Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/21681
Karar No: 2015/12266
Karar Tarihi: 28.05.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/21681 Esas 2015/12266 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş kazası sonucu maluliyetinden kaynaklı tazminat istemiyle açılan davada, mahkeme, maddi tazminatın kısmen kabulüne ve manevi tazminatın ödenmesine karar vermiştir. Ancak davalı vekilinin temyiz talepleri sonrasında verilen muhtıranın uyap ortamında usulüne uygun olmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca davacı tarafın süresinde yaptığı ıslahın hukuki sonuç doğurmaması nedeniyle hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri olarak, ıslah müessesesi HMK'nun 176-179. maddelerinde, kısmi ıslah için HMK'nun 181. maddesinde ve sürelerin kanunda belirtileceği HMK'nun 90. maddesinde düzenlenmiştir.
21. Hukuk Dairesi         2014/21681 E.  ,  2015/12266 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    K A R A R
    1- Mahkeme tarafından davalı vekiline temyiz harcını tamamlaması için çıkarılan muhtıranın uyap ortamındaki halinin usulüne uygun olmadığı anlaşıldığından ve gerekli harç ve giderleri de tamamlaşmış olduğundan Mahkemenin davalı vekilinin temyiz talebinin reddine dair 01.09.2014 tarihli kararın kaldırılmasına,
    2- Dava, 14.02.2012 tarihinde meydana gelen iş kazası sonucu sigortalının maddi zararının giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, 11.000,00 TL maddi tazminatın olay tarihinden itibaren yasal faiz oranı ile birlikte davalıdan alınıp davacıya verilmesine, 3.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren davalıdan alınıp davacıya verilmesine karar verilmiştir.
    Uyuşmazlık, davacı tarafça yapılan ıslahın süresinde olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
    6100 sayılı HMK"nun 176 ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olan ıslah müessesesi, mahkemeye yöneltilmesi gereken tek taraflı ve açık bir irade beyanı ile tarafların dilekçelerinde belirttikleri vakıaları, dava konusunu veya talep sonucunu değiştirebilmesi imkânını sağlamaktadır. İki taraf da duruşmada hazır iseler ıslah sözlü olarak yapılabilir. Usule ilişkin işlemlerin tamamen ya da kısmen ıslahı mümkündür. Ancak, her iki durumda da usulüne uygun açılmış bir davanın bulunması şarttır. Başka bir anlatımla ıslah, açılmış bir davada taraflarca yapılmış usule ilişkin işlemlere yönelik olarak yapılmalıdır.
    HMK"nun 181.maddesinde kısmi ıslah için, bir haftalık süre verileceği ve süresi içinde yapılmaması durumunda ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edileceği açıkça hükme bağlanmıştır. Ayrıca HMK"nun 90. maddesinde sürelerin kanunda belirtileceği veya hakim tarafından tespit edileceği, kanunda belirtilen istisna durumlar dışında hakimin kanundaki süreleri artırıp eksiltemeyeceği bildirilmiştir.
    Somut olayda davacı vekili, bilirkişi raporunun dosyaya sunulmasında sonra 22.05.2014 tarihli oturumda davayı ıslah etmek üzere mahkemeden talepte bulunmuş, mahkemece kendisine iki haftalık kesin süre verilmiştir. Davacı, yasal 1 haftalık süre ve aynı zamanda hukuki sonuç doğuramayacak olan mahkemece verilen süre de geçtikten sonra 06.06.2014 tarihinde harcını yatırmak suretiyle ıslah etmiş, mahkemece de ıslah edilen değerler üzerinden hüküm kurulmuş ise de süresinde yapılmayan ıslaha değer verilerek hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul olunmalı ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre tarafların diğer temyiz itrazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 28/05/2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi