Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/7775
Karar No: 2014/9847
Karar Tarihi: 12.06.2014

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2014/7775 Esas 2014/9847 Karar Sayılı İlamı

4. Hukuk Dairesi         2014/7775 E.  ,  2014/9847 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı ... vekili Avukat ... tarafından, davalı ... aleyhine 25/07/2013 gününde verilen dilekçe ile kişilik haklarına saldırı nedeniyle manevi tazminat istenmesi üzerine mahkemece yapılan yargılama sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 17/12/2013 günlü kararın Yargıtay’ca incelenmesi davalı vekili tarafından süresi içinde istenilmekle temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra tetkik hakimi tarafından hazırlanan rapor ile dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına, delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları reddedilmelidir.
    2- Diğer temyiz itirazına gelince;
    Dava, kişilik haklarına saldırı nedeniyle uğranılan manevi zararın ödetilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm; davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı, Anayasa değişikliği hakkındaki halk oylamasında "evet" oyunun daha fazla çıkması üzerine davalının, 18/09/2010 tarihinde ..."da düzenlenen "Türkiye Nereye Gidiyor" konulu panelde ve 20/09/2010 tarihli Habertürk televizyonunda yayınlanan "Söz Sende" adlı programındaki konuşmaları ile; kendisi gibi "evet" oyu kullanan kesimi gaflet, delalet, hıyanet ve cahillikle itham ettiğini ve kişilik değerlerine saldırıldığını belirterek manevi tazminat talebinde bulunmuştur.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece bozma üzerine yapılan yargılama sonucunda; davacının sözlerinin tek bir kişiyi hedef almayıp bir topluluğu hedef aldığı, bu nedenle tecavüzün kınanmasına karar verilmesi ile yetinilerek, BK 49/3 maddesi gereğince davalının kınanmasına, kınamaya ilişkin kınama metninin Türkiye genelinde yayın yapan ve tirajı 200.000"in üzerinde olan bir gazetede ilan edilmesine karar verilmiştir.
    Borçlar Kanunu’nun 49. maddesinde hakimin tazminatın ödenmesi yerine diğer bir yaptırıma veya ilave bir yaptırımı öngören bir karar verebileceği gibi, saldırıyı kınayan bir hükümde kurabileceği öngörülmüştür. Medeni Kanun’un 4. maddesinde ise yasanın takdir hakkı tanıdığı durumlarda hakimin somut olaydaki olguları gözeterek hak ve adalete göre karar vereceği düzenlenmiştir.
    Davaya konu edilen olayda, mahkemece saldırıyı kınayan bir kararın hüküm altına alınması ile, davalının hukuka aykırı eylemlerinin sabit olduğu belirlenmiş, böylece hem hukuka aykırılığın saptanmış olması ve kınama kararı verilmekle davacının tatmin duygusu sağlanmış bulunmaktadır. Somut olayın özelliğine, haberin verilişinden bu yana uzun bir sürenin geçmiş bulunmasına ve Borçlar Kanunu’nun 49/2. maddesindeki ölçüler esas alındığında ayrıca kınama kararının yayınlanmasına karar verilmiş olması uygun görülmemiştir. Ne var ki bu husus da yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, kararın HUMK’nun 438. maddesi uyarınca düzeltilerek onanması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda gösterilen nedenlerle hüküm bölümünün 1. bendinde yer alan: “...kınamaya ilişkin kınama metninin Türkiye genelinde yayın yapan ve tirajı 200.000" in üzerinde olan gazetede ilan edilmesine, ilan masrafının davalı taraftan alınmasına..."biçimindeki sözcük dizisinin çıkartılmasına; davalının diğer temyiz itirazlarının (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle reddine ve kararın düzeltilmiş bu biçiminin ONANMASINA ve peşin alınan harcın istek halinde geri verilmesine 12/06/2014 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
    (M)
    KARŞI OY YAZISI
    Dava davalının 18 Eylül 2010 tarihinde bir panelde ve 20 Eylül 2010 tarihinde Habertürk Televizyonunda yayınlanan "söz sende" programında yaptığı konuşmalarla davacının kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla manevi tazminat istemine ilişkindir.
    Davaya konu beyanların geçtiği panelde ve yayında davalı 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anasaya değişikliklerine ilişkin kanunların halk oyuna sunulması sonucundaki "evet" ve "hayır" oylarının değerlendirilmesi bağlamında bazı sözler sarfetmiş ve nitelendirmelerde bulunmuştur. İlk derece mahkemesi ilk kararında tazminat istemini kısmen kabul etmiş, dairemizin çoğunluğunca, tazminat yaptırımı yerine BK 49/3 maddesinde sözü edilen diğer yaptırımlardan tecavüzün kınanmasına dair kararla yetinilmesi gerektiği yolunda ilk mahkeme kararını bozmuştur.
    Bu kez mahkemece bozmaya uyularak yeni hüküm tesis edilmiştir.
    Bilindiği üzere T.C. Anayasa"sının 67/2. maddesi uyarınca seçimler "gizli" olup; açık sayım ve döküm esaslarına göre yapılır. Panelde ve TV programında davacının ya da başka kişilerin isimlerinin geçmediği, "matufiyet" unsurunun olayda gerçekleşmediği, kaldı ki davalının sözlerinin "değer yargısı" kapsamında kaldığı anlaşıldığından davacının "kınanmasının" da gerekmediği, bu tür kararların AİHM"den döndüğü ve devletimizin tazminat ödemek zorunda kaldığı gerçekleri karşısında çoğunluk görüşüne katılmıyorum. 12/06/2014

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi