Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2022/1974
Karar No: 2022/5729
Karar Tarihi: 18.04.2022

Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2022/1974 Esas 2022/5729 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ceza Dairesi, nitelikli yağma suçu işleyen sanıkların istinaf başvurularını değerlendirdi. Dosya incelendi ve sanıkların hükümlerine herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı sonucuna varıldı. Kanunlar açıklandıktan sonra, katılan vekilinin ve sanık müdafilerinin yerinde görülmeyen temyiz istekleri esastan reddedildi ve hükümler onandı.
Kanunlar:
- 5271 sayılı CMK'nın 288. maddesi: Temyiz, hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır.
- 5271 sayılı CMK'nın 294. maddesi: Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi sadece hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.
- 5271 sayılı CMK'nın 301. maddesi: Yargıtay, temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.
- 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi: İlk derece mahkemesi kararının temyiz yoluyla incelenmesi sonucunda kararın onanması durumunda, temyiz isteğinin esastan reddedilmesine karar verilir.
6. Ceza Dairesi         2022/1974 E.  ,  2022/5729 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
    SUÇ : Nitelikli yağma
    HÜKÜMLER : İstinaf başvurusunun esastan reddi ve düzeltilerek istinaf başvurusunun esastan reddi
    TEMYİZ EDENLER : Katılan vekili, sanık ... ve müdafii, sanıklar ... ve ... müdafiileri

    Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek katılan vekilinin temyiz isteminin sanıklara az ceza verildiği ve 62. maddenin uygulanmaması gerektiğine, sanık ... müdafiinin temyiz isteminin katılanın beyanlarının çelişkili olduğuna, mahkumiyetine yeter delil bulunmadığına, sanığın cebir ve tehdit uygulamadığına, katılanın kartları ve parayı rızayla verdiğine, sanığın iştirak iradesinin bulunmadığına ve masumiyet karinesinin ihlal edildiğine, sanık ... müdafiinin temyiz isteminin katılanın sanığı taciz ettiğine ve kendini suçtan kurtarmak için beyanlar verdiğine, sanığın iştirak iradesinin olmadığına, lehe hükümlerin uygulanmadığına, sanık ... müdafiinin temyiz isteminin ise katılanın telefonu rızası ile verdiğine, bankadan parayı rızası ile çektiğine, katılanın sanıkların cezalandırılması için yalan beyanlarda bulunduğuna ve katılanın beyanlarında geçtiği şekilde bir şiddete maruz kaldığına yönelik olduğu anlaşılmakla anılan temyiz itirazlarına yönelik yapılan incelemede;
    Oluş ve dosya içeriğine göre, sanıkların olay günü aynı evde bulundukları katılanı silahla tehdit ederek telefonunu almaları ve banka ATM'sine giderek 1.000 TL para çektirmelerinden ibaret eylemleri hakkında nitelikli yağma suçundan kurulan hükümlerde herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmıştır.
    Ayrıca dosyada CMK'nın 289. maddesinde sayılan hukuka kesin aykırılık hâllerinin herhangi birinin varlığı da tespit edilememiştir.
    Yapılan yargılamaya, dosya içeriğine göre, sanıklar hakkında nitelikli yağma suçundan kurulan hükümde ileri sürülen temyiz sebebi yönünden bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşılmakla, 5271 sayılı CMK'nın 302/1. maddesi uyarınca, katılan vekili ve sanıklar müdafiileri ile sanık...'in yerinde görülmeyen TEMYİZ İSTEMLERİNİN ESASTAN REDDİ ile tebliğnameye uygun olarak HÜKÜMLERİN ONANMASINA, dosyanın mahkemesine gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesine, 18/04/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi