Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8593
Karar No: 2016/3480
Karar Tarihi: 30.03.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/8593 Esas 2016/3480 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirkette çalıştığını ve iş akdinin haksız feshedildiğini, dolayısıyla kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti ve eksik maaş alacağı talep etmiştir. Davalı şirket ise davacı ile iş akdi bulunmadığını, davacının şirket yönetim kurulu üyesi olduğunu belirterek davanın reddedilmesini talep etmiştir. Mahkeme davacının sigortalı işçi gibi çalıştığını belirleyerek, iş Mahkemesi tarafından görülmesi gerektiğine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, davacının şirket ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğunu belirterek, asliye ticaret mahkemesinin görevli olduğunu ve davaya yeniden bakılması gerektiğine karar vermiştir. Kararda, Ticaret Kanunu'nun 312. ve devamı maddelerinde şirket ortakları ve yöneticileri arasındaki uyuşmazlıkların düzenlendiği belirtilmiştir. Ayrıca, Ticaret Kanunu'nun 4. maddesinde tarafların tacir olup olmadığına bakılmaksızın ticari dava olduğu belirtilmiş ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerinin asliye ticaret mahkemesinde görüleceği öngörülmüştür.
11. Hukuk Dairesi         2015/8593 E.  ,  2016/3480 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen davada.... Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 23/10/2014 tarih ve 2014/1308-2014/415 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin 01/01/2009 tarihinden 12/10/2011 tarihine kadar net 2.000.00 Euro ve 5.044.00 TL aylık ücret karşılığında davalı şirkette pazarlamacı olarak çalıştığını, davalı şirketin merkezinin...... olduğunu, maaşların...."dan gönderildiğini, işçilere maaş dağıtımını davacının yaptığını, iş akdinin haksız feshinden dolayı kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığını ve 3 aylık ücretini alamadığını, davacının ve diğer işçilerin sabah saat 8.00"da işe başladığını ve akşam 19.00"a kadar çalıştıklarını ayda 2 kez Cumartesi günleri çalıştıklarını, diğer vakitler tatil yaptıklarını, öğlen arasında 1 saat dinlenme vakitlerinin olduğunu, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Yılbaşı tatilleri haricinde çalıştıklarını, yıllık izinlerinin sadece 1 haftasını kullanabildiklerini ileri sürerek, şimdilik, 5.000,00 TL kıdem, 5.000,00 TL fazla mesai alacağı, 500,00 TL yıllık izin alacağını, 2.000,00 TL eksik maaşının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacı ile müvekkili şirket arasında iş akdi bulunmadığını, davacının müvekkili şirketin yönetim kurulu üyesi olduğunu, bu nedenle davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, bilirkişi raporu, dinlenen tanık beyanları ve tüm dosya kapsamına göre, davacının davalı şirkette sigortalı işçi gibi çalıştığı, ağırlıklı çalışmasının bu yönde olduğu anlaşıldığından, iş bu davaya mahkememizce değil İş Mahkemesi tarafından bakılması gerektiği gerekçesiyle dava dilekçesinin usulden reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, şirket ortağı ve yönetim kurulu üyesi olan davacının davalı şirketten olan alacağının tahsili istemine ilişkin olup mahkemece yukarıda gösterilen gerekçe ile görevsizlik kararı verilmiştir.
    Anonim şirket ile şirketi temsile yetkili murahhas üye veya müdürler arasındaki ilişki 6762 sayılı TTK"nın 312 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Yine TTK"nın 4. maddesinde bu kanundan kaynaklanan uyuşmazlıkların tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın ticari dava olduğu belirtilmiş; aynı yasanın 5. maddesinde ise aksine hüküm bulunmadıkça tüm ticari davalar ile ticari nitelikteki çekişmesiz yargı işlerinin asliye ticaret mahkemesinde görüleceği öngörülmüştür. Davacının, davalı şirkette %1 hissesinin bulunduğu ve 18.11.2011 tarihine kadar yönetim kurulu üyesi olduğu sabittir. Bu durumda uyuşmazlığa konu davada asliye ticaret mahkemesi görevli bulunduğu gözetilip işin esasına girilerek neticesine göre bir hüküm tesis edilmesi gerektiği halde görevsizlik kararı verilmesi doğru görülmemiş, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıdaki bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 30/03/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi