esas Yılı : 1995
Esas No : 33
Karar Tarihi : 13/03/995
TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİ ASOSYE ÜYELERİNİN, ASLİ ÜYELERİN SEÇİMİNDE OY HAKKI BULUNDUĞU HK.
İştişari düşünce istemi, Türkiye Bilimler Akademisi Asosye üyelerinin, Asli üyelerin seçiminde oy hakkı bulunup bulunmadığı konusunda düşülen duraksamanın giderilmesine ilişkin bulunmaktadır.
497 sayılı Türkiye Bilimler Akademisinin kurulması hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3.maddesinde, Akademide Asli üye, Asosye üye ve Şeref üyesi olmak üzere üç üye bulunduğu belirtilmiş, bu üyeliklere seçilme nitelik ve koşullarıda kararnamenin 4.maddesinde düzenlenmiştir.
Anılan Kararnamenin üyelik seçimine ilişkin 5.maddesinde Asli, Asosye ve Şeref üyesi olabilnmek için diğer bir Asli üye tarafından Akademi Konseyine yazılı olarak başvurulması suretiyle aday gösterilmesi, bu adaylığın diğer iki Genel Kurul üyesi tarafından yazılı olarak desteklenmesi gerektiği hükmü yer almış ve adaylığın Akademi Konseyi tarafından kabul gördükten sonra Genel Kurulun onayına sunulacağı belirtilmiştir. Kararamenin, Genel Kurul başlıklı 7.maddesinde de Akademi Genel Kurulunun Akademi üyelerinden oluşacağı belirtildikten sonra 8. maddede de "yeni üyeleri seçmek" Genel Kurulun görevleri arasında sayılmıştır. Söz konusu bu hükümlere göre Asosye üyeler, Akademi üyesi olup Akademi Genel Kuruluda Akademi üyelerinden oluştuğundan, Genel Kurul üyesi olarak Asosye üyelerin, Asli üyelerin seçiminde de oy kullanmaları doğal ve zorunludur. Bu durumda, Genel Kurul üyeleri arasında üyelik seçimine ilişkin olarak ayırım yapılarak farklılık yaratılmasına olanak bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenle, Türkiye Bilimler Akademisi Asosye üyelerinin Asli üyelerin seçiminde oy hakkı bulunduğu sonucuna varılmakla dosyanın Danıştay Başkanlığına sunulmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.